Avto
50 ogledov

Inštruktorji preverjali starejše voznike

Starejši voznik Shutterstock
Javna agencija za varnost prometa je starejše voznike s preventivno akcijo o ravnanju v prometu, ki je potekala na 16 lokacijah v Sloveniji, seznanjala, na kaj morajo biti pozorni, ko se usedejo za volan vozila.

Starejši vozniki so imeli možnost preveriti svoje znanje o vožnji v prometu s pisnim testom za preverjanje, preveriti način svoje vožnje s prisotnim uradnim ocenjevalcem za opravljanje vozniških izpitov in izboljšati način svoje vožnje s prisotnim učiteljem vožnje, na lastnem vozilu ali v vozilu šole vožnje, hkrati pa so pridobili informacije glede nadzora prometa.

Strokovnjaki so starejše voznike seznanjali z nasveti, ki jim omogočajo lažjo integracijo v promet. Starejši voznik se mora zavedati svoje slabše psihofizične kondicije (slabše zaznavanje, počasnejše predvidevanje in odločanje, nespretnost gibov) in naj temu prilagodi način svoje vožnje.

Vožnja je projekt

Pomembna je izbira časa vožnje. Za volan naj ne sedejo, ko nastajajo prometne konice, izogibajo naj se vožnje v mraku in ponoči, oziroma kadar so utrujeni, zaspani, nerazpoloženi. Pomemben faktor, ki vplivajo na varno vožnjo so vremenske razmere. Izbirajo naj za vožnjo ugodne vremenske razmere, ko je suho vozišče in dobra vidljivost.

Zelo pomembno je, da dobro poznajo svoje vozilo, se na vožnjo pripravijo in če ima njihov avtomobil nove tehnologije, jih tudi uporabljajo.

Vprašati in upoštevati je treba zdravnika

Starejši vozniki morajo upošteva nasvete osebnega zdravnika, ki najbolje pozna njegove subjektivne sposobnosti glede na zdravstveno stanje. Obnavljati morajo znanja in spretnosti: priporočljive so svetovalne vožnje v šolah vožnje, spoznavanje svojih motoričnih spretnosti v centrih varne vožnje.

V agenciji vse voznike in voznice na slovenskih cestah pozivajo da so do starejših voznikov in voznic tolerantni in kjer se le da, da jim pomagajo, da bodo čim dlje samostojno in varno mobilni.

Komentarjev 1
  • molj 12:33 13.junij 2013.

    In to objavte po skoraj dveh mesecih!? Halo