Avto
4 ogledov

Zjutraj in zvečer ceste kot steklo

Poledica Shutterstock
Kljub temu, da se je ozračje v zadnjih dneh podnevi otoplilo s temperaturami nad lediščem, so jutra in noči še vedno hladne, ceste pa zaradi tega pogosto poledenele in gladke kot steklo.

Vozniki, pozor! Temperature ozračja se zjutraj in zvečer gibljejo okoli nič stopinj Celzija, kar v kombinaciji s toplejšimi dnevi, ko se topita sneg in led, cesta pa je mokra, pomeni, da je zjutraj in zvečer velika možnost poledice. Nevarnost za nesrečo je tako veliko večja, zato vam ponujamo nekaj nasvetov, kaj storiti.

1. Če je vozišče spolzko, speljite v drugi prestavi, da preprečite vrtenje koles. Bistveno je, da vozite v najvišji možni prestavi. Pri avtomatskem menjalniku se nikar ne poslužujte 'kick-downa'.

2. Med vožnjo plin dodajajte in jemljite z občutkom. Premočan pritisk na plin ali obratno lahko privede do nestabilnosti vozila. Ko zavijate v zavoju, ne dodajajte plina, prav tako takrat ne zavirajte.

3. Če začne avtomobil zanašati, takoj pritisnite na sklopko in volan nežno zasukajte v nasprotno smer. Nikakor pa ne vrtite volana sunkovito.

4. Če je vaš avtomobil slučajno še brez sistema ABS za zaviranje v sili, zavirajte nežno in obenem pritisnite tudi sklopko. Pri zaviranju v sili pa zavorni pedal pritisnite z vso močjo, da bo zavorna pot kar čim krajša. Če pri tem avtomobil zanese, popustite zavoro, poravnajte vozilo in šele nato ponovno zavirajte.

5. V primeru, da ABS imate (velika večina vozil, mlajših od 10 let), pa med zaviranjem v sili pedal pohodite z vso močjo, saj bo le tako avtomobil zavrl najhitreje in hkrati ostal vodljiv. Na snegu je zavorna pot precej daljša kljub sistemu ABS.

6. Zelo zahtevna je zlasti vožnja po zaledenelih hribovitih cestah. Pri vzponu v strm klanec je potrebno paziti, da je čim bolj obtežena pogonska os. Pri sprednjem pogonu je tako najbolje, da potniki, ki sedijo zadaj, za kratek čas izstopijo. Pri avtomobilih z zadnjim pogonom pa kar najbolj obtežite njegov zadnji del.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice