Avto > Iz druge roke
22966 ogledov

Kakšen avto naj kupi starostnik?

Tečaj senior za starejše voznike, AMZS MatijaJanežič
S staranjem se vsi vozniki soočijo s tem, da njihove vozniške sposobnosti pešajo, a marsikdo brez avtomobila ne more po vsakdanjih opravkih. Kaj bi moral starejši vozniki upoštevati pri nakupu avtomobila?

V starosti se ljudem poslabšajo motorične sposobnosti, vid in sluh, temu pa se pridružijo še različne starostne bolezni, zato se jim poslabša tudi pozornost med spremljanjem dogajanja v prometu in sposobnost odzivanja nanj.

Tečaj senior za starejše voznike, AMZS Koristno! Avto Celo upokojeni župnik se po 50 letih lahko nauči novih veščin

Starejši voznik | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Po drugi strani pa ima starejši voznik tudi veliko izkušenj, ki mu precej pomagajo, da se laže spopade z izzivi, ki mu jih za volanskim obročem pripravi starost. Zato ni nujno, da se odpove vožnji avtomobila. Tudi težave so pri različnih ljudeh različno izražene in so odvisne od fizične in motorične kondicije, ki sta pogosto povezani tudi z vozno kondicijo. Kdor pogosto vozi avtomobil, se seveda laže privadi novim razmeram od tistega, ki za volan sede le občasno.

Zavod Sopotniki Dobra praksa Slovenija Prostovoljci, ki starostnikom zagotavljajo mobilnost

To, ali bo vožnja avtomobila lažja in manj stresna ali pa bo težave voznika le še bolj izrazil, pa je odvisno tudi od vrste avtomobila. Kakšnega naj torej kupi starejši voznik? Gotovo je priporočljiv nakup višjega avtomobila, v katerega ne bo le laže vstopati in iz njega izstopati, ampak bo vozniku nudil tudi boljši razgled nad okolico. Brane Legan, inštruktor varne vožnje v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem, temu doda, da lahko tehnologija in napredni asistenčni sistemi, ki so vgrajeni v novejše avtomobile, precej pripomorejo k bolj varni vožnji in jo olajšajo.

 | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Dobrodošli pripomočki

Sistemi za samodejno uravnavanje hitrosti in varnostne razdalje, za opozarjanje na pešce in kolesarje, za samodejno zaviranje pri majhnih hitrostih, za opozarjanje na zapuščanje voznega pasu, za prepoznavanje utrujenosti, za pomoč pri parkiranju, za opozarjanje na vozila v mrtvem kotu, za prepoznavanje prometnih znakov so le nekatere od možnosti, ki so vsakemu vozniku dobrodošle, starejšim pa še posebej, dodaja Legan.

Janez Platiša in Danijel Granda Dober odziv Avto Dober odziv seniorjev na obnovitev znanja vožnje

Priporoča tudi nakup avtomobila s samodejnim menjalnikom, saj vozniku v tem primeru ni treba razmišljati o pravi prestavi in uporabi sklopke, zato se lahko bolj osredotoči na vožnjo in laže spremlja razmere v prometu. V nasprotju s še vedno trdovratnim prepričanjem namreč sodobni samodejni menjalniki ne poslabšajo voznih lastnosti avtomobila in ne povečajo porabe goriva, marsikdaj velja ravno nasprotno.

Starejši voznik | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Legan pravi, da lahko asistenčni sistemi, če jih že ne preprečijo, vsaj močno omilijo posledice prometnih nesreč, ki so posledica voznikove napake, vendar pa se moramo vozniki nujno zavedati, da so to le pripomočki, ki pomagajo k bolj varni vožnji, in da je še vedno voznik tisti, ki je v največji meri odgovoren za varno vožnjo. Vozniki moramo biti pri uporabi teh sistemov previdni in se zavedati, kakšen sistem je vgrajen v vozilo in kako deluje. Nujno je tudi njihov vzdrževanje, saj zanesljivo delujejo le, če so brezhibni in delujejo v ustreznem okolju.

Starejši voznik Inštruktorji Avto Inštruktorji preverjali starejše voznike

Seznanite se z delovanjem

Predvsem starejšim voznikom zato Legan svetuje, naj jim prodajalci ob nakupu avtomobila predstavijo napredne asistenčne sisteme in druge tehnološke novosti v avtomobilu, ki ga kupujejo, saj se lahko v različnih avtomobilih razlikujejo. Priporoča tudi, da z novim avtomobilom obiščejo AMZS Center varne vožnje na Vranskem, kjer bodo lahko v varnem okolju poligona in s pomočjo inštruktorja preskusili varnostne sisteme in se jih naučili uporabljati.

Tečaj senior za starejše voznike, AMZS | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Seveda si vsi ne moremo privoščiti nakupa novega avtomobila, ampak se marsikdo odloči za nakup rabljenega, ki je prav tako lahko opremljen z omenjenimi pripomočki. Da bi voznikom omogočili nakup dobrega rabljenega avtomobila, so v AMZS letos uredili portal DoberAvto.si, kjer so na enem mestu zbrani vsi podatki o avtomobilu in je vidna tudi vsa njegova zgodovina. Ker je v oglasu prikazana tudi številka šasije avtomobila, se na portalu DoberAvto.si  preko sistema Avtolog.si samodejno prikažejo tudi podatki o dejanskih prevoženih kilometrih, zgodovini lastništva in če je avto na seznamu ukradenih ali zaseženih vozil. Na portalu DoberAvto.si so tudi avtomobili z značko »Pregledano«, ki so jih v AMZS servisnih delavnicah natančno pregledali njihovi strokovnjaki.

Voznik zakonodaja slaba Avto Najstarejši voznik pri nas ima 99 let

Dodatna možnost, s pomočjo katere se lahko kupci izognejo prevaram, je, da rabljeno vozilo pred nakupom pregleda strokovnjak, ki bo ocenil, ali se glede na videz in stanje vozila število kilometrov ujema ali ne. Osnovni pregled, ki ga v AMZS nudimo kupcem rabljenih vozil, vključuje pregled vseh avtomobilskih sklopov, in sicer karoserije, podvozja, notranjosti, hladilnega, električnega in zavornega sistema, motorja in krmiljenja motorja, volanskega mehanizma, vzmetenja, prenosa moči, koles in pnevmatik, pri še podrobnejšem pregledu pa strokovnjaki preverijo tudi dokumentacijo vozila in opravijo testno vožnjo. Strokovnjaki redno opravljajo takšne preglede in imajo tako znanje kot izkušnje, da odkrijejo, ali je avto res tak kot ga v oglasu predstavlja lastnik.

Starejši voznik | Avtor: Profimedias Profimedias

Komentarjev 8
  • Avatar Jurič Zvonko
    juric 11:41 02.januar 2022.

    Kdo je po Leganovem starostnik?

  • ilija 13:08 30.december 2021.

    Samo avtomatik bencin dizel vseeno se že počasi pozna staranje nekateri se spozabijo vedno držijo skozi nogo na sklopko potem so draga popravila .

  • vzev 12:07 30.december 2021.

    V članku bi lahko napisali, da gre za oglasno sporočilo, saj nenehno omenjate AMZS. Drugače pa je tudi precej starejšim voznikom (pa tudi mlajšim) vsa tak krama v avto samo moteč dejavnik, ne pa korist.