Avto
17 ogledov

Pešci velikokrat ogroženi zaradi lastnih napak

sneg Saša Despot
Pešci so pozimi, ko je vidljivost manjša zaradi krajšega trajanja svetlega dela dneva in slabših vremenskih razmer med najbolj ogroženimi prometnimi udeleženci.

Zato policisti pešce opozarjajo, naj upoštevajo cestno prometne predpise in poskrbijo za vidnost v prometu ter s tem za lastno varnost.

Policisti ugotavljajo, da so pešci pogosto žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, ki vozijo z neprilagojeno hitrostjo, pod vplivom alkohola in preblizu desnemu robu vozišča. Veliko nesreč pa se zgodi tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev. Zlasti starejši so največkrat žrtve prometnih nesreč zaradi svojih napak ali ker kršijo cestnoprometne predpise, so navedli na Policijski upravi Celje.

Samo na območju Policijske uprave Celja so policisti lani obravnavali 100 prometnih nesreč, v katerih se je 15 pešcev huje poškodovalo. Letos sta se v prometnih nesrečah na Celjskem in Koroškem huje poškodovala že dva pešca.

Policija zato pešce poziva, naj poskrbijo, da bodo v prometu čim bolj vidni. Nosijo naj svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo njihovo vidnost, na primer odsevne trakove in kresničke. Upoštevajo naj prometne predpise, cesto naj prečkajo na označenih prehodih za pešce, v semaforiziranih križiščih ob zeleni luči, hodijo pa naj po pločnikih oziroma ob levem robu vozišča.

Na pešce v prometu v tem letnem času pa naj po priporočilih policije pazijo tudi vozniki. Pešcem naj odstopijo prednost, hitrost svoje vožnje prilagodijo razmeram in dosledno upoštevajo hitrostne omejitve. Na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, predvsem pred šolami in v naseljih, policija svetuje, naj vozijo še posebej previdno. Zunaj naselij pa naj vozijo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 09:51 14.januar 2013.

    No za začetek , pa dajte , ko je na pločnikih sneg in led ROKE iz ŽEPOV ! Če vas v roke zebe si nataknite rokavice , ne pa da z rokami v žepu padete na tla, kod podrta klada ...prikaži večlada in se razbijete kot pi..a !