Avto > Iz druge roke
5681 ogledov

Rabljeni avtomobili se dražijo

Rabljen avto
Slaba novica za vse, ki rabljene avtomobile kupujete v Nemčiji. Vozila se dražijo.

Nemški avtomobilski trg je januarja zaradi pandemičnih ukrepov in gospodarske negotovosti padel za 30 odstotkov. Trenutno raste le povpraševanje po e-mobilnost. Električna vozila subvencionira država, medtem ko rabljeni avtomobili postajajo bistveno dražji.
Povprečne cene rabljenih avtomobilov so bile januarja letos veliko nad povprečnimi cenami na začetku leta 2020, kar razkriva tudi graf spletne strani Auto Scout 24, ki velja za največjega evropskega spletnega prodajalca vozil.

Kajenje v avtu Avto kadilca Avto Avto kadilca je ob prodaji vreden veliko manj

Po oceni indeksa cen rabljenih avtomobilov (AGPI) AutoScout24 so rabljeni avtomobili v Nemčiji januarja 2021 stali v povprečju 21.613 evrov, kar je skoraj 800 evrov več kot januarja 2020. 

Avtomobilski ključi | Avtor: Profimedia Profimedia

Če pogledamo različne razrede vozil, povišanje cen opazimo predvsem pri majhnih avtomobilih avtomobile ter vozila srednjega in višjega srednjega razreda, kjer je so se vozila podražila za tri ali štiri odstotke. Mali avtomobili stanejo v povprečju 11.344 evrov, vozila srednjega 21.376 evrov, avtomobili višjega srednjega razreda pa 27.958 evrov. V drugih razredih so cene rastle za največ dva odstotka. Izjema so kombiji in minibusi, ki so pocenili za skoraj eno odstotno točko. Tudi krivulja cen je bila v starostnih segmentih podobno konstantna. 

Multimedija v novem mercedesu razreda E NAKUP AVTOMOBILA Avto 1.000 evrov popusta za podatke amortizerjev ali mikrofona

"Zima preprosto ni čas, ko bi stranke kupovale avtomobile," je za Auto Scout 24 dejal Jochen Kurz, direktor produktov pri omenjeni spletni strani in dodal: "Pozimi je večje povpraševanje po terenskih vozilih s štirikolesnim pogonom. To je pravilo vsako zimsko sezono."

Avtomobil z začasnimi nemškimi tablicami Avto Kako sem iz Nemčije pripeljal rabljen avto in kje se je zapletlo

V Nemčii so izjemno priljubljeni postali starodobniki, torej vozila, ki dopolnijo vsaj 30 let. Povpraševanje po tovrstnih vozilih je v primerjavi s koncem leta 2020 poskočilo skoraj za 20 odstotkov.

Rabljen avto | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Avtomobilski ključi Prodajalec avtomobilov Avto Prodajalec avtomobilov: Cene rabljenih občutno navzdol

Pomemben podatek za vse, ki rabljene avtomobile kupujejo v Nemčiji je tudi, da je davek na dodano vrednost (DDV) z novim letom spet višji. Nemška vlada je julija lani povlekla zanimivo potezo in je pocenila tudi rabljena vozil, s tem, ko je znižala davek na dodano vrednost (DDV), ki je še do konca leta znašal 16 odstotkov, zdaj pa so ga vrnili na prejšnjo raven 19 odstotkov.

 | Avtor: Auto Scout 24 Auto Scout 24

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.