Avto > Iz druge roke
5322 ogledov

Se ga še spomnite? Upihnil je 40. svečko

Citroën BX
1/9
Citroën
Citroën BX je upihnil 40 svečk. Gre za enega od najpomembnejših avtomobilov v zgodovini francoske znamke. Bil je prodajna uspešnica, ki se je tekom 12 let trženja pokazala v številnih karoserijskih različicah.

BX je bil premierno predstavljen pod Eifflovim stolpom 23. septembra 1982, kjer je tako s svojim načinom uprizoritve kot tudi s svojim slogom in avantgardno oblikovno zasnovo naredil na mnoge zelo velik vtis.

Citroën BX | Avtor: Citroën Citroën

Citroen C3 Aircross Avto Citroënu je prenova uspela z nekaj potezami

Nekaj dni zatem, natančneje 30. septembra 1982, je svoja vrata odprl 69. avtomobilski salon v Parizu, na razstavišču Porte de Versailles, kjer je BX nedvomno zažarel kot ena izmed glavnih zvezd tistega salona. BX je postal prava tržna uspešnica z več kot 2,3 milijona proizvedenimi primerki. Njegova proizvodnja je potekala v tovarnah Rennes La Janais v francoski regiji Bretaniji in v tovarni Vigo v Španiji vse do njenega izteka v juniju 1994.

Citroën BX | Avtor: Citroën Citroën

Prenovljeni Citroën C5 aircross Avto Citroën bo poleti k nam pripeljal posodobljeni C5 aircross

Podoba srpa

Za izris njegove karoserije se je Citroën obrnil na slavni italijanski oblikovalski studio Bertone. Njihov oblikovalec Marcello Gandini je predlagal izvirne linije v podobi srpa, ki so v takratnem svetu avtomobilizma precej izstopale od drugih in so postale simbolične za BX. Citroën BX je bila triprostorska limuzina s prtljažnimi vrati, ki je v dolžino merila 4,23 metra in je lahko udobno prepeljala pet potnikov, ki so med vožnjo uživali v hidro pnevmatskem vzmetenju s stalno višino podvozja.

Citroën BX | Avtor: Citroën Citroën

Armaturna plošča, ki je nastala po navdihu modela CX, je zajemala legendarno opremo, kot sta bila upravljalna sklopa na vsaki strani volana in števec hitrosti z osvetljenim ozadjem. BX je bil od lansiranja dalje na voljo z zmogljivi motorji (62 KM in 72 KM pri 1360 cm3, 90 KM pri 1580 cm3) in je presenečal s svojo dinamičnostjo.

Citroën BX | Avtor: Citroën Citroën

Citroën C1 Avto Citroën po 17 letih ukinja popularen model

Precejšno mero inovativnosti pa je dokazal tudi z uporabo kompozitnih materialov za razne dele, kot so odbijači, prtljažna vrata, pokrov motornega prostora in zadnji vogalni steni, tako da je masa praznega vozila znašala komaj 885 kg.

Citroën BX | Avtor: Citroën Citroën

Za različne potrebe in namene

Tekom 12 let trženja se je BX javnosti pokazal v številnih karoserijskih različicah (karavanska izvedenka, pomembna oblikovna prenova, izvedenka za poslovne uporabnike), z razno opremo (strešno okno, klimatska naprava, digitalna instrumentna plošča) in raznimi pogonskimi sklopi (do 160 konjskih moči, elektronsko vbrizgavanje, samodejni menjalnik, stalni štirikolesni pogon). V ponudbi je bila celo omejena serija 200 primerkov "civilne" izvedenke BX 4 TC skupine B za tekmovanja (2141 cm3, 200 KM, 220 km/h).

Citroën BX | Avtor: Citroën Citroën

Citroen C5 X Kmalu pri nas Avto Kmalu pri nas: Najbolj napreden citroën

Model je leta 1987 prestal pomembno oblikovno prenovo. BX je pridobil mehkejše zunanje linije in povsem prenovljeno armaturno ploščo. Kariero modela BX so krojile tudi številne omejene serije (Tonic, Image, Calanque, Leader,…), med katerimi je bila zlasti slavna izvedenka Digit s povsem digitalno instrumentno ploščo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.