Avto > Iz druge roke
13287 ogledov

Rabljeni: Pasti pri nakupu 4x4 vozila

4x4 pogon PRIMA
Slabe vozne razmere, kot so poledica, sneg, blato ali izdatna količina vode na cesti negativno vplivajo na varnost oziroma oprijem pnevmatik s podlago. Zato je s stališča varnosti štirikolesni pogon zelo dobra izbira.

A ker gre za dokaj kompleksen sistem, ki je danes razširjen tudi v limuzinskih kombijih in športnih terencih je dobro vedeti na kaj je treba biti pozoren, ko kupujemo rabljen avto s štirikolesnim pogonom.

Spletni portal za prodajo rabljenih vozil Doberavto Nakup rabljenega Avto Najpogostejše ugotovljene napake rabljenih vozil

Jeep Wrangler Sahara | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Dve vrsti

Najprej poglejmo kakšne pogona na vsa štiri kolesa danes poznamo in se uporabljajo v avto industriji. V grobem jih lahko delimo na dva sistema, s tem, da obstajajo še nekatere manj razširjene izvedbe. Eden od teh je pogon kjer za porazdelitev prenosa navora skrbi mehanski prenos, ki je lahko stalni ali priklopljiv iz zadnjega para koles tudi na sprednji par. Gre za težke in robustne sisteme, ki so v uporabi pri starejših terenskih avtomobilih za premagovanje zahtevnih terenov.

Dacia Duster 2. lekcija Avto Kaj moramo vedeti, ko z avtomobilom zapeljemo z asfalta

V drugo skupino lahko štejemo zelo razširjen sistem kjer je prenos izpeljan z viskozno sklopko. Ta je nameščena pred zadnjo premo in deluje prek sklopa več lamel v oljni kopeli. Gre za kompleksni sistem, ki je povezan z vhodno in z izhodno osjo. Za vklop pogona prek viskozne sklopke, je potrebna razlika med vrtenjem prednje in zadnje osi, da se olje zgosti in poveže lamele. Del sistema je tudi mehansko ali električno gnana oljna črpalka, ki prek aktuatorja zagotavlja dovolj visok tlak za brezstopenjsko stiskanje lamel ter tako omogoči hipen in brezstopenjski prenos navora na vsa štiri kolesa, ko je to potrebno.

Dacia Duster | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Sistem takšnega štirikolesnega pogona zato deluje hitro in se sproti prilagaja, saj nenehno izračunava idealni pogonski moment za zadnji par koles. Ta sistem je priljubljen tudi zato, ker med običajno vožnjo, ko so obremenitve na pogonska kolesa majhne, motorno moč prenaša pretežno na sprednji kolesni par, kar prispeva k manjši porabi goriva kot takrat ko sistem poganja vsa štiri kolesa. 

Pomembno je vzdrževanje

Jurij Kočar, vodja asistenčnega centra pri AMZS pravi: »Sodobni avtomobili s štirikolesnim pogonom so danes dovršeni in z njimi načeloma ni težav, je pa zelo pomembno, da so pogonski sklopi servisirani skladno z navodili proizvajalca. V primeru nakupa rabljenega avtomobila s štirikolesnim pogonom je zato bistvenega pomena, da pregledamo celotno servisno zgodovino. V kolikor avto težko izkazuje ali celo nima nekih konkretnih dokazil o vzdrževanju pa je potrebna še dosti večja previdnost.

pregled vozila Rabljen avto Avto Izpoved: Kako so skoraj kupili "mačka v žaklju"

 Kar lahko laični kupec naredi sam je, da je pozoren na morebitne opozorilne lučke na zaslonu ali v notranjostiavtomobila, ki nakazujejo, da sistem ne deluje. Če ima avto možnost priključnega štirikolesnega pogona je nujen preizkus, če stikala za vklop delujejo. Pri tem se bo takoj pokazalo ali sistem deluje, oziroma če pri vklopu pogona na vsa štiri kolesa prihaja do težav. Vsako nedelovanje stikal ali prižiganje opozorilnih lučk lahko pomeni velik strošek za popravila oziroma odpravljanja napake.«

AMZS dober avto, pregled avtomobila, servis | Avtor: AMZS AMZS

»Med preizkusno vožnjo naj bo kupec rabljenega avtomobila pozoren tudi na neobičajen ropot pri speljevanju, pospeševanju ali zaviranju. Če se pod avtomobilom zasliši pokanje, ropotanje ali raznih mehanski zvoki je to lahko znak, da nekaj na sistemu ne deluje dobro in da so prisotne razne zračnosti v vpetju kardanske gredi ali diferencialu,« še dodaja Kočar.

Dacia Duster LPG Šola off road vožnje Avto Je športni terenec zares ustrezen avtomobil za teren?

