Avto > Iz druge roke
2394 ogledov

Tehnično stanje rabljenih vozil v Evropi zelo slabo

AMZS dober avto, pregled avtomobila, servis AMZS
Spletni portal za prodajo rabljenih avtomobilov Carvago ugotavlja, da je tehnično stanje rabljenih vozil v Evropi zelo slabo.

Pri portalu so v prvih mesecih po zagonu prodaje v Evropi natančno pregledali tehnično stanje okrog 10.000 rabljenih avtomobilov, ki jih ponujajo trgovci rabljenih vozil iz 14 zahodnoevropskih držav, in prišli do alarmantnega spoznanja.

Andrej Brglez Novi predsednik AMZS Avto Novi predsednik AMZS vrgel kost za glodanje slovenskim županom

Kar 70 odstotkov avtomobilov namreč ni prestalo natančnih pregledov, ki so jih zanje opravili strokovnjaki agencije CarAudit. Hkrati je bil vsak peti avtomobil v tako slabem stanju, da ga brez odprave najbolj resnih pomanjkljivosti in okvar sploh ne bi smeli spustiti v promet, ali pa je bil udeležen v prikriti prometni nesreči. Nakupa teh avtomobilov na svoji spletni strani seveda niso priporočili.

AMZS dober avto, pregled avtomobila, servis | Avtor: AMZS AMZS

Strokovnjaki agencije CarAuditso pri vsakem izmed teh avtomobilov sicer izvedli natančni pregled, ki obsega 270 točk. V začetku pregledajo motor, sklopko, druge dele pogonskega sklopa in šasijo, nadaljujejo z merjenjem debeline laka in izrabe delov v kabini, pregled pa zaključijo s preverjanjem servisne zgodovine avtomobila. Celotni pregled avtomobila traja tri do štiri ure, vmes pa se odpeljejo tudi na testno vožnjo, ki traja vsaj 30 kilometrov ali 35 minut.

Le brezhibno vozilo je varno vozilo

O tem, kaj menijo o navedenih ugotovitvah, smo vprašali AMZS, kjer je lani zaživel portal za nakup in prodajo rabljenih avtomobilov DoberAvto.si. Vodja AMZS asistenčnega centra Jurij Kočar pravi, da v AMZS vseskozi izpostavljajo, da je le brezhibno vozilo varno vozilo. Tehnično brezhibnost vozila ugotavljajo predvsem na tehničnem pregledu in pri servisni dejavnosti.

avtovleka Nasvet Avto Ko se vam pokvari avto, ne storite tega!

Na tehničnih pregledih sicer ugotavljajo, če je vozilo tehnično skladnoz vidika varnosti in ekologije, ne preverjajo pa, če v avtomobilu delujejo vse dodatne naprave, kot so napredni asistenčni sistemi, multimedija ali klimatska naprava. Sama ohranjenost vozila torej pri tehničnem pregledu ni tako pomembna – kontrolor na tehničnem pregledu ugotavlja predvsem (ne)primernost vozila za varno udeležbo v cestnem prometu.

AMZS dober avto, pregled avtomobila, servis | Avtor: AMZS AMZS

»Če pa nekdo opravi celovit pregled vozila, ki vključuje preverjanje (z vidika varnosti) manj pomembnih funkcionalnosti in pregled estetskega videza ali ohranjenosti vozila, lahko seveda ugotovi več odstopanj in tudi pomanjkljivosti. A ker ne poznamo natančne metodologije in kriterijev  ocenjevanja agencije CarAudit, ugotovitve njihovih strokovnjakov težko komentiramo,« dodaja Kočar.

Podroben pregled

V AMZS na željo stranke, ki kupuje rabljeni avtomobil, opravijo natančen pregled avtomobila. Njihov strokovnjak podrobneje pregleda avto in svoje ugotovitve predstavi v zapisniku. Pri takšnih pregledih se lahko ugotovi marsikaj, tudi določene skrite napake in morebitne manipulacije na avtomobilu. Stranka si lahko s pomočjo takšnega pregleda ustvari realno sliko o stanju avtomobila, ki ga kupuje, pove Kočar, in doda, da se za tak pregled odločijo tudi nekateri prodajalci vozil (fizične osebe), saj si na ta način želijo izboljšati prodajne možnosti.

Tečaj senior za starejše voznike, AMZS Avto Kakšen avto naj kupi starostnik?

