Avto > Iz druge roke
7799 ogledov

Ključni element vozila, zaradi katerega so v snegu vozniki bolj samozavestni

Goodyear zimske pnevmatike in nasveti za varno vožnjo
1/6
Goodyear
Goodyear je med 4.500 evropskimi vozniki izvedel raziskavo, s katero so poiskali vzroke za težave, celo tesnobe v vožnji v zimskih razmerah. Poglavitna ugotovitev je, da je dobra zimska pnevmatika v zimskih razmerah tisti adut, na katerega stavijo vozniki po vsej Evropi.

Ustrezne pnevmatike so ključnega pomena za varno vožnjo, saj so edini stični del vozila z voziščem, zato morajo vozniki poskrbeti, da bo ta vedno optimalen. To je ugotovitev, ki jo je v svoji raziskavi med 4.500 vozniki potrdil tudi Goodyear. Tovrstne raziskave, izvedene med različnimi tipi voznikov v različnih državah, dajejo gumarskemu velikanu dober vpogled v realno stanje na cestah in črtajo smernice prihodnjega razvoja pnevmatik.

Tudi strokovnjaki za varno vožnjo vseskozi ugotavljajo, da so ena od stvari, pri kateri naj vozniki res ne varčujejo, pnevmatike, še posebej zimske. Saj je že "zlajnano", vendar ali bi se sprehajali pozimi po mestu v natikačih? Pnevmatike naj bodo preverjeno dobre. Če imamo slabe pnevmatike, nam ne pomaga niti to, da imamo najboljši avtomobil. Kakovostna pnevmatika ne daje le občutka varnosti, temveč dejansko veča zmogljivost vožnje. Nedavni test revije Auto Bild je na primer pokazal, da je zavorna pot na cesti pri hitrosti 80 km/h z nizkocenovnimi zimskimi pnevmatikami v primerjavi s premijskimi zimskimi pnevmatikami lahko daljša tudi do 10 metrov.

Goodyear zimske pnevmatike in nasveti za zimsko vožnjo | Avtor: Goodyear Goodyear

Profil zimskih pnevmatik mora biti globok najmanj tri milimetre in ga je smiselno preverjati bolj pogosto, še posebej, če je zima blaga, saj je pri višjih temperaturah tudi obraba večja. Ob nakupu zimskih pnevmatik morate biti pozorni na ustrezno dimenzijo, hitrostni razred in nosilnost pnevmatike. Vse karakteristike morajo ustrezati predpisom, ki jih je podal proizvajalec vozila in so navedeni v homologacijskem kartončku (izjava o ustreznosti)

85 odstotkov voznikov se v zimskih razmerah ne počuti varno

Pri Goodyearju, kjer so raziskavo o vožnji pozimi leta 2023 zaupali YouGov, so "zapeljali" še globlje v izkušnje in razmišljanje voznikov iz devetih držav, kar raziskovalcem daje nov vpogled v občutke voznikov glede zahtevnih zimskih razmer na cestah in njihove priprave, s katerimi povečajo samozavest na cesti. Glavna ugotovitev je, da zimske razmere na cesti voznike navdajajo z negotovostjo, kar 85 odstotkov vprašanih voznikov pa se med vožnjo v zahtevnih vremenskih razmerah ne počuti varno.
Največji strah pri zimski vožnji, tako je odgovorilo kar 52 odstotkov vprašanih, je vožnja po poledenelih cestah, sledi strah pred tem, da bi drugi voznik izgubil nadzor nad svojim vozilom (37 odstotkov vprašanih), odstotek manj jih pravi, da jim samozavest zmanjšuje vožnja pri zmanjšani vidljivosti. Zelo stresni sta še dve situaciji – 33 odstotkov voznikov ne mara voziti po spolzki podlagi, 30 odstotkov pa jih moti varnostna razdalja drugih voznikov.

Goodyear zimske pnevmatike in nasveti za zimsko vožnjo | Avtor: Goodyear Goodyear

Čeprav visoke temperature vztrajajo, Sekcija pooblaščenih trgovcev in serviserjev z motornimi vozili vse lastnike vozil opozarja, da pravočasno poskrbijo za ustrezno pripravo svojih vozil že v oktobru, saj s tem zagotovimo predvsem pripravo vozil in menjavo pnevmatik pred zakonsko obveznim rokom (v Slovenji 15. 11., v Avstriji in Italiji pa že s 1. 11.). Z menjavo letnih za zimske pnevmatike poskrbite tudi za bistveno varnejšo in stabilno udeležbo z vozili v prometu in brezskrbnost ob morebitnih nenadnih spremembah vremena.
 

