Avto
2548 ogledov

Pojavile so se organizirane skupine, ki kradejo kolesa

Ključavnica za kolo Žurnal24
Na cestah je vse več električnih koles in tudi drugih koles in e-skuterjev, katerih vrednost ni zanemarljiva. Policisti opozarjajo na organizirane skupine, ki kradejo vse dražja mobilna sredstva.

Kot so na novinarski konferenci opozorili policisti iz PU Koper na Obali (največ na področju Kopra), opažajo velik porast kraje koles. Če so v preteklosti kolesa kradli praviloma odvisniki od prepovedanih drog, ki so za tarče izbirali nevarovana kolesa različnih vrst in znamk ter cenovnih razredov na ulicah oz. parkiriščih ali pa le-ta kradli z vlomi v kleti in kolesarnice, so v zadnjem času vedno pogosteje tarča priklenjena kolesa ali celo kolesa pospravljena v in na vozilih. Slednja vedno pogosteje kradejo tudi sredi belega dne, v množici ljudi. Policisti ocenjujejo, da je v zadnjih letih vedno več primerov tatvin koles in električnih skirojev, ki jih zakrivijo skupine storilcev, posebej organizirane za izvrševanje serij takšnih kaznivih dejanj, z namenom nadaljnjega razpečevanja ukradenih predmetov na domačem ali tujem črnem trgu.

kolo kolesar | Avtor: Profimedia Profimedia

Ključavnica za kolo Naredili smo test! Avto Kako težko je ukrasti kolo? Naredili smo test!

Vedno pogosteje so predmet tatvin tudi električna kolesa, ki so večje vrednosti in so praviloma bolje zaščitena. Občasno se pojavljajo tudi primeri, ko so dražja kolesa ukradena z vlomi v objekte ali vozila.

Na porast tatvin koles v zadnjem obdobju je prispevala vedno večja priljubljenost kolesarjenja kot rekreacije oz. športne aktivnosti, ki se je dodatno okrepila v času epidemije, in posledično vedno večje povpraševanje po novih kolesih (letos to povpraševanje celo močno presega zaloge dobaviteljev).

Potovanje z Rimorjevim avtodomom Avto Kje tatovi pri nas prežijo na avtodomarje?

Policisti so ob tem navedli, da lahko za preprečitev tatvin koles in električnih skirojev, z različnimi samozaščitnimi ukrepi poskrbijo sami lastniki oz. uporabniki. Ljudje so namreč v prvi vrsti sami odgovorni za varnost svojega premoženja. Hkrati pa lahko ljudje z različnimi ukrepi pomagajo policiji pri odkrivanju storilcev takšnih kaznivih dejanj in samih ukradenih predmetov. 

e-skiro | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Prazna pnevmatika in kit za popravilo Policisti razkrili trike Avto Tatovi na avtocestah in počivališčih vse bolj domiselni

Policisti svetujejo:

- ob nakupih koles/električnih skirojev, je potrebno shraniti račune za nakup in dokumente samih koles / električnih skirojev, si zapomniti ali zabeležiti njihove tov. št. in značilnosti ali jih posebej skrito označiti ter po možnosti fotografirati;
- zabeležite si podatke o svojem kolesu (znamko, model in barvo kolesa, tudi tip sestavnih delov - pedal, ogrodja, prestav, zavor; morebitne posebnosti, individualne znake in poškodbe, dodatno opremo itd.); če kolo na okvirju nima serijske številke, jo dajte nanj vgravirati ali ga kako drugače prikrito označite. Pri zabeležbi opisa si lahko pomagate z obrazcem »Podatki o lastniku in kolesu« (na spletni strani Policije), katerega ob tatvinah izročite policistom. Po možnosti svoje kolo tudi fotografirajte;  
- kolesa/električne skiroje je potrebno čim krajši čas puščati brez nadzora in v tem primeru dobro izbirati mesta parkiranja (osvetljene, video nadzirane lokacije, posebej predvidene za puščanje takšnih predmetov) in le-ta priklepati na nepremične predmete (hkrati za okvir kolesa in eno od koles) z uporabo kvalitetnih ključavnic. Ključavnice slabše kakovosti niso za tatove koles nikakršna ovira. Pri tem pa na kolesu puščajte vrednejših predmetov;
- ob neuporabi je kolesa/električne skiroje potrebno shranjevati v zaklenjenih zaprtih prostorih;
- v primerih tatvine je o tem potrebno čimprej obvestiti policijo (najbolje s klicem na interventno tel. št. 113) in jim posredovati vse koristne podatke o ukradenih kolesih/električnih skirojih ter po možnostih skupaj s policisti pregledati okolico;
- ob opaženju tatvine ali sumljivih oseb/vozil, ki bi lahko bila povezana s takšnimi kaznivimi dejanji, si je o tem potrebno zapomniti čim več podrobnosti in jih takoj posredovati policiji.

Avto Lastnik Mercedesovega eksota je dvakrat ostal brez avtomobila

Lastnikom koles, zlasti vrednejših, svetujejo tudi razmislek o sklenitvi premoženjskega zavarovanja kolesa. 

Bosch e-kolo | Avtor: Bosch Bosch

Hkrati na občane apelirajo, naj bodo pri nakupih koles, predvsem takšnih s cenami nižjimi od povprečnih tržnih, previdni in kolesa pred tem preverijo ter pridobijo dokumente o njihovem izvoru, saj se sicer lahko sami znajdejo v kazenskem postopku. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.