Avto > Iz druge roke
16694 ogledov

Kupiti rabljen avto z LED lučmi?

Matrični LED žarometi Opel
LED glavne luči postajajo vse pogosteje serijski del opreme novih avtov. A kaj se z njimi zgodi po nekaj letih? Stroški so lahko enormni.

Osvetljevanje ceste z LED je tista tehnologija, ki je v zadnjih 20 letih naredila enega največjih preskokov naprej. Na začetku stoletja so si LED diode šele začele utirati pot v avtoindustrijo, najprej so jih uporabili za zadnje luči, šele kasneje tudi kot dnevne. 

Sledil je silovit razvoj, tako da marsikateri sodobni avto ne pozna več žarnice z nitko. Veliko jih ima polne LED glavne žaromete, torej da v tej svetlobi gorita tako dolgi kot zasenčeni snop. Potem so tu še matrični žarometi, ki zmorejo z uporabo množice majhnih diod in ogledal sproti prilagajati svetlobo, da je osvetljen kar največji del cestišča, a ob tem ne moti ostalih udeležencev. Še nekaj let smo jih videli le pri premijskih modelih, danes pa matrične žaromete najdemo že med množično prodajanimi vozili.

Audijevi matrični LED žarometi | Avtor: Audi Audi

Ni uradne možnosti popravila

Dokler je avto nov, se vse to sliši lepo, a tudi LED svetloba ostari ali pa tehnologija odpove, ob tem pa je glavna težava ta, da proizvajalci 'niso predvideli' možnosti popravil. Zagovarjajo stališče, da je treba v primeru odpovedi elektronike, zmanjšanje svetilnosti diod ali poškodb zaradi trkov žaromet v celoti zamenjati.

To pa lahko pomeni za lastnika zelo visok strošek, v primeru visokotehnoloških matričnih žarometov so pri nemškem avtoklubu ADAC izračunali, da lahko menjava na pooblaščenem servisu nanese celo več kot pet tisoč evrov. 

Pri ADAC so naredili podrobno raziskavo in ugotovili, da so prednje LED luči zasnovane za okoli 15 let uporabe. To pomeni med 3.000 do 10.000 ur uporabe, na kar pa lahko zelo vplivajo zunanji vremenski pogoji, način uporabe in podobno. Zadnje luči trajajo dlje.  

Ker pa je povprečen evropski avto že danes statistično star 12 let in ker so današnja vozila narejena tako, da ob primernem vzdrževanju lahko zdržijo še precej dlje, se postavlja vprašanje, ali bo moral lastnik v nekem trenutku samo za žaromete odšteti več denarja, kot je vreden avto. In ali se bo takrat splačalo. Na drugi strani menjava žarnice z nitko stane nekaj evrov, tudi t. i. menjava ksenonk je danes že zelo ugodna.

V avtoklubu so prepričani, da bi bilo mogoče LED žaromete tudi popraviti, če bi proizvajalci pokazali voljo in jih tako tudi zasnovali. Zato pozivajo proizvajalce vozil, naj v luči bolj trajnostnega pristopa ustvarijo način za servisiranje svetil in možnost menjave okvarjenih delov, hkrati pa naj prilagodijo njihovo življenjsko dobo dejanski dobi vozil. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Boris 16:21 04.november 2023.

    LEDice so napram optiki (leče, reflektorji, ...) pozicionirane na desetinke milimetra natančno. Vsak trk na silikonski in/ali fosforni namaz lahko povzroči odstopanje le tega, s tem gre svetloba čisto mimo potrebovane smeri. Na žalost to ni trda žarnica. Menjave tega ...prikaži več niso delo za "domače" menjave, tudi navaden servis tega ni sposoben. Res bi mogoče LED modul stal manj kot luč, bi pa postopek menjave stal najmanj toliko ali celo več.

  • Avatar Suli
    Suli 12:04 04.november 2023.

    Najlaže je zamenjati celo komponento in dobro zaračunati. Vse je zlepljeno in zalito, da ne bi popravljali, a v večini primerov se, da marsikaj z malo truda popraviti in še dobro zaslužiti. Pri eni od komponent v avtomobilu, ki stane ...prikaži veče nova 330 € zamenjajo upor, ki stane par centov in jo ponudijo v prodajo kot rabljen del za 250 € z garancijo. Kaj mislite kako se odloči stranka🤔

  • rd2dmk2 10:00 04.november 2023.

    tv z tehnologijo osvetlevanja ozadja z neonskimi lučmi crknejo zaradi okvare elektronike, lamp skoraj ni okvarjenih. tv-ji z tehnologijo WLED pa crkavajo že po par letih. ja a veste MTBF je krasa stvar. samo če ti nekdo napiše da je ...prikaži več MTBF za led 100.000 ur kaj to pomeni ? da bo prišlo po 100.000 ur do okvare. če imaš eno led. če jih imaš pa 100 ? no da vidim odgovore. krereni ste, ker ste sprejel njihovo igro. zdej jo pa moramo plačevat vsi. naj kar tisti prodajalec plača, koje tak hvalil led.