Avto
28369 ogledov

Hrvati imajo posebna pravila za vožnjo triciklov

Quadro 3 Saša Despot
Pri nas jih lahko vozite z izpitom B-kategorije, na Hrvaškem pa ne!

Po objavi testa "motorja" Quadro 3, ki se ga lahko pri nas vozi z vozniškim dovoljenjem B-kategorije, se je na nas obrnil bralec, ki je slišal, da na Hrvaškem zahtevajo izpit A-kategorije. Zanimalo ga je, ali to drži, saj bi mu "ravno na Hrvaškem v poletnih mesecih omenjeni motor dobro služil".

Quadro 3 Avto Testirali smo tricikel Quadro 3

"Za upravljanje motornih vozil s tremi kolesi, katerih prostornina je večja od 50 kubičnih centimetrov ali hitrost večja od 45 kilometrov na uro je potrebno vozniško dovoljenje kategorije A1, če nimajo več kot 15 kW moči, sicer pa je potrebno vozniško dovoljenje kategorije A," so nam pojasnili na hrvaški policiji.

Bi lahko slovenski državljani v Sloveniji registrirane tricikle vozili tudi na Hrvaškem, glede na to, da jih lahko vozijo doma? "Pravica do upravljanja z motornimi vozili ni odvisna od državljanstva voznika niti od države, kjer je bilo izdano vozniško dovoljenje niti od države, kjer je registrirano vozilo," so še dodali na hrvaški policiji.

BMW - neznani tip spremenili razlago Avto MUP danes: mladi Slovenci tudi nad 80 kW

Pred leti, ko so za mlade voznike uvedli omejitev, kako močne avtomobile lahko vozijo, pa ta omejitev za slovenske mlade voznike na Hrvaškem ni veljala. Takrat so pojasnili, da se skladno z mednarodno konvencijo o cestnem prometu tujim voznikom priznava pravica, da upravljajo vozila na podlagi pravnega reda njihove države. Zakaj tokrat ne bi bilo enako? 

Quadro 3 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

To je povsem drugače!

Hrvaška policija pravi, da gre za povsem drugačni situaciji. "Tolmačenje, da lahko tuji vozniki na cestah Republike Hrvaške upravljajo z vozili B kategorije ne glede na njihovo moč, je bilo uporabljeno, da bi skladno z načelom pravne varnosti izognili primerom, ko bi bili vozniki samo na področju Republike Hrvaške podvrženi omejitvam, ki jih druge države ne poznajo niti niso skladne z Mednarodno konvencijo o cestnem promeru. Taka pravna logika pa se ne more uporabiti v obratnem primeru, torej da vi se za področje Republike Hrvaške priznavale pravice, ki jih dajejo druge države, a njihovo prizanavanja po mednarodnem pravu ni obvezno," pravijo. 

Globa je kar visoka in znaša 267 evrov. To je kazen za voznika, ki upravlja z vozilom kategorije, ki ni vpisana v njegovo vozniško dovoljenje. Kdor motorno vozilo upravlja brez da bi pridobil vozniško dovoljenje (druge kategorije), se kaznuje s kaznijo od 667 do dva tisoč evrov ali z do 60 dnevi zapora.

Da slovenski vozniki na Hrvaškem ne smejo voziti triciklov, če nimajo vozniškega izpita A-kategorije, so nam potrdili tudi na ministrstvu za infrastrukturo.

Pravica velja samo za območje Slovenije

"Določba dvajsetega odstavka 62. člena Zakona o voznikih, ki določa, da smejo imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorije B v Republiki Sloveniji S voziti tudi trikolesa, velja in se uporablja samo na območju Republike Slovenije. Za območje Republike Hrvaške področje ureja Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Ta določa, da smejo trikolesa z močjo motorja manjšo od 15 kW voziti imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorije A1, trikolesa z močjo motorja večjo od 15 kW pa imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorije A (Članak 217.)," so pojasnili.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • jernej40 10:47 23.julij 2020.

    A potem tudi pri nas Italijani in Hrvaškem ne smejo voziti skuterje 125ccm, ki so pri njih vozni z B kategorijo.

  • dhoo 17:00 09.november 2019.

    Tisti, ki so napisali in sprejel tak zakon, da se lahko vozilo, ki je praktično motorno kolo, čeprav ima tri kolesa z večjim razmakom, lahko vozi z B kategorijo, je to naredil z namenom, da se določenim ljudem omogoči uporabo ...prikaži več vozila brez, da bi opravili vozniški izpit A kategorije, med njimi so po vsej verjetnosti tudi sami. Nerazumljivo je, da pri nas takega vozila ni mogoče voziti z A kategorije, če nimate tudi B. Butale na celi črti. Enako je tudi pri štirikolesnikih nad 4 Kw.

  • Uni Wega 09:52 20.avgust 2019.

    Kaj pa v Austriji ?

Sorodne novice