Avto
20 ogledov

Intel s 15 milijardnim nakupom še bolj vstopa v svet avtomobilov

Test AEB samodejnega zaviranja na Vranskem Andrej Leban
Ameriški Intel, priznani proizvajalec računalniških čipov, je odštel skoraj 15 milijard evrov in kupil izraelski Mobileye, ki razvija napredne tehnološke rešitve za avtomobilski sektor.

Gre za največji čezmejni prevzem kakšnega izraelskega tehnološkega podjetja. Leta 1999 ustanovljeni Mobileye razvija različne tehnološke sisteme za vozila, ki pomagajo voznikom med vožnjo in prispevajo k večji varnosti. Poleg tega veliko vlaga v razvoj rešitev za avtonomno vožnjo.

Intel želi s prevzemom okrepiti svoj položaj ponudnika tehnoloških rešitev za hitro rastoče področje samovozečih oziroma avtonomnih vozil.

Po ocenah Intela naj bi potencial trga tehnoloških sistemov in storitev za vozila do leta 2030 dosegla okrog 70 milijard dolarjev oziroma 66 milijard evrov.

Trdne vezi z avtomobilisti

Intel in Mobileye že sodelujeta v projektu, v katerem skupaj z nemškim avtomobilskim proizvajalcem BMW razvijata avtonomna vozila. Komercialno naj bi bila na voljo leta 2021.

Mobileye se je lani povezal tudi z britanskim proizvajalcem avtomobilskih delov Delphi - skupaj bosta razvijala sistem za avtonomno vožnjo, ki naj bi nato leta 2019 bil na voljo proizvajalcem vozil.

Poleg tega se je Mobileye nedavno dogovoril za sodelovanje z nemškim avtomobilskim velikanom Volkswagen. Sodelovali bodo pri razvoju tehnologije za zbiranje in obdelavo podatkov o razmerah na cestah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.