V AMZS se sicer dobro zavedajo težav trga rabljenih vozil, saj je tudi na slovenskem trgu veliko avtomobilov s prevrtenimi kilometri in podobnimi manipulacijami, s katerimi želijo prodajalci s prevaro priti do hitrega zaslužka. Zato so lani spomladi štartali s pomembnim projektom, spletnim avtomobilskim oglasnikom www.doberavto.si. »Njegov namen je, med drugim, da prispeva k večji transparentnosti slovenskega trga rabljenih vozil in varnosti kupcev, hkrati pa olajša prodajo prodajalcem«,pravi urednik portala DoberAvto.si Peter Kavčič.

AMZS dober avto, pregled avtomobila, servis | Avtor: AMZS AMZS

Cilj portala DoberAvto.si je, da je vsak oglas na tem portalu transparenten. Pri vnosu oglasa je namreč obvezen vpis VIN številke (številka šasije). Na podlagi tega se v oddanem oglasu avtomatsko izpiše vsa znana zgodovina avtomobila. Torej: letnik, lastništvo in prevoženi kilometri, ki jih sistem, ki deluje v ozadju, beleži na vsakem tehničnem pregledu.  

Varen nakup

S tem lahko kupec takoj izloči vse avtomobile kjer se izkaže, da stanje prevoženih kilometrov ni enako, kot trdi prodajalec v svojem oglasu. To se sicer tudi izpiše v grafu prikaza stanja prevoženih kilometrov. Lahko se izkaže, da glede tega ni anomalij in krivulja prevoženih kilometrov na grafu z leti lepo raste, lahko pa graf pokaže anomalijo – torej padec v krivulji kilometrov, kar je posledica manipulacije (vrtenja števca nazaj). Ker se ta podatek črpa iz centralne baze v Sloveniji registriranih avtomobilov, ga tisti, ki vnese oglas, ne more spreminjati in s tem tudi ne more zavajati potencialnih kupcev.

VW Golf Variant Preverili smo Avto Toliko so se v letu dni pri nas podražili priljubljeni avtomobili

Če je torej z zgodovino avtomobila vse v redu, avto v oglasu avtomatsko dobi oznako Obetavno vozilo. Izjema so avtomobili, ki so pripeljani na naš trg iz tujine, saj sistem Avtolog.si (ki deluje v ozadju in je ekskluziven za AMZS – DoberAvto.si) zbira informacije le iz slovenske baze. Torej je potrebna dodatna previdnost, če je avto pripeljan iz tujine, saj tu kupec drugega, razen da se zanese na lastne izkušnje in verjame na besedo trgovcu, žal nima. Seveda lahko prodajalec priloži tudi servisno dokumentacijo in račun, kjer so izpisani prevoženi kilometri. Vsekakor je priporočljivo, da kupec to od njega zahteva, saj s tem zmanjša tveganje za prevaro.

AMZS dober avto, pregled avtomobila, servis | Avtor: AMZS AMZS

Na DoberAvto.si pa obstaja še en pomemben filter, ki zagotavlja varnejši nakup: značka AMZS Preverjeno. Gre za podobno zadevo, kot je v tujini CarAudit. AMZS kot neodvisen strokovnjak na področju mobilnosti tako prodajalcem kot kupcem omogoča že omenjeni pregled rabljenega vozila pred nakupom, kjer AMZS strokovnjak pregleda 100+ kontrolnih točk. Za takšen pregled se odločajo prodajalci, ki želijo izpostaviti svoj avtomobil in ne skrivajo ničesar.

Smart forfour EQ Slovo Avto Avti, ki niso dočakali leta 2022

Mnogi trgovci, ki delajo na dolgi rok in stremijo k transparentnosti svoje ponudbe rabljenih avtomobilov, sami poskrbijo za ustreznost vozila, saj imajo številni lastno mehanično delavnico in že sami zelo natančno pregledajo avtomobil, ki ga bodo prodajali. Vedno več pa je takih, ki se odločajo, da avto pripeljejo na podroben pregled na AMZS. Če se trgovci odločijo za prodajo avta prek DoberAvto.si, bo njihov oglas po takem pregledu dobil značko AMZS Preverjeno. Ta značka je, kot že navedeno, zagotovilo, da je avto na 100+ kontrolnih točkah pregledal AMZS strokovnjak,  v priloženi dokumentaciji pa ima potencialni kupec poročilo s pregleda.

»Kupec takšnega avtomobila dejansko ve, da ne kupuje mačka v žaklju oziroma dobi realno sliko, v kakšnem stanju je avto in če bo treba v bližnji prihodnosti opraviti kakšne manjše ali večje servisne oziroma druge posege,« zaključi Kavčič.

Avto, okvara, težave, mehanik Rabljeni Avto Na trgu letos rabljeni avtomobili, na katere je treba posebej paziti
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.