Avto
222 ogledov

Najstarejši voznik pri nas ima 99 let

Voznik Shutterstock
Zakonodaja ne sledi dejstvu, da se populacija v Sloveniji stara, saj bi bilo potrebno spremeniti marsikateri predpis, predvsem s področja cestogradnje pa tudi zakonodajo, ki predpisuje zdravniške preglede.

Vprašanje starostnikov v prometu bi bilo potrebno sistemsko urediti, so ugotavljali udeleženci simpozija o starostnikih v prometu, ki sta ga skupaj pripravila Policijska uprava Celje in ZŠAM – Center varne vožnje Ljubečna.

"Odziv je bil zelo dober. Pridružilo se nam je približno 50 udeležencev, vsi so se udeležili tudi praktičnega preizkusa vozila in tehnologije v centru varne vožnje in prizorišče zapuščali nasmejani z željo, da se dogodek še kdaj ponovi. Edina dobronamerna pripomba je bila, da bi se moralo takega dogodka udeležiti več nepoklicnih voznikov in starejših žensk," je razložil mag. Elvis A. Herbaj, vodja Oddelka za cesti promet v sektorju uniformirane policije PU Celje. Po njegovih besedah so namreč med udeleženci simpozija prevladovali bivši poklicni vozniki in taki, ki se zavedajo svoje odgovornosti.


Na PU Celje so se preventivnih aktivnosti za starostnike lotili, ker se zavedajo dejstva, da se populacija v Sloveniji stara, posledično pa je v cestnem prometu vedno več voznikov, ki so starejši in potrebni posebne skrbi. "Mimogrede, v Sloveniji je bilo na zadnji dan lanskega leta 181.574 oseb, starejših od 65 let (najstarejša oseba z veljavnim vozniškim dovoljenjem je stara 99 let), ki imajo izdano veljavno vozniško dovoljenje vsaj ene izmed kategorij za vožnjo motornega vozila. Od tega ima 6.263 oseb, ki sicer posedujejo veljavno vozniško dovoljenje, vpisano in dejansko predpisano vsaj eno izmed omejitev uporabe pri vožnji vozila," pravi Herbaj.

Komentarjev 10
  • klavec 19:17 13.april 2014.

    hahahaahahahahaha, usi k ste bli tok pametni, me prou zanima, KDO OD VAS UVIDEVNIH LJUDI NI NIKOLI ZAKLEL, KO JE PELAJAL PO CESTI KJER JE OMEJITEV 70 OZ 90 PA SE PRED TABO NARIŠE NEKDO, KI VOZI DOBRIH 33,3 KM/H. ...prikaži več TAKO DA NAJPREJ IZPRAŠAJTE SVOJO VEST, NATO PA PIŠITE TAKO LEPE STVARI.ZDEJ PA ZAČNITE Z MINUSI TISTI KI NISTE NIKOLI AMPAK ZARES NIKOLI TEGA NAREDILI. AJA PA ŠE TO VEDNO SEM POMAGAL KJER SE JE DALO (ODSTOPIL SEDEŽ, POMAGAL IZ AVTOBUSA,...), PAČ SEDAJ BI JIM POMAGAL TAKO, DA RAZMISLIJO IN S VSEDEJO V TAXI.

  • maresem 21:04 12.april 2014.

    Dober komentar!

  • McClain 20:55 12.april 2014.

    moj sosed je letnik 1941 pa se tako pelje, da bi se mu še Colin Mcrae cudil. Tu in tam me pelje cez par ovinkov in je res hudo... Ne vem če se da še kaj hitreje, na meji je...<br ...prikaži večr />Tako da, eni pri 9oih predavajo, drugi pri 70 zase ne vedo, leta niso nič, oz. zelo malo. Umiram pa, ko sem se trikrat vsedel s sosedo, 24 letno v avto. Glava me boli po 10ih minutah; vsak ovinek vzame 3x, vedno v napačnem gangu, zavira 30% prepozno za normalno zaviranje, ko se ustavi me prbije pas kot bi me cug zbil. Itd, itd. Pa še nekaj takšnih poznam. Da ne govorim o alkoholiziranih... Tu bo treba prej red narest.