Avto > Dosje Avto
24358 ogledov

Odslej lahko halogenke nadomestite z LED sijalkami

H7 žarnica za avto žaromet Profimedia
V Nemčiji so za uporabo v prometu odobrili nadomestne LED sijalke, ki jih je mogoče kar v domači garaži vgraditi namesto obstoječih H7 halogenskih žarnic. Preverili smo, ali novost velja tudi pri nas.

Če je lastnik avta doslej želel nadgraditi halogensko razsvetljavo v veliko bolj učinkovito LED, je moral zamenjati celoten žaromet in opraviti ustrezno homologacijo na vozilu, kar pa predstavlja velik strošek.

Pred kratkim je nemški urad za vozila KBA v ločenih postopkih podelil homologaciji za dve nadomestni H7 LED sijalki. Gre za Osramov Night braker in za Philipsov Ultinon Pro6000 H7-LED. Obe sta sijalki za nadomestno vgradnjo, namenjeni pa sta tistim, ki želijo iz klasične H7 halogenske žarnice preiti na LED osvetljevanje ceste. Brez menjave žarometa in papirologije.

KBA je homologaciji podelil na podlagi intenzivnih testov glede skladnosti in varnosti, ki jih je opravil v sodelovanju s TÜV Rheinland in TÜV Süd. LED H7 sijalki sta morali dokazati, da kljub drugačni tehniki in načinu emisije svetlobe omogočata varno uporabo v prometu ter da ju je mogoče zamenjati na podobno enostaven način kot to velja za klasično H7 žarnico. Homologaciji sta bili podeljeni v obliki splošne homologacije (ABG) in omogočata uporabo v izbranih modelih vozil. 

Žarnice in LED luči Avto Ledice, halogenke, matrični ... kaj je to?

LED sijalka | Avtor: Osram Osram

Proizvajalca navajata dokaj podobne tehnične karakteristike, predvsem pa poudarjata, da njuna izdelka za do trikrat bolje osvetljujeta cestišče v primerjavi s standardom za klasične halogenke. Njuna bela, dnevni podobna svetloba omogoča, da pridejo bolj do izraza različni detajli med nočno vožnjo, na primer prometni znaki ali pešci in živali. Življenjska doba pa je med pet do šestkrat daljša od tipične halogenske žarnice, precej manjša je tudi poraba energije.

Test ADAC pa je pokazal, da LED nadomestna sijalka na istem avtu osvetli cesto za okoli 40 metrov dlje od halogenke.

Na nemških spletnih straneh Osramov par (brez adapterja CAN BUS) stane okoli 120 evrov, Philipsove so nekaj dražje.

Trenutno so LED sijalke za naknadno vgradnjo odobrene le za omejeno število modelov, četudi se prilegajo vsakemu žarometu H7.  Seznam pa se stalno dopolnjuje.

Med avtomobili smo našli celo nekatere takšne, ki izvirajo še iz začetka tega stoletja, ko je bila LED osvetlitev glavnih žarometov še znanstvena fantastika. Med modeli pa je tudi nekaj "poceni" presenečenj, na primer prva generacija dacie duster. Vključeni so že tudi nekateri modeli kombijev.

Ali je žarnica že primerna za vaš avto, lahko preverite TUKAJ (Philips) in TUKAJ (Osram).

LED H7 sijalka | Avtor: Philips Philips

Kar je dobro za nemške voznike, še ni avtomatsko dovolj dobro za slovenske

Vendar pozor! Splošna homologacija velja le v Nemčiji, v primeru sijalke Osrama pa tudi v Avstriji. Verificirana vozila lahko v skladu z evropskimi pravili sicer prosto prehajajo meje. Za vozila, registrirana v Sloveniji, pa omenjena homologacija iz Nemčije ali Avstrije še ne velja in bi bilo treba po menjavi žarnice s H7 sijalko izvesti postopek preverjanja za vsako vozilo posebej.  

