Avto > Iz druge roke
8072 ogledov

Ali drži, da boste zdaj dobili največ denarja za rabljen avto?

Rabljen avto
Kdaj je najbolje kupiti ali pa prodati rabljeno vozilo? Zbrali smo nekaj koristnih nasvetov.

Čas za prodajo avtomobila je odvisen od več dejavnikov, kot so tip vozila, lokacija in trenutne razmere na trgu. Izbira pravega letnega časa lahko pripomore k hitrejši prodaji avtomobila. Podjetje za obdelavo avtomobilskih podatkov carVertical je delilo nekaj nasvetov o tem, kako izbrati najboljši čas za prodajo vozila in doseči boljšo ceno. Pri carVertical menijo, da v zimskih mesecih ne gre hiteti z oglaševanjem svojih vozil. Vredno je počakati na marec, april ali maj, ko je povpraševanje večje, kot v hladnejših mesecih.

Številni se namreč želijo izogniti vožnji v zahtevnejših razmerah, seveda, če jim ni treba kupovati ali menjati vozila. "Na splošno je spomladi lažje voziti, sak so dnevi daljši, manj je nevarnosti, kot so mokre ali zasnežene ceste. Vozniki začetniki običajno raje vozijo v varnejših razmerah, kar vpliva tudi na povpraševanje po rabljenih vozilih," pojasnjuje Matas Buzelis, avtomobilski strokovnjak in vodja komunikacij pri carVertical. Najslabša meseca za prodajo avtomobilov sta december in januar. Takrat imajo številni praznične stroške in se izogibajo velikim nakupom. Po praznični sezoni večina ljudi potrebuje čas, da si opomore in začne znova varčevati, kar ima za posledico manjšo prodajo na trgu rabljenih avtomobilov.

Rabljen avto | Avtor: AMZS AMZS
Treba je ujeti pravi trenutek

Pozno poletje in zgodnja jesen sta prav tako primerna za prodajo vozil. Po navedbah podjetja se večina poročil o zgodovini carVertical zahteva avgusta (9,1 odstotka) in septembra (8,9 odstotka). To ne bi smelo biti presenečenje, saj si nekateri vozniki želijo avto kupiti še pred zimo.

Če izberete pravi trenutek, lahko hitreje prodate svoje vozilo in dobite več denarja. Ko je povpraševanje manjše, so se prodajalci pogosto prisiljeni pogajati in znižati izklicno ceno.  Po terencih in vozilih s štirikolesnim pogonom je pozimi stalno povpraševanje, saj kupci pogosto iščejo varnejša vozila z dobrim oprijemom.

"Morda je pravi čas za nakup vozila, ne pa za prodajo. Sezonsko povpraševanje lahko velikokrat gre v korist kupcu, saj lahko nekatera vozila v zimskih mesecih zahtevajo dodatne stroške vzdrževanja in skladiščenja," pojasnjuje Buzelis.
Kot poudarja Buzelis, pa bi lahko rabljen avto v dobrem stanju z zgodovino hitro prodal, saj je povpraševanje po dobro ohranjenih vozilih večje kot kadar koli prej. Zagotavljanje zgodovinskega poročila potencialnim kupcem lahko pomaga tudi pri hitrejši prodaji vašega avtomobila, kar ustvarja občutek zaupanja in preglednosti.

Na DoberAvto opozarjajo na pregled stanja pnevmatik pred nakupom rabljenega avtomobila | Avtor: AMZS AMZS

Akcijske ponudbe spreminjajo trende

Enako menijo pri spletni strani specializirani za preverjena rabljena vozila Doberavto.si, kjer so za Žurnal24 pojasnili, da so bili v preteklosti res tradicionalni meseci, ki so bili značilni, da se prodaja največ rabljenih in v resnici tudi novih avtomobilov. "Lahko rečemo, da je bilo največ aktivnosti spomladi in jeseni in sicer smo zabeležili največ povpraševanja marca, aprila in maja, potem pa tudi konec jeseni. Običajno je zelo močan mesec oktober. To sicer ni presenetljivo saj so navade kupcev močno povezane s tem kaj je trenutna prioriteta. Poleti so aktualne počitnice in začetek šole, tako da ljudje denar porabljajo za te sezonsko aktualne zadeve. Decembra so v ospredju drugi nakupi, januar in februar pa sta običajno dokaj neaktivna."

