Avto > Iz druge roke
19898 ogledov

Avto zgorel v požaru, kljub temu prodan za dva milijona

ferrari 500 mondial spider series I
1/8
RM Sothebys
Dražbena hiša RM Sothebys je na dražbi v ZDA za školjko popolnoma zgorelega ferrarija iztržila skoraj dva milijona dolarjev.

Seveda ne gre kar za katerikoli ferrari, čeprav imajo vsi svojo ceno, ampak za prav posebni primerek. Dotični ferrari 500 mondial spider series I je namreč eden od le trinajstih, kolikor so jih vsega skupaj izdelala karoserijska delavnica legendarnega oblikovalca Pinin Farine.

ferrari 500 mondial spider series I | Avtor: RM Sothebys RM Sothebys

Zanj je značilno tudi, da ga je poganjal vrstni štirivaljnik. Enzo Ferrai se je razvoja štirivaljnikov namreč lotil v petdesetih letih, ko je ugotovil, da so dirkalniki s štirivaljnimi motorji zelo blizu njegovim dirkalnikom z motorji V 12.

Kmalu je ugotovil, da štirivaljniki največjo moč dosežejo pri nižjih vrtljajih, zato jih ni treba toliko vrteti kot motorje V12. To je prišlo do izraza predvsem, na italijanskih cestnih dirkah z veliko ovinki in malo ravnimi odseki cest. Aureliju Lamprediju je naročil, naj mu razvije štirivaljnik, ki je svojo premiero na dirki v Bariju leta 1951 doživel kot 2,5-litrski motor z močjo 200 'konjev'.

ferrari 500 mondial spider series I | Avtor: RM Sothebys/Foto Lochi Firenze RM Sothebys/Foto Lochi Firenze

Poznejši razvoj je privedel do zmanjšanja delovne prostornine na dva litra, vendar poleg avtomobila z dražbe ne bo originalnega motorja, ampak 3-litrska povečana različica, ki je bila izvirno namenjena ferrariju 750 monza.

Ferrari z dražbe, ki je bil izdelan leta 1954, je poseben po tem, da ga je vozil Ferrarijev prvi tovarniški voznik Franco Cortese, ki je z njim leta 1954 osvojil štirinajsto mesto v skupni razvrstitvi na dirki Mille Miglia. Avtomobil je nastopil tudi na ostalih velikih italijanskih dirkah, kakršne so bile Targa Florio ali velika nagrada Monze. V letih dirkanja je bil avtomobil večkrat poškodovan v nesrečah, na eni od dirk v šestdesetih letih pa je tudi zagorel in ostal tak vse do danes.

ferrari 500 mondial spider series I | Avtor: RM Sothebys RM Sothebys

Tudi ameriški zbiralec, ki ga je kupil leta 1978, ga je ohranil v enaki obliki, končno pa se je izgubil v nekem skednju na Floridi. Ko je leta 2004 orkan s skednja odpihnil streho, so ga spet odkrili skupaj z 19 drugimi izgubljenimi ferrariji.

Pri dražbeni hiši so povedali, da avtomobil zahteva obsežno obnovo, s katero mu bodo povrnili blišč njegovih slavnih dni. Tudi novi lastnik naj bi imel z njim resne namene, saj naj bi ga obnovil in z njim spet nastopal na dirkah starodobnikov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Anja1956 11:25 24.avgust 2023.

    To samo potrjuje, da bo Dolar kmalu vreden toliko kot skret papir !

  • Toma 11:19 24.avgust 2023.

    Totalno proč vržen denar! Pregoreni plehje kotkarton!

  • sandi76 10:34 24.avgust 2023.

    V tem se kaže veš absurd bogatega sveta, ki dejansko ne ve, kam z denarjem . Ob tem, da čedalje bolj bogatijo na račun obubožane raje !