Na Agenciji za varnost prometa, ki je v Sloveniji kot nacionalni organ pristojen za homologacije, so za Žurnal24 pojasnili, da mora biti vsaka sprememba, ki vpliva na homologairane dele, odobrena s strani tehnične službe z navedbo vseh vplivov, ki jih ta sprememba prinaša v skladu s priloženo tehnično dokumentacijo. Verodostojni dokumenti, pridobljeni v tujini, pa se v teh postopkih lahko upoštevajo.

"V konkretnem primeru gre za posamezne odobritve v skladu z nemškimi nacionalnimi predpisi, ki se, če so verodostojne, v naših postopkih lahko upoštevajo," so dodali pri AVP.  

Slovenski kupci gredo s trendom in ne čakajo uradništva

Čeprav brez homologacije niso dovoljene za uporabo, je mogoče omenjene LED H7 sijalke že danes kupiti tudi v določenih  slovenskih trgovinah. Prodajalci pri tem opozarjajo kupce, da so nadomestne LED H7 sijalke namenjene "gradbenim strojem" oziroma da niso primerne za vožnjo v prometu, a to kupcev ne ustavi.

"Zanimanje za LED sijalke in premium H7 in H4 žarnice je iz leta v leto več. Vedno več prodamo tudi pomožnih LED sijalk, na primer za tablice ali osvetlitev notranjosti," je pojasnil Blaž Šiško, produktni vodja iz podjetja z avtodeli GMT.  "Prodamo pa tudi veliko setov H7 in H4, čeprav niso homologirane za cestno uporabo. Ampak vsak uporabnik sam odgovarja za vgradnjo LED sijalk."

Ali in kdaj bodo sijalke omenjenih podjetij dobile splošno dovoljenje za uporabo v prometu v Sloveniji, je v tem hipu nemogoče napovedati, saj je to lahko odvisno tudi od interesa proizvajalca.

Zmedo z nacionalnimi in posameznimi homologacijami naj bi pomagala odpraviti skupna pobuda evropskih avtomobilskih klubov, ki so pri gospodarski komisiji za Evropo in Združene narode UNECE sprožili postopek za ustrezno prilagoditev pravne podlage. Kot so zapisali pri AMZS, bi s tem uredili področje naknadne vgradnje LED svetil v avtomobile, kar bi omogočilo precej izboljšano vidljivost, s tem pa tudi varnost vseh udeležencev v prometu.

Eden od pomembnih členov varnosti

Različna strokovna združenja za prometno varnost že vrsto let opozarjajo, da je boljša osvetlitev ceste eden od ključnih delov prometne varnosti. V ZDA v programih tamkajšnjega inštituta za avtocestno varnost IIHS pri ocenjevanju posameznih modelov znamk zelo izpostavljajo prav zmogljivosti žarometov in jih tudi intenzivno preizkušajo, končna ocena pa ima vpliv pri izbiri kupcev. LED osvetljava in druge moderne tehnike pri žarometih (avtomatsko prilagajanje zavojem, nadzor nad bleščavostjo ...)  so na teh testih v veliki prednosti, kar dokazujejo tudi zavarovalniški podatki o zmanjšanju škodnih primerov.

LED H7 sijalka | Avtor: Philips Philips

andrej.leban@styria-media.si

Komentarjev 2
  • david193 23:18 28.julij 2021.

    Pa kako lahko sploh kdo pomisli da bi bilo to dovoljeno v Sloveniji. Kako bojo eni Nemci al pa Avstrijci bolj pametni od na slovenclnov. Tok avtomobilskih fabrik kot jih imamo v Sloveniji in izkušnjami na tem področju, nam pa ...prikaži več res ne morjo kar eni nemci pameti solit kaj je primerno za vgradnjo in kaj ne🤭🤭

  • Jay Son 08:39 28.julij 2021.

    Ne gre. Če vzameš takšno, ki nima upora, računalnik misli, da je žarnica crknila, če vzameš takšno z uporom, se pa ta tako segreje, da žarnica razpade.