Avto > Iz druge roke
25218 ogledov

Govorili smo z vulkanizerji: To lahko pričakujejo vozniki

vulkanizerstvo Saša Despot
15. novembra, v primeru zimskih razmer pa še prej, bo na avtomobilih spet potrebna zimska oprema, kar velja tudi za ustrezne pnevmatike. Z vulkanizerji smo se pogovorili, kaj lahko vozniki pričakujejo letos in kakšno je stanje na trgu novih zimskih gum.

Tako kot vsakič doslej v sezoni menjavanja gum nas je zanimalo, kaj lahko vozniki pričakujemo v vulkanizerskih delavnicah. So cene storitev zrasle ali so ostale na enaki ravni? Glede na izkušnje zadnjih nekaj let nas je zanimalo tudi, kako je z dobavljivostjo novih zimskih gum.

Zadnja leta smo namreč ugotavljali, da so cene novim gumam konstantno rasle in so se precej podražile. Kako pa je na trgu zimskih gum letos? O stanju smo se pogovarjali s kranjskim vulkanizerjem Luko Boltezom, mariborskim podjetjem Vulkanizerstvo TDS in sežanski vulkanizerjem Alešem Hrvatičem, o stanju njihovih zalog pa smo vprašali tudi gumarja Continental in Goodyear.

Zimske gume | Avtor: Profimedia Profimedia

Vsi trije vulkanizerji, s katerimi smo govorili, so nam povedali, da so po nekaj letih pomanjkljivih dobav njihovi dobavitelji te uredili in letos ni zaznati, da bi prihajalo do kakšnih zastojev pri dobavah. Boltez pravi, da so pred kratkim obiskali podjetje Goodyear. Njihovo skladišče je polno novih gum.

Razlike po regijah

Boltez pravi, da so se zimske gume glede na lansko sezono pri njih dejansko celo malce pocenile. Pravi, da so dobavitelji očitno spoznali, da so z dvigom cen lansko jesen nekoliko pretiravali in so cene popravili navzdol. Dodaja, da so se cene gum sicer malce znižale, njihova storitev pa se je, predvsem zaradi višjih cen elektrike, podražila za dva do štiri evre na avtomobil. Zato je tisti, ki pri njih kupuje nove gume, približno na istem.

Pri Vulkanizerstvu TDS pravijo, da so cene njihovih storitev ostale enaka kot spomladi ali celo lansko jesen. Kar pa se tiče samih zimskih gum, so cene odvisne od posameznih modelov. Nekatere so se namreč še malce podražile, vendar ne tako pretirano kot lansko leto, določene pa so celo cenejše. To je odvisno predvsem od dobavitelja, pri katerem jih kupujejo. Opazili so tudi, da so dobavitelji precej napolnili svoja skladišča.

Aleš Hrvatič je storitev zaradi različnih dejavnikov podražil za približno deset odstotkov, za same gume pa pravi, da so se v povprečju tudi podražile za šest do deset odstotkov. Boltez nam je omenil tudi, da imajo tudi kar nekaj strank iz sosednje Avstrije, ki jim pravijo, da jih vulkanizerska storitev, za katero morajo pri nas odšteti približno 50 evrov, v Avstriji stane dobrih 80 evrov. Slovenci smo v tem primeru torej še vedno na boljšem.

vulkanizerstvo | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Veliko tujih strank, a iz sosednje Italije, ima tudi Hrvatič. Pravi, da imajo vozniki na Tržaškem bolj ali manj enake navade kot slovenski, ko gre za menjavanje letnih gum za zimske. Sežana je precej specifično okolje, saj so zime pretežno brez snega. Hrvatič pravi, da se zato, in zaradi milih zim, zadnje čase marsikdo odloči, da bo drugi avtomobil pri hiši, ali celo prvi, če ne prevozi veliko kilometrov in še te v okolici doma, opremil s celoletnimi pnevmatikami. Te so se v zadnjih letih precej izboljšale in jih gumarji neprestano razvijajo, zato so postale veliko bolj primerne tudi za razmere v naši kraško-obalni regiji.

