Avto
3446 ogledov

Imamo nov najboljši evropski avto!

Jaguar i-pace Jaguar
Jaguar i-pace je dobitnik najbolj prestižne avtomobilske nagrade, postal je evropski avto leta 2019! Tako tesnega izbora pa še ne!

Električni jaguar i-pace je bil s strani 60 članov žirije iz 23 evropskih držav po točkovanju izbran za evropski avto leta. S tem je na tronu najboljšega evropskega avta nasledil volvo XC40, ki je prestižno titulo nosil zadnje leto.

Zmagovalca so zdaj že tradicionalno razglasili tik pred odprtjem avtosalona v Ženevi 2019. 

Tik pred zadnjo državo kazalo povsem drugače

Med letošnjimi sedmimi finalisti so bili ford focus, mercedes-benz A razred, peugeot 508, jaguar i-pace, kia ceed, alpine A110 in citroën C5 aircross. Izbor je bil zelo napet, saj so se med zbiranjem točk v ospredju izmenjevali različni avtomobili, med njimi je bil presenečenje Renaultova podznamka Alpine z modelom A110, ki v Sloveniji sploh ni na prodaj. Proti koncu je odlično kazalo kii ceed, ki je imela pokal že praktično v rokah, sledil ji je ford focus.

Nato pa so sledili še odločilni glasovi Velike Britanije, ki so povsem premešali vrstni red na vrhu. Njihovi novinarji so največ točk podelili jaguarju in A110, ki sta se tako po skupnih točkah poravnala na natančno 250. Kaj takšnega se v zgodovini izbora še ni zgodilo!

Sledil je dvoboj, v katerem je štelo, kateri izmed dvojice je dobil več točk žirantov po državah. Na koncu je bil z dvema točkama več izbran jaguar.

Evropski avto leta | Avtor: Organizator Organizator

Med izborom, ki je potekal v več fazah, se je začetni seznam avtov, ki so v letu 2018 prvič prišli med evropske kupce, močno skrčil. Preostale finaliste so nato žiranti še izdatno testirali v različnih okoliščinah. Letošnja zanimivost je, da sta bila med finalisti "le" dva suva oziroma križanca, in kar trije predstavniki segmenta C kombilimuzin.

Jaguar i-pace je po nissanu leaf drugi električni avto z naslovom najboljšega v Evropi.

Prvi evropski avto leta so razglasili že leta 1964, tokratni izbor je bil že 56. po vrsti. Gre za najbolj čislano nagrado v avtomobilski srenji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.