Avto
100 ogledov

Le kakovostni tudi varni

Strešni kovček na ADAC testu ADAC
Pred odhodom na zimski oddih je treba razmisliti tudi o prevozu smučarske prtljage. Strešni kovčki so najbolj praktičen in udoben način, a vsi kovčki niso dobri so pokazala testiranja.

Pri nemškem avtomobilskem združenju ADAC so preizkusili osem strešnih kovčkov, različnih cenovnih razredov, niti en pa ni v celoti prestal testa varnosti. Najpogostejše pomanjkljivosti so bile slabo tesnjenje in neustrezna prostornina. Čeprav je Thule, ki sodi v sam vrh strešnih kovčkov po kakovosti izdelave, v specifikacijo zapisa, da model dynamic 800 sprejme za 420 litrov prtljage, so na ADAC-ovem testu izmerili, da vanj spravimo le za 290 litrov tovora.

Aleš Ferčal, lastnik podjetja kufer.si zato pravi, da je dobro, da se v trgovino odpravimo z metrom v roki in strešni kovček izmerimo ter se prepričamo, ali je dovolj velik za prevoz smuči, smučarskih čevljev in ostale opreme. Veliko voznikov kovčke uporablja čez vse leto, zato je najbolje, da kupci s seboj v trgovino pripeljejo otroški voziček in preizkusijo, če ga spravijo v kovček.

Cene za kakovostne kovčke se začnejo pri 250 evrih, cene premium kovčkov segajo do 800 evrov, odvisno od velikosti in oblike. Bolj aerodinamični, s katerimi boste privarčevali pri gorivu, so po drugi strani prikrajšani za volumen. Pri izbiri kovčka je treba paziti na kakovost. Kovček mora biti iz ABS plastike, ki ne poka in ne bledi. Izdelki nižjega cenovnega razreda so narejeni iz poliestra, oziroma druge plastike. Boljši kovčki imajo znotraj posebne nosilce za smuči.

Priporočljivo je, da se kovček odpira z obeh strani, dobro je tudi, da imajo cevne ključavnice, ki v hudem mrazu ne zaledenijo. Paziti je treba, da zagotavljajo montažo na osnovne nosilce. Cene za boljše nosilce za limuzine se začnejo pri 150 evrih, za karavane pa pri 100 evrih.

Če kovček uporabljate zgolj teden dni na leto, je bolj smiseln najem. Tedenska izposoja strešnega kovčka je okoli 40 evrov, z nosilci vred pa 50 evrov. Izposoditi si je moč tudi zgolj nosilec za smuči. Dnevni najem stane med tremi in štirimi evri, tedenski najem navigacijske naprave s kartografijo Evrope vas bo prišel 20 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.