Hrvatič doda, da je še vedno očitna razlika med letnimi, zimskimi in celoletnimi gumami. Tisti, ki se veliko vozijo ali odhajajo v službo v Postojno ali Ljubljano, zato letne gume pozimi redno menjajo za zimske, večinoma pa se za redno menjavo odločajo tudi tisti, ki se vozijo veliko, čeprav večinoma ostajajo v domači regiji.

Spreminjanje navad kupcev

V zadnjem času so se malce spremenile tudi navade njihovih strank, pravijo vulkanizerji. Pri Vulkanizerstvu TDS opažajo, da ljudje k njim ne prihajajo več v zadnjem trenutku, ampak se je sezona menjav razvlekla na mesec in pol do dva. Jesensko obdobje menjave gum tako traja vse od 15. oktobra do 15. decembra. Trenutno večinoma še pripravljajo pakete gum in platišč za naročnike, ki jih bodo prišli zamenjat pozneje. Za samo menjavo pa se že zdaj odločijo morda le tisti, ki imajo na avtomobilih slabe letne gume in bi jih radi čim prej zamenjali za boljše.

Spremembe pri navadah njihovih strank opaža tudi Hrvatič. Ljudje se namreč namesto osebnega bolj odločajo za telefonski kontakt. Ker ima skoraj vsak avtomobil danes drugačno dimenzijo gum, jih kupci tudi naročajo veliko bolj zgodaj kot nekoč.

Goodyear zimska guma | Avtor: Goodyear Goodyear

Se pa naši vozniki očitno ne odločajo za nizkocenovne "kitajske" gume. Hrvatič pravi, da je bilo teh več tik pred pandemijo korone, zdaj pa jih je manj. Po eni strani novim avtomobilom težko ustrezajo zaradi dimenzij, po drugi strani pa niso več tako zelo poceni. Hrvatič pravi, da so že Savine gume le malo dražje, a veliko kakovostnejše, zato se veliko strank raje odloči zanje. Da se nizkocenovnih gum pri nas proda zelo malo, opažajo tudi v Vulkanizerstvu TDS. Pravijo, da se pri njih večina ljudi odloča za gume srednjega do višjega cenovnega razreda.

Da so njihove zaloge zimskih gum dovolj velike, zato tudi ni pričakovati pomanjkanja ali zamud pri dobavah, pravijo tudi pri gumarju Goodyearu v Kranju. Voznikom, ki potrebujejo nove zimske gume, kljub temu priporočajo, naj si jih zagotovijo pravočasno in se tako izognejo morebitnim nepričakovanim zimskim razmeram ter vrstam in čakanju pri vulkanizerjih.

Tudi pri Continentalu pravijo, da dobave njihovih gum vseh znamk v njihovi ponudbi potekajo tekoče in tudi vnaprej ne pričakujejo težav. Vendar pa tudi pri njih svetujejo, naj se vozniki pravočasno pripravijo na morebitne prezgodnje zimske razmere, saj so gume edini stik njihovega avtomobila s podlago, zato pomembno vplivajo na varnost vožnje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Ender3 13:11 26.september 2023.

    Če bo dollar tako vstrajno pridobival na vrednosti bodo energenti temu primerno dražji in bo folk delal samo še za osebno prevozno sredstvo..Gorivo+ vzdrževanje+gume+zavarovanje+++ in vsi bomo zadovoljni in veseli..

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:04 26.september 2023.

    A veste kako prihraniš pri vulkanizerju?Kupiš gume 4 sesion,in imaš 4 leta mir,potem kupiš nove gume,za ta denar,ki si ga prišparal pri vulkanizerju

  • 4krogci 08:53 26.september 2023.

    Gum je v slo vec kot zadosti…eden in edini dobavitelj je vse je špan! Pol mas pa razne bartoge,eurotone,.. ki nabijajo cene v bozjo mater in rata guma z ceno 110€ pri bartogu naprimer kr 180€ s tem da je ...prikaži več stara do 36mescev! Stran od takih nategunov!