Avto
19 ogledov

Prehlad kot štirje dvojni viskiji

Alkotest Boštjan Tacol
Voznik, ki je močno prehlajen, je po raziskavi britanskih strokovnjakov za volanom enako nevaren kot alkoholiziran voznik. Močan prehlad znanstveniki enačijo s popitimi štirimi viskiji.

Skupina britanskih raziskovalcev na področju varnosti v prometu je ugotovila, da so vozniki, ki močno in pogosto kihajo ali obolevajo za gripo, nevarni na cesti.

Znanstveniki močan prehlad enačijo z visoko stopnjo alkoholiziranosti, takšni vozniki pa naj bi imeli kar za 50 odstotkov zmanjšano sposobnost odzivanja v kritičnih okoliščinah. Raziskava je pokazala, da lahko prehlad enačimo s popitimi štirimi dvojnimi viskiji! Med testiranji so vozniki uporabljali posebne naprave, ki beležijo hitrost, zaviranje in zavijanje, oziroma izogibanje oviram. Tako kot pri alkoholu so tudi v primeru močnega prehlada ugotovili, da so se vozniki slabo odzivali, reakcijski čas se je močno povečal, oteženo je bilo spremljanje prometa in izogibanje oviram.

Kihanje za volanom je še posebej nevarno, saj voznik pri tem zapre oči, zato je nasvet vsem bolnim, naj se ne usedejo za volan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.