Avto
48 ogledov

Izkušnje voznikov z leti ne štejejo več

Starejši voznik Shutterstock
Starostniki. Poleg mladih so najbolj ogrožena skupina v prometu. Številni vozijo, kot da so še vedno mladi.

Lani je na naših cestah umrlo 25 ljudi, starejših od 64 let, kažejo podatki policije. Vozniki v poznih 50. in zgodnjih 60. letih so sicer med najvarnejšimi na cesti, po upokojitvi pa se njihove sposobnosti drastično poslabšajo, pravi Majda Zorec Karlovšek z inštituta za sodno medicino. "Verjetnost, da bodo vozniki, starejši od 75 let, umrli v nesreči, je kar štirikrat večja od tveganja voznikov srednjih let," dodaja.

Največ prekrškov, ki jih policisti ugotovijo pri starejših, je zaradi prehitre vožnje ali neuporabe varnostnega pasu. Med vzroki za nesrečo pa prevladujejo premiki z vozilom in neupoštevanje pravil o prednosti, kar je povsem druga struktura kot pri mladih voznikih.

Za učenje je vedno čas

Starejši bi morali neprestano obnavljati svoje znanje o vožnji, pravilih in novostih, pravi Karolina Kočman, ki je vozniški izpit naredila pri 77 letih. Zdravniki starejšim svetujejo, naj se ob slabem počutju izogibajo napornim situacijam v prometu, kot so nočna vožnja, vožnja po avtocesti, v prometnih konicah in slabem vremenu.

"Ljudje bi morali biti tudi bolj samokritični in se na ceste ne podati po tem, ko pogoltnejo pest tablet," pa na stranske učinke zdravil opozarja Franc Pojbič iz agencije za varnost v cestnem prometu. Po njegovem mnenju bi morali biti zdravniki še ažurnejši pri odločitvah, pod kakšnimi pogoji, če sploh, je kdo zmožen za upravljanje z vozilom.

Kakšen je pravi avto za starejše?

Starejši vozniki bi morali pri nakupu avtomobila bolj kot popustom pozornost nameniti njegovim lastnostim ter si vzeti čas za temeljit preizkus.

Fiat 500L | Avtor: Fiat Fiat
Starejšim je pomembno, da se zaradi olajšanega vstopa vrata odpirajo na široko, da se ne sedi prenizko, da so merilniki in stikala pregledni ... Parkiranje bo lažje, če bo imel parkirne senzorje tudi spredaj, zaradi kamere pa se ne bo treba obračati. Veliko se jih boji avtomatskih menjalnikov, a ti, ko se jih navadimo, zelo olajšajo speljevanje in vožnjo.

Ker pozornost pri starejših voznikih prej popusti, so zelo dobrodošli opozorilniki za menjavo pasu, za mrtvi kot, za nevarnost pred trkom ...

Komentarjev 9
  • Žurnalček 19:21 06.maj 2013.

    Mularija , imam 63 let in sem za vse vas Emerson Fitipalldi .Narejen izpit v LJ in ne na kmetih, stalno vozeč z 1.000.000 km za volanom , brez nesreče , ki bi jo obravnaval sodnik za prekrške . V ...prikaži več svojih časih ko radarjev ni bilo , vozeč vse z max. možnimi hitrostmi , v A, B in C kat. se mi sedaj neki cepec upa reči , da ne zmorem sedaj voziti z 50km/ ovinek, ki sem ga svoje čase jemal, ko je bil še v kockah z 100km Minijem . Vse ki niso naredili izpita v LJ in so starejši kot 70 let pripeljat v LJ ali TS in samo tu delati kontrolni izpit z možnostjo 2x ponavljanja Če tu padejo so ob njega . Konec kariere!

  • Žurnalček 19:00 06.maj 2013.

    Neuporaba pasu je osebna odločitev , ne pa zločin , kot ga tu želite prikazati. Če nekdo ne uporablja varnosti pas in zaradi tega v karambolu umre , se ga ne sme šteti v statistiko, ampak med samomorilce. Ja pa ...prikaži več kaj mislite , kdaj so bili pa pasovi obvezni v novih avtih? Ali smo bili pred tem vsi kršilci zakonov al kaj. Ravno tako je z hitrostjo. Starejši , ki smo furali Fićote po LJ in kockah z 90km/h in bili zaradi dolgih neravnin več v zraku kot na tleh, z najlonskimi 135 mm gumami, z bremzami ajme majko , vsaka je po svoje grabla in sedaj si naenkrat zločinec in divjak , ko se zmotiš in pelješ 10km nad omejitvijo. omejitvijo z avtomobili , ki so vesoljske ladje proti avtom , na katerih smo mi pridobivali znanje. Pol ti pa polcajček , ki bi mu lajhko bil po šoferskem stažu dedek , ne po starosti , soli pamet z ne vem kakšnimi nasveti. Mladi nimajo te prakse in oni so nevarni vozniki , ne pa mi.

  • xy 10:54 05.maj 2013.

    ha ha ha 82 letna ženska ti je priletela in verjetno je tudi vedla da si noseča ha ha ha pa kdo ti verjame no. Če ima še vedno izpit policija verjetno ni ugotovila samo njene krivde.Niso problem starejši vozniki, ...prikaži več, problem so nevarni vozniki kateri pa so v vseh kategorijah voznikov, zato se zelo strinjam z ugotovitvami MCClaina. Če ti je pa naredila totalko pa imaš tudi ti novo vozilo.