Avto
886 ogledov

Mladi vozniki v Hrvaško le z "mlinčki"

Citroën DS5 Boštjan Tacol
Hrvati. Tudi tujci, ki so mlajši od 25 let, lahko pri njih vozijo zgolj avtomobile z močjo manj kot 80 kW.

Pravilo. "Skladno z zakonom o varnosti prometa na cestah je mladi voznik vsak v starosti od 16 do 24 let. Zakon glede na državljanstvo in kraj prebivanja ne dela nobene razlike; velja za vse enako."

Tako so na hrvaškem notranjem ministrstvu odgovorili na naša poizvedovanja, ali v domači javnosti burno sprejete omejitve glede mladih voznikov veljajo tudi za več deset tisoč Slovencev in drugih mladih tujcev, ki se z lastnimi avtomobili odpravljajo na dopust na Hrvaško.

Hrvaška zakonodaja namreč določa, da lahko vozniki, mlajši od 25 let, vozijo le avtomobile z močjo pod 80 kilovati (109 konjskih moči), pa še to mejo je lani navzgor pomaknilo ustavno sodišče. To pomeni, da je v prekršku večina mladih, ki denimo vozijo sodobne dizle s prostornino več kot 1,5 litra, medtem ko se v nemilosti še prej znajdejo majhni turbobencinarji. Prav tako je mladim praktično onemogočena vožnja avtomobilov srednjega in višjega razreda. Kršitelji zakona tvegajo kazen 133 evrov (tisoč kun).

Za mlade voznike velja tudi določilo, da je zunaj naselij največja dovoljena hitrost manjša za 10 km/h, torej 80 km/h na navadnih cestah in 120 km/h na avtocestah. Hkrati morajo biti povsem trezni.

Komentarjev 19
  • Grega Dolenc 12:40 20.april 2015.

    1.9 tdi mas tud 130 km

  • Grega Dolenc 12:37 20.april 2015.

    Psihopat

  • logistika 23:16 09.julij 2012.

    chamil, tako razmišljaš, ker imaš 25+. Mnogi, ki živijo od prevoza (hitra pošta, kombiji imajo kar nekaj kW ).. razmišljajo drugače. Pogoj za delovno mesto je ponavadi izpit B kategorije, In delodajalec ti mora nato dati avto, ki ustreza tvojim pogojem? Japajade