Avto > Iz druge roke
36217 ogledov

S tem lahko tudi pri nas uradno nadomestite halogenke

H7 žarnica za avto žaromet
1/7
Profimedia
Za led svetilke v avtomobilih velja ali pa je vsaj do zdaj veljalo, da morajo biti v avtomobile vgrajene tovarniško, kar pokriva tudi homologacija. Po novem je lahko tudi drugače.

Osram je na Automechaniki pokazal kolekcijo led svetilk, ki jih v žaromete dejansko lahko vgradimo naknadno in so homologirane v vse več državah. Na trg jih je prvič sicer lansiral že lansko leto, vendar je njihova vgradnja odvisna od homologacije v posameznih državah. Zdaj je vgradnja možna tudi pri nas.

Žarnice in LED luči Avto Ledice, halogenke, matrični ... kaj je to?

Osram led svetilke namesto H4 in H7 | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Njihove led svetilke Night Breaker Led, ki lahko nadomestijo tako halogene žarnice H4 kot tudi H7, so namreč za cestno rabo odobrili že v več evropskih državah, med katerimi so tudi Slovenija, Hrvaška in Avstrija. To močno poenostavi zamenjavo halogenskih žarometov z led žarometi. Če je hotel namreč doslej lastnik razsvetljavo svojega avtomobila nadgraditi na led, je moral zamenjati celotni žaromet in opraviti homologacijo na vozilu, zdaj pa mu tega ne bo treba več storiti.

avtomobilske žarnice PRESENEČENJE Avto So rezervne žarnice v avtomobilih sploh še potrebne?

To pomeni, da lahko led svetilke na avtomobilih, ki so registrirani v Sloveniji, uporabljamo tudi v drugih državah, saj glede opreme povsod veljajo enaka pravila kot v državi, od koder je vozilo. Izjema so le države, kjer se vozi po levi strani. Pri Osramu so sicer svetilke razvili povsem neodvisno od razvoja led svetilk za prvo vgradnjo in jih tudi korenito preskusili v sodelovanju z nemško organizacijo TÜV-Süd. Izdelujejo jih v certificirani tovarni v Italiji.

Osram led svetilke namesto H4 in H7 | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Boljša vidljivost, manj bleščanja

Pravijo, da uporabniki njihovih led svetilk ponoči uživajo v boljši vidljivosti, hkrati pa zmanjšujejo tudi bleščanje , ki bi motilo druge udeležence v prometu. Kot so povedali na predstavitvi na Automechaniki, je najbolj kritični element, ki omogoči ali onemogoči homogolacijo, prav bleščanje, ki jim ga je z led svetilkami uspelo zmanjšati za 50 odstotkov. Ne želijo, oziroma ne smejo, namreč ogroziti varnosti drugih udeležencev prometa.

GMC hummer EV Kaj?! Avto Ob omembi cene za zadnjo luč ga je skoraj kap

Svetilke imajo poleg tega hladno svetlobo z barvno temperaturo 6.000 kelvinov, ki je podobna dnevni, in so do 230 odstotkov bolj svetle od halogenk. Led svetilke porabijo tudi manj energije in z bolj belo svetlobo izboljšajo tudi videz vozila. So tudi bolj odporne na tresljaje, zato je tudi njihova življenjska doba do petkrat daljša od življenjske dobe halogenk. Pri Osramu na njih obljubljajo tudi pet let garancije.

Osram led svetilke namesto H4 in H7 | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Tisti, ki bi rad halogenske žarnice v svojih žarometih nadomestil z led svetilkami, mora najprej na seznamu vozil, ki ga je tovarna objavila na svoji spletni strani, preveriti, če svetilke tudi zares ustrezajo modelu njegovega avtomobila, potem pa je postopek menjave preprost. V Frankfurtu so nam ga pokazali in vse skupaj je trajalo le nekaj minut, saj je v osnovi enak menjavi pregorele halogenske žarnice za novo. Izjema so le primeri, ko je za vgradnjo led svetilke za določen žaromet potrebna uporaba adapterja.

H7 žarnica za avto žaromet Nova generacija H7 Avto Odslej lahko halogenke nadomestite z LED sijalkami

Pri Osramu kljub temu priporočajo, da menjavo opravi njihov strokovnjak, saj je pomembno, da je svetilka v žarometu pravilno pozicionirana, v nekaterih avtomobilih pa je že sama zamenjava halogenske žarnice zaradi pomanjkanja prostora za roke lahko precej zapleteno opravilo.

Osram led svetilke namesto H4 in H7 | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Dodatna ponudba

Osram sicer ponuja tudi led svetilke za meglenke in za luči terenskih vozil. Slednje so posebno poglavje, saj zahteve glede moči in bleščanja niso tako natančne. Posebno poglavje so led svetilke za tovornjake, ki morajo v primerjavi s svetilkami za osebne avtomobile zdržati zelo visoke obremenitve. Tudi v tem primeru alternativo za nadgradnjo halogenskih luči predstavljajo svetilke Night Breaker Led, za katere sicer veljajo enake lastnosti kot za svetilke za osebna vozila.

Luči Avto Pozor, kako voziti mimo novih avtov na cesti?

Osram led svetilke namesto H4 in H7 | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Komentarjev 5
  • Buča Pepa 09:20 23.november 2022.

    Osram H4 led 150 EUR, montaža in priprava papirjev 60 EUR, potrditev homologacije 35 EUR Vseeno malo predrago!

  • peter4 21:18 21.november 2022.

    Zadnjih 8 let uporabljam Osramove Cool blue in cool blue intens. Sem zadovoljen razen z življenjsko dobo. Menjam vsako leto pred tehnicnim. Ker drzijo 1 leto in 1 mesec. Leva in desna manj kot 1 mecec razlike.

  • Sivi 13:58 21.november 2022.

    Sem jih preizkusil. Dobro, da sem jih naročil prek spleta in jih lahko vrnil, ker ni to to. V mokrem se z njimi vidi slabše kot s halogenkami. Kot da moker asfalt veliko bolj vpije njihovo svetlobo. Tudi v širino ...prikaži več svetijo manj kot halogenke. Edino kar drži je, da (v suhem) nesejo dlje, kar pa bolj malo koristi, ker gre glavnina snopa v daljavo, robovi ceste pa so slabo osvetljeni. Raje ostajam na dobrih halogenkah za 10% cene.