Avto > Testi
34189 ogledov

AMZS test letnih gum za sezono 2023

AMZS test letnih gum 2023
1/7
AMZS
AMZS je tudi letos objavila test letnih gum. Tokrat jih je kar petdeset. Katere letne pnevmatike so najboljše in katere najslabše? Marsikateri proizvajalec razočaral.

Letošnji test pnevmatik, ki so ga tudi tokrat opravili v konzorciju z evropskimi avtomobilskimi klubi in potrošniškimi organizacijami, med katerimi sta poleg AMZS tudi nemški ADAC in avstrijski ÖAMTC, je nekoliko drugačen. Opravljali so ga namreč že petdesetič, kar so obeležili s testom petdesetih gum le ene dimenzije, 205/55 R 16 V. To je bilo več gum na kupu kot kdajkoli doslej.

AMZS test letnih pnevmatik 2022 Avto Najboljše letne gume za leto 2022 so…

AMZS test letnih gum 2023 | Avtor: AMZS AMZS

A to ni edina letošnja novost, saj so tudi metodologijo testov prilagodili zahtevam novih časov. Testiranje so namreč prvič razdelili na dva dela. Sedemdeset odstotkov testa je še naprej namenjenih varnostnim vidikom testiranih gum, ostalih trideset pa njihovemu vplivu na okolje. Testni avtomobil je bil volkswagen golf.

skladovnica gum, avtomobilske gume, avtomobilska guma Test Avto Test: Katere gume najbolj smetijo?

Skrb vzbujajoče razlike

Med petdesetimi testiranimi gumami jih je deset dobilo oceno »dobra« oziroma »zelo priporočljiva, 21 jih je bilo »zadovoljivih« oziroma »priporočljivih«, dvanajst »pomanjkljivih« oziroma »priporočljivih z omejitvami«, sedem pa »slabih« oziroma »nepriporočljivih«. Zaskrbljujoče je, da med testiranimi gumami ni nobena bila dovolj dobra, da bi dobila oceno »zelo dobro« oziroma »najbolj priporočljivo«. Najboljši gumi na testu sta bili goodyear efficient grip performance 2 in continental premium contact 6, medtem ko sta se za najslabši izkazali pnevmatiki premiorri solazo in doublecoin DC99.

1. del lestvice (klikni za povečavo)

AMZS test letnih gum 2023 | Avtor: AMZS AMZS

Rezultati testa kažejo, da se je kakovost gum v zadnjih petdesetih letih izjemno izboljšala, kar je tudi občutno pripomoglo k večji varnosti v cestnem prometu in zmanjšanju števila smrtnih žrtev v prometnih nesrečah. V pol stoletja so se močno povečale tudi zahteve, ki jih morajo izpolnjevati gume. Danes ni dovolj le, da zagotavljajo varno vožnjo, ampak morajo biti tudi vzdržne do okolja. To vključuje tudi oceno življenjskega ciklusa gume od proizvodnje do reciklaže.

Zimske gume pnevmatike Primerjava Avto Kako se zimska obutev obnese v poletni vročini

Vendar pa varna vožnja ostaja glavno merilo. Žal je test AMZS pokazal, da med različnimi gumami obstajajo zaskrbljujoče razlike. Medtem, ko se avtomobil na najbolj varni gumi continental premium contact 6 na mokrem asfaltu s hitrosti 80 kilometrov na uro ustavi že po 34 metrih, guma kitajskega proizvajalca DoubleCoin za enak dosežek potrebuje 59 metrov.

Razlika v zavorni razdalji med obema pnevmatikama torej znaša 25 metrov, kar lahko v krizni situaciji pomeni vprašanje življenja ali smrti. Medtem, ko avtomobil na Continentalovih gumah že stoji, avtomobil na DoubleCoinovi gumi namreč še vedno pelje s hitrostjo 50 kilometrov na uro.

