Avto
25 ogledov

Honda kmalu z devetstopenjskim menjalnikom

Honda civic Andrej Leban
Honda bi lahko že v začetku leta 2014 v svoje modele začela vgrajevati devetstopenjske menjalnike, ki jih razvija nemški specialist ZF, piše ameriška revija Automobile Magazine.

Gre za revolucionarni novi menjalnik z devetimi stopnjami prenosa z oznako 9HP, ki je narejen za osebna vozila s pogonom na sprednji kolesi ali s štirikolesnim pogonom ter motorje s start-stop sistemom.

Nabor sprememb je dolg, ena od najbolj značilnih prednosti, ki jih prinaša ZF-ov devetstopenjski avtomatski menjalnik pa je zelo nizko območje vrtljajev, v katerih deluje. V deveti prestavi lahko vozilo potuje s hitrostjo 120 km/h pri vsega 1.900 vrtljajih v minuti, medtem ko je ta številka pri šeststopenjskem avtomatskem menjalniku 2.600 vrtljajev v minuti.

Rezultat je nižja poraba, tudi do 16 odstotkov v primerjavi s šeststopenjsko avtomatiko. Proizvajalec še navaja, da menjalnik zmore med 280 in 480 Nm navora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.