Avto
385 ogledov

MUP danes: mladi Slovenci tudi nad 80 kW

BMW - neznani tip Shutterstock
Po toči vprašanj, ki je sledila našemu pisanju, so na hrvaškem ministrstvu za notranje zadeve očitno ugotovili, da zakon o tem, katere jeklene konjičke lahko vozijo mladi vozniki, za tujce le ne velja.

"Kar se tiče oseb z vozniškimi dovoljenji tujih držav se skladno z odredbami zakona o varnosti cestnega prometa in mednarodne konvencije o cestnem prometu iz dne 8. novembra 1968, ki je del notranjega pravnega reda Republike Hrvaške, tujim voznikom priznava pravica, da upravljajo vozila na podlagi pravnega reda njihove države," so danes s hrvaškega notranjega ministrstva (MUP) sporočili hrvaškemu avtoklubu (HAK), ki je odgovor posredoval tudi nam.

"To pomeni, da lahko tudi mladi vozniki brez omejitev glede moči vozijo vozila B kategorije," še sporočajo s hrvaškega notranjega ministrstva.

Tako so očitno spremenili razlago, ki so nam jo poslali pred nekaj dnevi. Takrat so nam na naše poizvedovanje s hrvaškega notranjega ministrstva sporočili, da je "skladno z zakonom o varnosti prometa na cestah mladi voznik vsak v starosti od 16 do 24 let. Zakon glede na državljanstvo in kraj prebivanja ne dela nobene razlike; velja za vse enako."

Po našem članku so jih zasuli s klici

Od objave našega članka so bili tudi na AMZS zasuti s klici radovednih dopustnikov, ki so želeli vedeti, ali tvegajo kazen zgolj zato, ker njihova starost in avtomobil nista v skladu s pogoji zakona, ki velja na Hrvaškem in nikjer drugod.

Kot nam je pojasnil Klemen Hren z AMZS, pa so tudi sami vse do današnjega odgovora pri hrvaških pristojnih službah zaman poskušali priti do nedvoumnega tolmačenja svojega zakona o varnosti v cestnem prometu do tujcev. "To ni prvi takšen primer v njihovi prometni zakonodaji, pa tudi zadnji gotovo ne," je dodal.

Komentarjev 10
  • Žiga Kvas 07:49 10.julij 2012.

    Ti si pa tud en žnudrek! Co2, dej bejž ga srat, to je navadna reklama za pobiranje dodatnih prispevkov. Če delaš kot vrtičkar in se spoznaš na svojo zelenjavo ne pametuj o temah, o katerih nimaš pojma in se pejt ...prikaži več jajcas s svojim kliotom še naprej! Pa ne o prometnih nesrečah pogojenih z močjo vozila, ker če si bedak si bedak in ni važno koliko konjev ima tvoj avto. Poleg tega lahko ima avto 100kw in 500 kil, pa imaš letečo truglo. Uglavnem, sreča da je nekdo volj pameten od tebe;)

  • maddog 07:13 10.julij 2012.

    to vidš sam da je bmw..ker letnik je?? maš 2000? sej ni važn, glavn da je BMW pa da je star 10let +.. to je sigurn najboljš.. hahaha

  • allstarr111 23:54 09.julij 2012.

    Ne jest bi to naredu, dejansko treba znižat konje na cesti + jest nimam za nivga bimerja, se prav da moj 528i potolče bando za naslednih 10 let :)