Na Doberavto.si v zadnjih vseeno opažajo spremembo, predvsem v smislu, da značilni trendi nujno ne veljajo več. Dodajajo, da je veliko odvisno tudi od prodajnih akcij, ki jih uporabljajo avtomobilski trgovci oziroma zastopniki. Če se odločijo za prodajno akcijo bolj množičnih in priljubljenih modelov, ima to zagotovo vpliv na trg rabljenih avtomobilov. "Gre za krog, ki je povezan. Več prodanih novih avtomobilov pomeni več rabljenih na trgu," meni spletni prodajalec vozil, ki smo ga vprašali tudi, ali je s stališča kupca rabljenega vozila kaj drugače ali avto kupuje pred ali po koncu zime?

Rabljeni avti transport prevoz tovornjak | Avtor: Profimedia Profimedia

Znana zgodovina vozila vpliva na ceno in čas prodaje

"Zagotovo je v času, ko kupujemo avto pozimi in so obvezne zimske pnevmatike nekaj več možnosti, da se s prodajalcem dogovorite, da so v paketu tudi zimske gume. To pomeni nekaj sto evrov prihranka. Drugače pa je veliko odvisno od tega, kako zelo nujno mora prodajalec prodati rabljen avto. Morda je zato izven teh mesecev, ko je največ ponudbe in povpraševanje celo ceneje kupiti rabljen avto. Prodajalci morajo tudi do neke mere skrbeti za mesečni denarni tok v podjetju. Sicer pa s tehničnega stališča razen pnevmatik v resnici ni nobenih razlik ali avto kupujemo pred ali po zimi."

Na Doberavto dodajajo, da ni pravilo, da bi morali ob nakupu rabljenega avtomobila po koncu zime investirati več denarja, na primer za odpravo kakšnih posledic zime. "Razen tega, da moramo avto opremiti z ustreznimi gumami ni posebnosti. Če so denimo zimske pnevmatike že izrabljene in jih bo treba kupiti ob naslednji menjavi je to vsekakor strošek, ki ga bo treba upoštevati, enako pa velja tudi, če denimo avto nima ob nakupu letnih pnevmatik," dodajajo.

Rabljeni avtomobili na Doberavto.si | Avtor: Doberavto Doberavto

Prepričani so, da je bolj pomembno, da se kupec prepriča o servisni zgodovini avtomobila. Tudi če je avto star šele dve, tri ali morda štiri leta, je priporočljivo, da se kupec prepriča, ali so bili na avtomobilu opravljeni vsi predvideni servisni posegi, vključno z morebitnimi vpoklici. "Na portalu DoberAvto.si kupci lahko najdejo najbolj transparentne oglase pri nas. Še posebej če najprej pogledajo v rubriki OBETAVNO vozilo. To je eden od prvih filtrov, ko iščemo čim boljši rabljen avto, saj gre v tem primeru za avtomobile z znano zgodovino lastništva in s kilometri, ki so se beležili na vseh tehničnih pregledih v Sloveniji, poleg tega pa značka OBETAVNO razkrije tudi, da avtomobil ni v bazi ukradenih ali zastavljenih vozil. Če želijo še dodatno preveriti, v kakšnem dejanskem stanju je avto, ga lahko pripeljejo v AMZS servisne delavnice, kjer mehanik opravi pregled na več kot 100 kontrolnih točkah. Oglas za avto, ki je bil na tak način pregledan, pa ima na DoberAvto.si značko AMZS PREVERJENO«, še pojasnjujejo pri omenjenem portalu," zaključujejo na Doberavto.si.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.