Avto
16 ogledov

Najbolj goljufajo Štajerci

Cestninska postaja Anže Petkovšek
Kriza je Slovence očitno močno udarila po žepih, saj se jih glede na podatke Darsa vse več odloča za varčevanje tako, da po avtocestah in hitrih cestah vozijo kar brez ustrezne vinjete. Največ goljufajo na Štajerskem in Primorskem koncu.

V prvem tromesečju letošnjega leta so po podatkih Darsa prodali le 736.282 letnih vinjet za dvosledna vozila, kar je skoraj 25.500 oziroma tri odstotke manj kot od januarja do konca marca lanskega leta. Prva dva meseca je bil razkorak še precej večji.

Na drugi strani pa je prodaja predvsem mesečnih rumenih nalepk precej poskočila in sicer za enajst odstotkov, medtem ko so tedenskih, ki jih kupujejo predvem tujci, prodali za dobra dva odstotka več, pravijo na Darsu.

Ali vse več Slovencev mesečno vinjeto kupi zato, da rumena nalepka pretenta nadzornike tudi v naslednjih 11 mesecih, sicer uradni podatki Darsa ne navajajo, dejstvo pa je, da je med tistimi, ki jih ujamejo brez veljavne vinjete, kar dve tretjini domačinov in le tretjina tujih voznikov. Pri tem še posebej izstopajo kršitve na štajerskem (3.100) in primorskem (3.000) kraku avtoceste, saj so jih od skupno 9.300 plačilnih nalogov dve tretjini spisali prav tamkajšnjim prekrškarjem.

Na Darsu napovedujejo, da bodo tudi v prihodnje nadaljevali s poostrenim nadzorom nad uporabo vinjet. V zadnjem poostrenem nadzoru, ki je bil osredotočen na okolico Ljubljane, Maribora in Kopra, je bilo tako izdanih 435 plačilnih nalogov, od tega 293 slovenskim državljanom, 142 pa tujcem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.