Avto
19063 ogledov

Hrvati našli način, kako na AC voziti hitreje od 130 km/h

hrvaška avtocesta Luka Stanzl/PIXSELL
Zakaj na Hrvaškem lahko vozite celo 160 km/h, pa vas ne bo mogel nihče kaznovati.

V hrvaški zakonodaji zeva luknja, ki jo je mogoče povsem legalno izkoristiti, pa čeprav je velika hitrost eden od glavnih razlogov za nesreče. Njihov zakon o varnosti cestnega prometa je namreč v 54. členu pomanjkljivo zapisan, saj ni predpisano, kakšna naj bo kazen, če izven naselja voznik prekorači hitrost za med 1 in 10 km/h. Kazni so predpisane šele za višje prekoračitve. Kot pišejo pri 24sata, se tega na hrvaški policiji dobro zavedajo, zato prestrezniki ("provide") na cestah izven naselij nikoli ne ustavijo "desetkarjev", niti avtomatski merilniki hitrosti ne zabeležijo kršitve.

Pri mediju so šli še dlje. Z upoštevanjem tolerance, ki jo ima vsak avtomobil med prikazano in dejansko hitrostjo (pri večjih hitrostih okvirno 5 km/h), ter tolerance, ki velja za merilnike hitrosti na Hrvaškem (10 odstotkov), trdijo, da je mogoče po hrvaški avtocesti voziti celo 160 km/h, pa bo strah po kazni odveč, saj bo voznik še vedno v varnem območju, v katerem se kazni ne pišejo. Ne preizkušajte!

Antun Mirković, prekršek Na žalost deluje Avto S tako butastim izgovorom se lahko pri nas izognete kazni za prehitro vožnjo

V Sloveniji ni luknje, toleranca pa bistveno manjša

V Sloveniji je toleranca za merilnike hitrosti predpisana tako, da se pri hitrostih med 121 in 140 km/h avtomatsko odbije "le" sedem km/h od izmerjene hitrosti. To pomeni, da bi pri dejanski (GPS) hitrosti 137 km/h voznik ravno še "ujel" najvišjo dovoljeno hitrost. Odpustka pri blažjih kršiteljih slovenska zakonodaja ne pozna, kazen za prekoračitev do 10 km/h na avtocesti je 40 evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • tudbognasvečnereši 11:10 10.december 2018.

    Glede na SLO kulturo vožnje je povsem vseeno kako voziš saj si non stop v nevarnem območju SLO voznikov, ki gledajo samo sebe in jih briga za druge udeleženca v prometu. Ni važno kako hitro voziš, važno je da voziš ...prikaži večš VARNO, to pa lahko, če malo opazuješ promet OKOLI SEBE, voziš tudi 200 ali več. Dokaz- nemške AC.

  • dragec 08:49 10.december 2018.

    EU zakonodaja pozna 10% tolerance

  • Etični 00:46 10.december 2018.

    Širite "Fake news"... 8 odstavek 12. člena zakona (500 kun) je jesen in se nanaša na 4 odstavek,..... ki pravi da se morate držati znakov in hitrostnih predpisov.... Na AC se lahko peljete varno 130km/h+10% = 143km/h (po gps)... torej ...prikaži večej po tempomatu je to nekje med 148-150km/h.... Na 160km/h vas bo Provida zlasti v zimskih mesecih ko jim primanjkuje "turistov" lepo ustavila....in če niste HR državljan boste na licu mesta plačali polovičko torej 250kun.....ž24=fake