Goodyear zimske pnevmatike in nasveti za zimsko vožnjo | Avtor: Goodyear Goodyear

Dobra zimska pnevmatika je ključni element vozila

Raziskava je vključevala tudi vprašanje, kaj izboljšuje samozavest voznikov pri zimski vožnji. Kar 87 odstotkov vprašanih meni, da so pnevmatike tiste, ki pomembno vplivajo na njihov občutek varnosti. 63 odstotkov vprašanih je bolj samozavestnih, ko ustrezno vzdržujejo varnostno razdaljo, 56 odstotkov jih iz previdnosti vozi počasneje, 44 odstotkov pa se na pot odpravi prej oziroma si v zimskih razmerah rezervirajo dodatni čas za vožnjo.

Kako pa se vozniki pozimi najbolj pogosto pripravijo na vožnjo? 52 odstotkov jih je odgovorilo, da s strganjem avtomobilskih stekel, 49 odstotkov vozilo preobuje v zimske pnevmatike, 39 odstotkov jih redno spremlja vremensko napoved, 30 odstotkov pa preverja stanje tlaka v pnevmatikah. Zanimivo, kar 12 odstotkov voznikov se, sodeč po raziskavi, v zimskih razmerah ne odpravi z vozilom na pot.

Pri Goodyearju so še posebej ponosni na nagrado proizvajalca leta v kategoriji zimskih pnevmatik, ki jim jo je podelila nemška avtomobilska publikacija Auto Bild, kjer izpostavljajo pnevmatiko UltraGrip Performance 3.

Goodyear zimske pnevmatike in nasveti za zimsko vožnjo | Avtor: Goodyear Goodyear

Sedem nasvetov za varno vožnjo

Le ustrezne pnevmatike pa še zdaleč niso dovolj za varno vožnjo avtomobila v jesenskem in zimskem času. Tu je še nekaj koristnih Gooyearjevih nasvetov za vožnjo v hladnejših mesecih.

1. Preden se v zahtevnih zimskih razmerah podate na pot, poskrbite za zanesljive zimske pnevmatike. Prav tako v vozilu preverite stanje baterije, zavor in luči, ki so v temnejših zimskih mesecih ključne za varnost na cesti.

2. V prtljažniku imejte nekaj pripomočkov za lajšanje nepredvidljivih situacij na cesti, na primer odejo, lopato, toplejša zimska obuvala, pa tudi verige. S pripravljenostjo na najhujše boste v vsakodnevni vožnji mirni in brezskrbni.

3. V zimskih razmerah vozite počasi in previdno, kadar je treba, pa zmanjšajte in prilagodite hitrost vožnje. Ker je zavorna pot na poledenelih ali spolzkih cestah daljša, povečajte tudi varnostno razdaljo do vozila pred vami.

4. Za samozavestno premagovanje daljših zasneženih terenov vožnjo najprej vadite na krajših razdaljah. Na varnih poligonih preizkušajte zmožnosti vašega vozila, vključno s časom zaviranja in pospeševanja, s čimer boste pri vožnji na cesti samozavestnejši.

5. Preden se usedete za volan, preverite vremensko napoved. Ob potovanjih v oddaljena mesta ali sosedne države preglejte tudi lokalne vremenske napovedi. Če je mogoče, se vožnji v ekstremnih zimskih razmerah raje izognite.

6. Med vožnjo v zimskih razmerah bodite še posebej osredotočeni na minimaliziranje motečih elementov, kot sta uporaba mobilnih naprav ter uživanje hrane in pijače med vožnjo, in ostalih dejavnikov, ki odvračajo pozornost od ceste.

7. Za volan se usedite spočiti in osredotočeni na cestne razmere. Temu primerno naj bo opremljeno tudi vaše vozilo. To naj ne vsebuje nepotrebnih predmetov, ki vam ovirajo pogled na cesto ali vas kako drugače motijo pri vožnji.

K privzgajanju pozitivnih voznih navad sodita tudi osredotočenost na trenutno dogajanje in sproščenost med vožnjo. Svoje nasvete, kako se pred ali med vožnjo sprostiti, ter kako postati še bolj samozavesten voznik, je za Goodyear predstavil priznani švedski psiholog David Waskuri. Nasvete si lahko pogledate v videu.

dezurni@styria-media.si