Avto
378 ogledov

Ko avtomobil ne vžge

Akumulator Žurnal24 main
Temperature bodo do četrtka še krepko pod ničlo, zato utegne imeti marsikdo težave z zagonom avtomobila. Akumulatorji pozimi odpovedo petkrat hitreje kot v drugih letnih časih. Dobro preverite zmogljivost.

Nasvet. Če je zunanja temperatura okoli 0 stopinj Celzija, se zmogljivost akumulatorja zmanjša za 20 odstotkov; če znaša -30 stopinj Celzija, pa že za 50 odstotkov.

Uporabite kable
Če ne vžge. Najpogostejša je uporaba premostitvenih kablov, ki jih priklopite na delujoč motor avtomobila pomožnega vira energije. Pri tem pazite na pola (najprej povežite pozitivni – rdeči – pol, potem negativnega – črnega). Nato avto prižgite, ga pustite nekaj časa teči in kable odstranite.

Da je akumulator prazen ali dotrajan, vidite tudi po tem, da vam pri zagonu motorja pojenja svetilnost luči. Potiskanje vozila, če to ne vžge, ni priporočljivo, še posebno pri avtomatskih menjalnikih, a tudi pri ročnih ne, saj se lahko podre razmerje med glavno in pomično gredjo, s tem pa si naredite dodatne stroške.

Poznati njegovo zmogljivost
Pred nakupom akumulatorja je treba poznati njegovo zmogljivost. Število amperskih ur, potrebnih za delovanje, lahko razberete z vgradnega akumulatorja. Akumulator za avto srednjega razreda stane okoli 110 evrov, za vgradnjo pa boste odšteli od 10 do 15 evrov.

Za prižig lahko uporabite tudi prenosno baterijo, prednost te je v majhnosti, saj lahko napravo shranite v prtljažnik, ovira pa je cena, saj lahko presega sto evrov.

Komentarjev 1
  • smoljo 20:12 20.januar 2012.

    ko avto ne vžge,kupiš Topla