Avto
66 ogledov

10 najbolj strupenih avtomobilov

Mitsubishi ASX
1/10
Žurnal24 main
Koliko nevarnih strupov se skriva v naših avtomobilih? Znanstveniki z ameriškega ekološkega centra v Michiganu so sestavili lestvico 10 najbolj strupenih avtomobilov. Kateri so, lahko preverite v fotogaleriji.

Ameriški znanstveniki so testirali notranjosti več kot 200 najuspešnejših aktualnih vozil, veliko od njih je na prodaj tudi v Evropi.

Rezultati analiz so pokazali, da notranjosti vozil vsebujejo edinstven koktejl kemikalij v malem, ki v zaprtem prostoru, še posebej pri visokih temperaturah, izločajo škodljive pline. Na seznamu škodljivih snovi v avtomobilih so klor, svinec, brom in drugi, ki lahko povzročajo resne zdravstvene težave, kot so kožni rak, težave pri nosečnicah, težave z dihali, težave pri učenju ali druge alergične reakcije. Največ škodljivih snovi se nahaja na volanskem obroču, armaturni plošči, naslonjalu za roke in sedežih.

Avtomobili so majhni reaktorji
Direktor ekološkega centra Jeff Gearhart potrjuje, da je število današnjih modelov, ki vsebujejo zdravju škodljive snovi, še vedno veliko, namen preiskave pa je voznike in voznice opozarjati in seznanjati s tem problemom. Gerhard pri tem dodaja: "Avtomobili so kot majhni reaktorji, ki ustvarjajo eno izmed najbolj nevarnih okolij, ki smo jim nevede izpostavljeni." Tega se vse bolj zavedajo tudi proizvajalci sami, ki vsako leto predstavljajo številne novosti na področju prezračevanja vozil in uporabo novih, manj škodljivih materialov.

Tako je danes na svetu tretjina vseh modelov že dostopnih brez PVC materialov v potovalnem prostoru. Največji napredek je po metodologiji ocenjevanja ekološkega centra v primerjavi z lanskim letom uspel Volkswagnu (42odstokov) in Mitsubishiju (38 odstotkov), med poraženci pa odstopata Daimler (–29 odstotkov) in Volvo (–13 odstotkov). Honda se je okitila z nazivom proizvajalca z najmanj toksično notranjostjo, medtem ko je bil mitsubishi outlander izbran za vozilo z najbolj strupeno notranjostjo.

Zaščitite se lahko tudi sami
Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako se pred škodljivimi vplivi v notranjosti čim bolj zaščititi. Danes so v prodajalnah na prodaj številna učinkovita čistilna sredstva za nego notranjosti vozil.

• Pri čiščenju notranjosti uporabljajte visokozmogljive sesalnike, ki bolj učinkovito odstranijo vse smeti in umazanijo.

• Čiščenje s krpo velikokrat ni dovolj, saj se predvsem v režah skriva veliko umazanije. Uporabite čopič.

• Na tepihe v notranjosti s čevlji nanašamo najrazličnejše snovi. Ne pozabite jih očistiti, pri tem pa si lahko pomagate z različnimi čistilnimi sredstvi, uporabite lahko tudi krtačo. Še bolje je, če uporabljate gumijaste tepihe, ki jih je lažje in hitreje očistiti.

• Med dežjem in snegom v vozilih ne sedite v mokrih oblekah. Voda se vpija v tkanine sedežev, jih vlaži in uničuje.

• Ne pozabite na čistočo steklenih površin, tudi ogledala, ne le zaradi boljšega pregleda, ampak ker se tudi tam nabira prah in umazanija.

• Med sesanjem zložite sedeže v ravno dno, saj boste tako lažje posesali tudi bolj skrite dele.

• Ne pozabite na vse skrite dele, odlagalne površine, pepelnik, predale in prtljažni prostor. Če ima dvojno dno, dobro posesajte tudi okoli rezervnega kolesa.

• Po temeljitem čiščenju avtomobil temeljito prezračite, tako da se vlaga ne nabira v notranjosti.

Komentarjev 2
  • puksicd 15:43 25.februar 2012.

    Zanimivo. Moj komentar je izginil ... A je bil žaljiv oz. neprimeren? Pa ni bil! Sicer pa razumem, da je avtorja sram. Tudi mene bi bilo. ;)

  • puksicd 23:57 24.februar 2012.