2. del lestvice (klikni za povečavo)

AMZS test letnih gum 2023 | Avtor: AMZS AMZS

Katera je najbolj ekološka?

Ko gre za okoljsko bilanco,  se je najbolje izkazala Michelinova guma e-primacy. Z 71.500 prevoženimi kilometri ni dosegla le najdaljše predvidene razdalje, ampak je postavila merila tudi z majhno obrabo 34,8 mg/km/t (miligrama na kilometer na tono mase avtomobila). To pomeni tudi manjše onesnaženje s trdnimi delci v okolici ceste.

Pnevmatike Avto Resnica o celoletnih pnevmatikah

Na nasprotni strani sta gumi znamk Zeetex in Avon. Zeetexova guma je na testu prevozila najmanjšo razdaljo, le 23.100 kilometrov, Avonova se je najbolj obrabljala, kar 126 mg/km/t. To je kar štirikrat večja obraba kot pod enakimi pogoji pri Michelinovi gumi.

A ravno to dejstvo je pripomoglo, da se je Michelinova guma uvrstila le med priporočljive, saj je izkazala določene slabosti za varnost vožnje. Tu se kaže nasprotje med okoljskimi in varnostnimi zahtevami, med katerimi proizvajalci zaradi tehnoloških pogojev vedno sklepajo kompromise.

AMZS test letnih gum 2023 | Avtor: AMZS AMZS

Najbolje se je s temi nasprotji spopadla zmagovalka testa, Goodyearova guma, ki se je dobro izkazala v vseh disciplinah varnostnega testa, hkrati pa je prepričala tudi z okoljskim ravnovesjem. Drugouvrščena guma continental premium contact 6 je po drugi strani postavila merila, ko gre za varnost vožnje, malce pomanjkljiva pa je bila pri okoljskih standardih.

Pnevmatike Domači mojstri Avto Pet nasvetov, na kaj je potrebno paziti pri menjavi gum

Pri AMZS pravijo, da njihova nova metodologija preskušanja gum potrošnikom omogoča, da gume še bolj uskladijo s svojimi potrebami. Če so vedno odvisni od avtomobila in prevozijo veliko kilometrov, bi morali kupite gume, ki so kar najboljše v obeh kategorijah. Če vozijo le na krajše razdalje, je bolj v ospredju varnostni vidik gum. Jasno pa je tudi, da njihova odločitev ne sme biti odvisna od cene.

Številne poceni gume so namreč pokazale veliko slabosti, predvsem med preskusi na mokri cesti, s tem so pod vprašaj postavile ne le varnosti voznika in potnikov, ampak prometa nasploh.

AMZS test letnih gum 2023 | Avtor: AMZS AMZS

Komentarjev 11
  • endrug 10:55 23.februar 2023.

    Poleg vseh karakteristik je potrebno vedeti tudi za kvaliteto izdelave. Npr. Bridgeston/Firestone se zelo izogibata garancijskim pravilom. Veliko gum ima vertikalno odstopanje, kar pomeni tresenje pri višjih hitrostih. In naši zastopniki samo dvignejo roke ter te prepustijo, da se sam bodeš z njimi.

  • 4krogci 11:41 22.februar 2023.

    Amzs se nikol testa ni delal, zgor prepise od drugih! In te dimenzije k se objavljajonpri nas…khm no sej nismo vec v dobi soenk!

  • rd2dmk2 08:49 22.februar 2023.

    a bi lahko nekdo razložil tole tabelo. če gledaš procente , se nikaor ne morem dokopati do številke 100 ampak so nekako stalno več kot 100% za nek delček ocene. zato mi ne gre skupaj recimo primerjava prvo uvrščene goodywar-ove ...prikaži več gume in desete po vrstijo Nexen, ki na mnogih odsekih potolče goodyear-ko, na koncu pa ima delne in skupni rezultat tako slab. ne razumem tudi zakaj je lahko splavanje tako dober rezultat, bočno na mokri pa katastrofa. in manjka še eno . CENA.