Avto > Iz druge roke
13613 ogledov

Napake, ki jih v prometu delamo vsi vozniki

Prometni znaki Žurnal24 main
V prometu vozniki pogosto zagrešimo navidezno nedolžne prekrške, ki po našem mnenju ne vplivajo na varnost vožnje. Vsaj nam se tako zdi. Toda ali so res nedolžni?

Ti prekrški sploh niso tako nedolžni in če nič drugega nas lahko veliko stanejo. Neupoštevanje ima lahko namreč hude posledice. In navsezadnje gre za pravila, ki smo se jih vsi nekoč naučili v avtošoli.

bencinska črpalka, gorivo Pomembna sprememba Avto Letos novosti pri gorivu, kaj to pomeni za starejša vozila?

Pravilo zadrge

Prvo pravilo lahko, če ga vozniki ne upoštevamo, kar se predvsem na naših avtocestah prepogosto dogaja, privede do povsem nepotrebnih prometnih zastojev. Gre za tako imenovano pravilo zadrge, ki ga vsi poznamo, a ga ne upoštevamo vedno. In če ga ne upoštevamo ali pa izvajamo narobe, lahko za nami hitro nastane dolga kolona vozil, ki bi se sicer lahko povsem solidno zvrstila v novo kolono.

Pravilo zadrge | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Če pravilo zadrge vsi upoštevajo, vsak voznik pred sebe spusti po enega voznika, ki se v kolono uvršča z drugega voznega pasu in stvari lahko gredo hitro naprej. A če nekateri vozniki pred sebe nikakor nočejo spustiti drugega avtomobila, drugi pa se hočejo na vsak način vriniti takoj za avtomobilom pred njimi, se sicer povsem dobro delujoč sistem hitro podre in nastanejo zastoji. Drugo pravilo, ki ga je treba ob tem upoštevati je, da se avtomobili v skupno kolono zares uvrščajo povsem pred zožitvijo in ne prej, saj tudi zaradi prehitrega razvrščanja v skupno kolono lahko pride do zmede i zastojev.

Znak STOP

Znak STOP dejansko ukazuje to, kar piše na njem: pred njim se je treba zares ustaviti, kar pomeni, da se kolesa vašega avtomobila povsem zaustavijo, naj bo to na beli črti ali na liniji, ko vidite dogajanje na cesti, na katero se vključujete.

parkirišče Rabljeni Avto Če kupujete rabljen avto, morate poznati to številko

A večina voznikov si to pravilo razlaga nekoliko po svoje in se pred znakom stop obnašajo kot pred narobe obrnjenim trikotnikom. Torej se zares ustavijo le, če jim promet ne omogoča nadaljevanja vožnje. Če na glavni cesti ni avtomobila, večina le upočasni vožnjo dokler se ne prepriča, da je pot prosta. Če je pot prosta, preprosto nadaljujejo vožnjo.

vojašnica Edvarda Peperka | Avtor: Saša Despot Saša Despot

A pravilo je drugačno in od voznika zahteva, da pred znakom STOP popolnoma ustavi tudi v primeru, če je cesta, na katero se vključuje, prosta. Zaradi tega ne bo izgubil nič časa, promet pa bo bolj varen, saj znak STOP v križišču načeloma ne stoji brez razloga. In če vas zaloti policist, vas lahko neupoštevanje znaka STOP tudi veliko stane.

Pokvarjen parkirni avtomat

Pokvarjen parkirni avtomat ne pomeni brezplačnega parkiranja v nedogled. Če želite na parkirnem avtomatu kupiti parkirni listek in tega zaradi okvare ne morete storiti, to ne pomeni, da boste lahko brezplačno parkirali za neomejeno obdobje.

avto denar Avto Prihaja dodatni strošek po nakupu avtomobila

V tem primeru ste dolžni uporabiti parkirno uro oziroma na kakršenkoli način na vidnem mestu označiti čas začetka parkiranja. Poleg tega morate tudi v tem primeru upoštevati maksimalni dovoljeni čas parkiranja, sicer boste kljub pokvarjenemu parkirnemu avtomatu kaznovani.

parkirišče | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pravilo desnega na parkirišču ne velja

Če križišče ni označeno drugače oziroma ima znak, da gre za križišče enakovrednih cest, velja pravilo desnega, ki pravi, da ima prednost tisti, ki se drugemu približuje z desne strani. A če ta niso posebej označena, to pravilo za javna ali zasebna parkirišča ne velja, saj ne gre za ceste.

Rezervni deli sklopka Zgolj z oznako Avto Ogromno Slovencev se opeče zaradi embalaže

Na parkiriščih namreč velja pravilo vzajemnega sporazumevanja, ki pravi, da vam prihod z desne strani ne zagotavlja prednosti, ampak se morate o tem, kdo ima prednost, sporazumeti z drugim voznikom. Izjema so parkirišča, ki so označena s talnimi oznakami ali celo prometnimi znaki, ki imajo prednost pred vzajemnim sporazumevanjem. A tudi tem primeru je dobro biti previden in se prepričati, da vas bo drugi voznik zares spustil predse.

gumb za smernike smerniki vse štiri žmigavc | Avtor: Profimedia Profimedia

Nakazovanje smeri s smerniki je obvezno

Na vozniškem izpitu boste gotovo padli, če spremembe smeri ne boste nakazali z ustreznim smernikom. Čudno je torej, da veliko voznikov smernikov pozneje sploh ne uporablja ali pa ji uporabijo le redko.

Po pravilu moramo namreč druge voznike z ustreznim smernikom opozoriti na vsak spremembo voznega pasu in vsako spremembo smeri v križišču, pred prehitevanjem in podobno. Če smernik vestno uporabljamo, lahko preprečimo marsikatero kritično situacijo ali celo prometno nesrečo.

Toča v Romuniji Kako zaščititi Avto Kaj pri avtu vam bo toča najprej razbila?

To je dobro tudi za nas, saj smo lahko v primeru, da smernika pred spremembo smeri nismo prižgali in je prišlo do nesreče, zanjo tudi krivi. Poleg tega pa je neuporaba smernika kazniva in nas, če nas zaloti policist, lahko drago stane.

Audi A4 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 6
  • molka 08:52 23.avgust 2021.

    butasto kretenski clanek

  • poki 22:23 22.avgust 2021.

    Na zob bi dal kaj mrzlega pa nimam zato berem te članke bedaste

  • Toma 18:24 22.avgust 2021.

    Če bi bili Stop znakI res postavljeni tam kjer je to potrbno… Polno je takšnih križišč ki so manj pregledna pa je le znak za prednostno cesto, a tam, kjer se vidi vsaj 200 m pa stoji. Butli diplomirani!