Avto
258 ogledov

Honda ima najhitrejšo kosilnico na svetu

Honda Mean Mower
1/19
Honda
Hondina kosilnica Mean Mower je uradno zapisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najhitrejši vrtni traktor. Prejšnji rekord je izboljšan za 45 km/h.

Preteklo poletje je Honda na željo Top Geara izdelala najhitrejšo kosilnico na svetu. Hondini inženirji so trdili, da 140 kilogramov težka kosilnica s tisočkubičnim motorjem z 80 kilovati moči iz motocikla VTR Firestorm zmore hitrost 208 km/h, pospešek od 0 do 100 km/h pa je osupljive štiri sekunde.

Rekordni dosežek ni bil uraden. To je morala preveriti komisija Guinnessove knjige rekordov. Test so izvedli 8. marca letos na testni stezi v Tarragoni v Španiji. Za volanom kosilnice je sedel Piers Ward iz revije Top Gear. Piers je bil voznik tudi pri zadnjem hitrostnem podvigu z vrtnim dirkalnikom. Maja 2010 so mu izmerili rekordno hitrost 141,35 km/h.

Travo mora še vedno kositi

Hitrost so uradni časomerilci merili na odseku stometrske trase. Po predpisih Guinnessa se za rekorden dosežek upošteva povprečna hitrost dveh voženj, ki morata biti opravljeni v eni uri. Da bi se kosilnica za rekord sploh potegovala, mora še vedno kositi travo in imeti obliko kosilnice. Hondin dirkalni stroj je merila izpolnil, prejšnji rekorden dosežek pa je bil na dirkališču izboljšan za 45 km/h. Uraden hitrostni rekord za kosilnice je zdaj 187,6 km/h.

Hondina predstavnica za odnose z javnostjo Kate Saxton je po torkovi uradni objavi o rekordnem dosežku povedala: "Mean mower smo izdelali zato, da bi bil najhitrejši. To tudi je, in to s kakšno hitrostjo!"

Pri Hondi so se za projekt odločili, ker so želeli prikazati željo po inovaciji in dirkaški zgodovini podjetja, ki ne izdeluje le avtomobilov. Mean mower je bil oblikovan, skonstruiran in izdelan s pomočjo moštva Honda Team Dynamics, ki nastopa v britanskem prvenstvu turnih avtomobilov. Pri Honda Team Dynamics so v popolnosti predelali serijski vrtni traktor Honda HF2620. Izdelali so novo lahko šasijo iz ogljikovih vlaken, ki so jo opremili z novim vzmetenjem, stabilnost so zagotovili s kolesi iz štirikolesnika, menjalnik je šeststopenjski s prestavno ročico na volanu. Za rezanje trave skrbita dva elektromotorja, ki škarje vrtita z visokimi 4.000 vrtljaji na minuto. Hondina kosilnica zmore kositi travo dvakrat hitreje od izvirnika, s hitrostjo 24 km/h.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.