Avto > Iz druge roke
42569 ogledov

Nove cene: Toliko boste odšteli za menjavo pnevmatik

vulkanizerstvo Saša Despot
Primerjali smo cene vulkanizerskih storitev ob menjavi letnih gum za zimske gume s cenami iz jeseni 2021.

15. novembra bomo, kot vsako leto, morali na svojih avtomobilih imeti zimske gume, ki se zaradi svoje sestave in strukture tekalne površine laže od letnih spopadajo z mrzlo, poledenelo ali zasneženo podlago in drugimi neprijetnostmi, na katere vozniki s svojimi avtomobili naletimo pozimi.

guma, pnevmatika, kamenčki v gumi Avto Ali odstranite kamenčke iz gume?

V času inflacije se tako kot vsi drugi artikli povečujejo tudi cene menjave pnevmatik. Na zurnal24.si vsako jesen pokličemo vulkanizerje in preverimo, koliko bodo morali lastniki avtomobilov pri vulkanizerjih odšteti za menjavo letnih pnevmatik z zimskimi. Pozanimamo se o ceni premontaže s centriranjem, tako za tiste, ki imajo jeklene, kot tiste z litimi platišči. Pozanimamo se, koliko stane le previjačenje pnevmatik in koliko stane hramba pnevmatik. Če primerjamo cene z letom 2021, so se cene na vseh koncih Slovenije povišale za od 10 do 20 odstotkov.

skladovnica gum, avtomobilske gume, avtomobilska guma | Avtor: AMZS AMZS

AMZS test zimskih gum 2022 Avto AMZS test zimskih pnevmatik 2022 – katere so najboljše?

Hramba pnevmatik vse pomembnejša

Za premontažo pnevmatik z jeklenimi platišči boste letos v primerjavi z letom 2021 odšteli za 3 do 6 evrov več, kar ustreza rasti cen med 10 in 20 odstotki. Cena, odvisno od velikosti pnevmatik, je lahko do 42 evrov. Nekaj dražja je premontaža s centriranjem litih platišč, ki stane do 60 evrov. Ponekod se cena ni spremenila, rast cen pa ocenjujemo do 10 odstotkov. Za previjačenje pnevmatik boste odšteli od dva do pet evrov več, kar pomeni do 20 odstotno povišanje cen. Hramba vas bo stala med 18 in 35 evri, kar je štiri do pet evrov več kot lani ali 20 odstotno povišanje cen. Zadnja storitev je namreč vse bolj pomembna, saj so predvsem veliki športni terenci opremljeni s kolesi, ki so tako velika in težka, da jih je težko hraniti doma v garaži, še težje pa z njimi ravnajo ljudje, ki takšnih opravil niso vešči in nimajo pravih pripomočkov.

Zimske gume Slovenija Avto Pozor: nekaterih zimskih pnevmatik bi lahko kmalu zmanjkalo

Iz primerjave letošnjih in lanskih cen lahko torej vidimo, da so se vse storitve podražile za nekaj evrov, kar priznavajo tudi sami vulkanizerji, ki to pojasnjujejo s tem, da so se podražili tudi z njihovim delom povečani stroški in plačila delavcem, ki jih je dobijo težje, kot prejšnja leta.

pnevmatike, gume, zima, avto, cesta PROMO Uporabno Zimske pnevmatike 2022: najnovejši testi, akcijska ponudba in vse, kar morate vedeti!

Vulkanizer | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Veliko kupcev že kupilo zimske pnevmatike

Kot smo pisali, za zdaj vulkanizerji še imajo zaloge gum, vendar pa bi se lahko že novembra čutilo njihovo pomanjkanje. Predvsem tisti, ki imajo več vozil ali avtomobile z gumami večjih dimenzij, te zato naročajo že zdaj, po njih pa bodo prišli pozneje. Tudi zato, ker se pričakuje, da se bodo zimske gume, ki so se od lani že podražile za dobrih deset odstotkov, podražile še vsaj za tri odstotke. Kot smo ugotovili iz podatkov, ki so nam jih dali vulkanizerji, so se gume povprečno podražile celo za 15 do 20 odstotkov. Dodajajo, da če je Savina 16-palčna zimska guma lani stala malo več kot 50 evrov, bo letos zanjo treba odšteti že okrog 65 evrov.
 

Komentarjev 3
  • peter4 14:04 15.oktober 2022.

    Sava zimska je Ok. Le hitro otrdi ce je skos na avtu. Poletje jo unici. Drugo zimo jedva zvozis, kot z 10 let starimi. Dokler je bila med cenejsimi se je se nekako splacalo za tiste, ki so jo imeli ...prikaži več 4 leta skozi gor. Sedaj pa se ne splaca. Treba vzet celoletno, pa bo mir za 4 leta. Javim cez 4 leta.

  • silvo5 13:33 15.oktober 2022.

    Sava pnevmatika luda kuča .

  • sandi76 09:30 15.oktober 2022.

    Treba je dodati še , da pri premontaži pnevmatik, ki imajo "pametne" ventilčke, zaračunavajo še nek dodatek , zakaj , vedo samo oni. Da je cena višja !