Avto > Iz druge roke
649 ogledov

Po koncu zime: Akumulator

akumulator, povezovalni kabli Newspress
V sklopu člankov projekta Priprava avtomobila na pomlad, smo se posvetili sklopom, ki se pri avtu po koncu zime največkrat pokvarijo. Tokrat o akumulatorju z nasveti strokovnjaka.

Povprečna življenjska doba akumulatorja je štiri ali pet let, vendar lahko neha delovati tudi prej ali pa deluje dlje. Prezgoden konec najpogosteje pride pozimi, ko mora neprestano zagotavljati veliko moč za zagon motorja v hladnih dneh, alternator pa predvsem med kratkimi vožnjami ne more zagotoviti dovolj polnjenja. Pogosto pomaga dodatno polnjenje akumulatorja z zunanjim polnilnikom, če ne gre drugače, pa bo potrebna zamenjava z novim.

Nasvet strokovnjaka Žana Umka

Veliko ljudi se je pozimi srečalo s to težavo. Poleti določeni avtomobili ne potrebujejo tolikšne moči za zagon, saj je zrak toplejši, pozimi predvsem dizelski avtomobili potrebujejo zaradi višjega kompresijskega razmerja in dodatnih grelnih elementov višjo moč. Nekoliko pomaga že močnejši akumulator, vendar velja, da noben akumulator ni večen. Najbolje je, da je avtomobil parkiran v garaži. Ob daljši neuporabi avtomobila lahko akumulator priklopimo na zunanji polnilnik.

Akumulator | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Novejši avtomobili s start-stop sistemom, pa tudi tisti brez njega, imajo akumulator AGM, ki je lahko tudi za sto evrov dražji od navadnega, odvisno od modela, potrebuje pa tudi več pozornosti. Paziti je treba, kam priklopimo zunanji polnilnik, saj ob neustreznem priklopu lahko uničimo tipalo na bateriji. Menjave takšnega akumulatorja nikar ne opravljajte sami, saj je potrebno ustrezno kodiranje, ki ga opravi avtomehanik.

Komentarjev 1
  • Gandi123 17:57 20.marec 2023.

    Povprečna življenjska doba akumulatorja je štiri ali pet let, vendar lahko neha delovati tudi prej ali pa deluje dlje. To je v stilu vremenske napovedi: v naslednjih dneh pričakujemo oblačnost, lahko sije sonce, pada dež, ob ohladiti pa tudi sneg.🤣