Avto
15 ogledov

Ignorante želijo izriniti iz rumenih parkirišč

Parkiranje na invalide Facebook
Akcija Rezervirano za rumeno želi odvrniti voznike od parkiranja na prostoru za invalide.

V prihodnjih mesecih bo pod okriljem Zveze paraplegikov Slovenije in Nove generacije, podmladka SLS, ponovno potekala akcija Rezervirano za rumeno. Po besedah predsednice podmladka Jasmine Opec želijo voznike opozoriti, da ni moralno in etično parkirati na prostoru za invalide. Invalidi se namreč zelo pogosto spopadajo s to težavo.

Prežali bodo na "invalide"

V sklopu akcije bodo predstavniki podmladka SLS na določenih parkiriščih delili letake in opozarjali voznike na pravilno parkiranje. Ob tem želijo pozvati tudi policijo in redarske službe, naj bodo pozorni na tovrstne kršitve in tudi ukrepajo. Praksa namreč kaže, da je tam, kjer so ti prisotni, kršitev manj.

Širša parkirišča z namenom

Invalidi se nenehno spoprijemajo s težavami zaradi zasedenosti parkirnih mest, rezerviranih za invalide. Tam namreč parkirajo ljudje, ki niso invalidi, pa tudi tisti, ki znak za invalide sicer imajo, vendar niso na invalidskih vozičkih, je poudaril predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic. Opomnil je, da taki invalidi lahko uporabljajo tudi ožje parkirne prostore. Prostori za invalide so namreč širši prav zaradi potrebe po večjem prostoru za invalidski voziček.

Parkirni prostori za invalide morajo biti široki 390 centimetrov; od tega je 240 centimetrov namenjenih vozilu, 150 pa površini za vstopanje in izstopanje z invalidskim vozičkom, je pojasnil arhitekt Matjaž Planinc iz Zveze paraplegikov Slovenije. Pred enim objektom mora biti vsaj eno parkirno mesto rezervirano za invalide. Če ima objekt 200 parkirišč, pa mora biti prostorov za invalide šest, je dodal Planinc.

V Novi generaciji opozarjajo na veliko odgovornost šol vožnje za ravnanje voznikov. Zato šole vožnje pozivajo, naj voznike opozarjajo na spoštovanje pravil tudi pri parkiranju.

Komentarjev 3
  • Ivo 22:04 09.december 2013.

    Car ;-)

  • Pinoki 13:57 09.december 2013.

    Vem, kako je, ko moram v največji gužvi ravno po nekaj, kar moja draga misli da nujno rabi, v trgovino, mudi se mi, slabe volje sem, vozim se po parkirišču sem in tja... in potem tik pred vhodom zagledam dvanajst ...prikaži več lepih, širokih, z rumeno označenih prostih parkirnih prostorov, na katere ne smem parkirat, in si mislim... KAKO SREČEN ČLOVEK SEM!podpiram akcijo 100%

  • maresem 13:12 09.december 2013.

    Akcija ja... luknje v vse 4 gume in to je to... za začetek!