Avto
32 ogledov

Tudi Hrvati bi imeli vinjete

hrvaska avtocesta Matija Topolovec/PIXSELL
Napoved o dvigu cestnin na hrvaških avtocestah je veliko prahu dvignila tudi na hrvaških spletnih portalih, kjer so se bralci zavzeli, da bi tudi na Hrvaškem uvedli vinjete. Vinjete je kot najboljšo rešitev v intervjuju za specializirano avtomobilistično revijo omenil tudi predsednik zavoda za prometno načrtovanje Ivan Dadić.

Ivan Dadić, predstojnik Zavoda za prometno načrtovanje Fakultete prometnih znanosti, po pisanju Auto Kluba slovi kot največji prometni strokovnjak na Hrvaškem. Oblastem, ki imajo redko posluh za njegove rešitve, je predlagal uvedbo vinjet.

"Po mojem predlogu o uvedbi vinjet se ni zgodilo nič. Še vedno trdim, da bi država z vinjetami zaslužila več kot s cestninami," je prepričan strokovnjak za promet, ki še meni, da bi s tem približali uporabo avtocest hrvaškim voznikom in voznicam. Po njegovih besedah se danes po dragih hrvaških avtocestah vozi le družbena elita, bogati posamezniki in turisti.

Dadić kot slabo ocenjuje napovedano podražitev avtocest, kot napačno pa ocenjuje tudi izjavo oblasti, da bi v primeru uvedbe vinjet delo izgubilo 900 ljudi. "Treba je gledati na splošno korist, vinjete prinašajo tudi večjo varnost na avtocestah," zaključuje Dadić.

Sodelujte v anketi zgoraj, v kateri vas sprašujemo, ali se boste v primeru povišanja cene uporabe avtocest na Hrvaškem slednjim med odhodom na dopust izognili.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 22:32 17.maj 2012.

    Problematična je AC proti Splitu, zaradi poletne gužve , ob sobotah in nedeljah , ko so zamenjave je ta neznosna pri čakanju na cestninskih postajah. Najbolj problematično je pa to , da AC stane že zdaj skoraj toliko , kot ...prikaži več porabiš bencina za po stari cesti. Časovno pa lahko celo prej prideš , če se zgodi nesreča , ta se pa zgodi obvezno z 3 h zastoji . Pri tem pa ne mislim Jadransko magistralo ampak NM-KA-Slunj- Rakovica -Ličko Petrovo selo- Prijeboj -Korenica -Gračac- Oklaj -Drniš-Muč -ST. Razdalja 430km iz LJ. Jaz od kar so naredili AC še nisem peljal po njej, ker je stara prazna, dobra , še boljše je pa prevoziti ponoči, ko je prometa še manj. Policijski radarji in njihovi položaji so objavljeni za vsak dan in ure posebej, na portalu HAK-a tako da v radar ne moreš pasti . Je pa med 6-7 h vožnje. Druga zgodba je pa AC proti BG , kjer alternative ni !