Avto
23 ogledov

3/4 policiji, 1/4 vladi

Pešci naj dosledno upoštevajo prometne predpise. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Prečkanje ceste na neoznačenem mestu ali pri rdeči luči je lahko za pešce boleče, tudi če jih ne zbije vozilo. To so občutili prebivalci Reke na Hrvaškem, kjer so policisti dobro napolnili državni proračun.

Novi list piše, da so policist v Reki kaznovali pešce, ki so cesto prečkali pri rdeči luči ali na neoznačenih mestih. Kazen za to je 400 kun (okoli 55 evrov), kar je kljub temu, da so storili prekršek, ujezilo pešce. Ti so policiste zmerjali s psovkami, nekateri pa so celo jokali.

"Policist mi je rekel, da gre 300 kun od kazni za policijo, 100 pa vladi. Ponorela sem. Sram ga je lahko. Vse sem mu povedala v obraz. Tudi to, da sem nezaposlena in da hitim po trimesečnega bolnega otroka in da nimam denarja," je novinarju zgodbo zaupala 32-letna Selma Sjerotanovič. Dodala je, da je bil policist jezen, krut in nepopustljiv, a ji ni želel zaupati svojega imena.

Novinarju so med delom preverjali policiste in našteli, da so v pol ure za enak prekršek kaznovali okoli 20 oseb, nikomur od njih pa niso spustili zgolj z opominom.

V Sloveniji po novem zakonu pešci za nepravilno prečkanje ceste pri rdeči luči plačali pol manj, namesto 80 le 40 evrov. Policisti lahko zaradi prekrška pešca, ki je pod vplivom alkohola in nadaljuje s prekrški, tudi pridržijo in sicer do največ 12 ur . Če prekrška ni storil, pa pešcu ne morejo odretiti alkotesta.

Komentarjev 4
  • bla_blabla 14:21 02.december 2012.

    Skoda da ni cisto malo potrebno da si normalen kaj?

  • gggg 12:31 02.december 2012.

    In zakaj hodijo čez cesta tm, kjer se ne sme in takrat ko se ne sme. Greš pač do prehoda, počakaš na zelono luč in si čez - brez kazni.Čisto malo je potrebno, da te nihče ne kaznuje.

  • feferon 12:24 02.december 2012.

    Počakaj, da boste v EU,potem vas bodo šele lupili!