Avto
2855 ogledov

Hyundai predstavil tehnološkega zastavonošo

Hyundai nexo
1/18
Hyundai
Hyundai bo z nexom že letos prodrl na izbrane trge. Bo med njimi tudi Slovenija?

Hyundai je predstavil novo generacijo vozila na gorivne celice (vodik), model nexo. Doseg z enim polnjenjem so v primerjavi s predhodnikom izboljšali za 30 odstotkov. Prvič so ga predstavili na sejmu potrošniške elektronike v Las Vegasu, narejen pa je na povsem novi arhitekturi.

Takole je videti polnjenje avtomobila na vodik v ZDA. Prvemu takemu prizoru bomo Napoved Avto Prvi črpalki na vodik

Nexo je naslednik tucsona/ix35 na gorivne celice. Pri Hyundaiu pravijo, da je zmožen naenkrat prevoziti 596 kilometrov merjeno po ameriških pravilih, medtem ko so na evropskem testu za merjenje porabe (NEDC) izmerili še bistveno večji doseg.

Pri Hyundaiju so zapisali, da nexo predstavlja pospešek pri razvoju nizkoemisijskih vozil in je del velikega načrta skupine Hyundai Motor Group, kjer nameravajo do leta 2025 predstaviti 18 do okolja prijaznih modelov.

Vodik Avto Vodik pretakajo kot bencin

Korejci so naznanili, da bo križanec "tehnološki zastavonoša" v rastoči paleti ekoloških modelov. "Na izbranih trgih ga bomo ponudili še letos," pravijo pri Hyundaiju. Slovenski uvoznik za znamko nam je potrdil, da ga bo možno naročiti tudi pri nas, ko bo to dovoljevala infrastruktura v Sloveniji.

Hyundai nexo | Avtor: Hyundai Hyundai

Parkiranje možno tudi, če ne bomo sedeli v avtomobilu

Nexo ima tako kot najnovejši Hyundaijevi modeli vgrajene napredne asistenčne sisteme: sistem na nenamerno zapuščanje voznega pasu, ki ohranja vozilo na voznem pasu, sistem na opozarjanje na vozila v mrtvem kotu, sistem samodejnega vzdrževanja varnostne razdalje, pametni sistem parkiranja, omogočal bo celo parkiranje brez, da voznik sedi v avtomobilu ...

Toyota mirai Avto Mirai je Toyotina vizija vodika

Baterija je umeščena pod posodo za vodik. Novi 120-kilovatni motor je izvedenka tucsonovega 100-kilovatnega motorja. Pospešek od 0 do 100 km/h je 9,9 sekunde, kar je 2,6 sekunde bolje kot pri tucsonu.

V primerjavi s predhodnikom so izboljšali zagon motorja pri nizkih temperaturah. Veliko testiranj so opravili v mrzlih krajih na Švedskem in Alaski, preizkušali pa so ga tudi v drugih skrajnostih, v Dolini smrti v Kaliforniji, kjer sonce ozračje segreje krepko nad 40 stopinj Celzija.

Pipistrel Hy4 Pipistrel Avto Pipistrel bo v kratkem letel z letalom na vodik

Hyundai z nexom nadaljuje z ofenzivo SUV vozil. Nedavno je k nam zavil majhen kompaktni križanec kona, uvrščen pod tucsona, nad katerima sta še santa fe in grand santa fe. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.