Pri avtomobilih, ki imajo prenos na sprednji in zadnji par koles speljan preko večploščne lamelne sklopke je zelo pomembno, da mehanizem deluje brez napak, da med pospeševanjem ne »cuka«. To pomeni, da mora mehanska ali oljna črpalka v sistemu delovati brezhibno, prav tako pa tudi ventili in lamele. Zanemarjanje servisa sistema pa najprej prinese slabo delovanje sistema, kasneje pa lahko še njegovo odpoved in s tem povezane visoke stroške menjave ali popravila.

Pred nakupom premislite

Morda tudi ni odveč, da pred nakupom rabljenega avtomobila dobro premislite, če avtomobil s štirikolesnim pogonom zares potrebujete. Med pregledom trga rabljenih avtomobilov smo sicer našli kar nekaj zanimivih oglasov avtomobilov s pogonom na vsa štiri kolesa. Na www.DoberAvto.si smo preverili ponudbo s filtriranjem z izbiro kriterija pogona na štiri kolesa v rubriki naprednega iskanja https://www.doberavto.si/iskanje?eq=OTHER_4X4&page=0.

AMZS dober avto, pregled avtomobila, servis | Avtor: AMZS AMZS

Hiter pregled nam je pokazal nekaj precej zanimivih avtomobilov s štirikolesnim pogonom, ki kažejo, da avtomobil s štirikolesnim pogonom, ki je uporaben pri nas, ni nujno tudi terenec ali športni terenec. Avtomobil, ki je opremljen z inteligentnim štirikolesnim pogonom z večlamelno sklopko je denimo  škoda octavia combi 4x4 scout, ki prinaša vse prednosti, ki jih štirkolesni pogon zagotavlja na makadamskih poteh ali v slabih voznih razmerah pozimi, hkrati pa zagotavlja tudi vse udobje in ugodne vozne lastnosti klasične kombilimuzine oziroma karavana. Še manj terenski, škoda octavia scout se vendarle ponaša z malce večjo oddaljenostjo dna od tal, in tudi bolj premijski, je denimo lahko audi A4 avant quattro, ki se na zunaj sploh ne razlikuje od različice s prednjim pogonom.

AMZS dober avto, pregled avtomobila, servis Carvago Avto Tehnično stanje rabljenih vozil v Evropi zelo slabo

O križancih in športnih terencih, ki jih je veliko opremljenih s podobnim štirikolesnim pogonom, tu ne gre izgubljati besed, saj njihovo priljubljenost potrjuje že dejstvo, da gre za najbolj rastoč avtomobilski segment v Evropi in je izbira tudi med rabljenimi ogromna. A nad njimi so kleni terenci z mehanskimi štirikolesnimi pogoni in enega zanimivega lahko izpostavimo tudi v ponudbi portala DoberAvto.si. Takšen je denimo jeep wrangler unlimited 2,8 CRD rubicon, ki ni le privlačno zanimivega videza, ampak prinaša tudi pravi štirikolesni pogon, ki vam omogoča, da z avtomobilom zlezete tudi tja, kamor se v Sloveniji sploh ne bi smeli odpeljati.

AMZS dober avto, pregled avtomobila, servis | Avtor: AMZS AMZS

Veliko avtomobilov na portalu DoberAvto.si ima sicer značko Obetavno kar je že zelo dober prvi znak, da je avto vreden ogleda saj mu sistem, če je z njim načeloma vse v redu, dodeli to oznako avtomatsko. Nekaj avtomobilov pa ima celo značko AMZS Preverjeno, kjer je oglasu priloženo tudi podrobno poročilo o pregledu, ki so ga na tem avtomobilu opravili neodvisni strokovnjaki pri AMZS. Preverili so tudi če je na štirikolesnem pogonu kaj sumljivega, oziroma če vse deluje tako kot mora, zato vas v tem primeru ne bi smelo skrbeti, da se bo na avtomobilu kmalu kaj pokvarilo.

Dacia Duster LPG Avto To morate vedeti, če zapeljete na makadam

Fiat panda trekking | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

vzvratna vožnja Nakup rabljenega Avto Nakup rabljenega: Ima garažiran avtomobil res prednosti?

 

Komentarjev 2
  • Neprilagojen 12:22 06.marec 2022.

    To kar danes prodajajo po oznako 4x4 ni niti približno podobno 4x4 pogonu. Vsi ti pogoni s nekimi sklopkami v oglju, ki jim dajejo oznake AWD, X.drive in podobno, me je razočaralo in zato sem se odločil, da raje obnovim ...prikaži več (povarim) svojo LADO Nivo. Pokažite mi boljšega 4x4 za to ceno in ga grem iskati.

  • Peggy_Reyes 09:42 06.marec 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