Avto > Iz druge roke
2532 ogledov

Avto deli zaradi tatov dobili PIN kode

Toyota
Toyota je začela svoje avtomobile pred tatovi ščititi s tisoči identifikatorjev. V premeru merijo manj kot milimeter in vključujejo tako imenovani PIN.

Kraja avtomobilov je še vedno donosen posel. Glede na število kraj po svetu se zdi, da so tatovi korak pred proizvajalci avtomobilov. Vendar ima Toyota zdaj recept, ki jim bo delo zelo otežil. Gre za preprosto in genialno rešitev.

Avto Lastnik Mercedesovega eksota je dvakrat ostal brez avtomobila

Nedavno odkrita "luknja" v sistemu odklepanja in zagona vozila brez ključa je pokazala, da je danes kraja vozila za tatove še lažja kot kdaj koli prej. Boj proti tatovom vozil je možen tudi na druge načine, ne le z varnostnimi napravami. Vsak ukraden avto, ali nadomestne dele morajo dobro organizirane kriminalne skupine z dolgimi prsti prodati. 

Ključavnica za kolo Policija svari Avto Pojavile so se organizirane skupine, ki kradejo kolesa

Avtomobilski proizvajalci zato označujejo dele vozil z raznimi identifikatorji. Deli, označeni z identifikacijskimi oznakami, na primer okna ali motorji, so za tatove nezanimivi, saj jih ne morejo prodati.

Rezervni deli | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Prazna pnevmatika in kit za popravilo Policisti razkrili trike Avto Tatovi na avtocestah in počivališčih vse bolj domiselni

Težava je, da je tovrstnih identifikatorjev še vedno malo. Preprosto povedano, vozilo ima ogromno število delov brez identifikatorjev, ki jih je mogoče dobro monetizirati, saj je nemogoče ugotoviti, da ti rezervni deli izvirajo iz kriminalnih dejanj. Toyota je zato razvila sistem edinstvenih identifikatorjev, ki jih lahko uporabijo za večino delov vozila. Gre za edinstveno kombinacijo znakov, ki vsebuje identifikacijsko številko (PIN), ki je seznanjena z identifikacijsko kodo vozila, tako imenovano VIN kodo.

Tatovi avtomobila keyless Avto Tudi slovenski policisti zaznavajo številne kraje posebnega avtomobilskega dela

Nove PIN kode so tako majhne, da jih s prostim očesom skoraj ni mogoče videti. Prebrati jih je možno s posebno napravo. V enem samem vozilu je 10.000 identifikacijskih številk, zato je nepredstavljivo, da bi lahko odstraniti ali ponarediti te kode. Takšen avto je zato za organizirane skupine tatov nedonosen in nezanimiv. Vsaka nova Toyota ali Lexus, zaščitena s sistemom kod, bo prejela edinstveno identifikacijsko potrdilo, ki vključuje tudi fiksno kodo PIN. Toyota namerava še naprej povečevati število PIN kod in klasičnih VIN kod. Poleg tega so kode zaščitili pred ponarejanjem, saj nalepke svetijo pod ultravijolično svetlobo.
 

Komentarjev 2
  • DasAuto 12:14 04.januar 2021.

    So morali pa res hud sistem pogruntat, da se celo sveti pod UV in še to nalepka... Ko prešlifaš in pobarvaš se skoraj gotovo ne vidi več...

  • rospioti 10:35 04.januar 2021.

    www︎.︎Magenot︆.︆net - oddličen prrojekt za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks