Avto > Iz druge roke
21850 ogledov

To je ena od največjih zmot kupcev rabljenih vozil

Rabljeni avti Profimedia
Avtomobilsko informacijsko podjetje CarVertical je v različnih evropskih državah izvedlo raziskavo z namenom ugotoviti, koliko prevoženih kilometrov ima običajno avtomobil, preden je udeležen v prometno nesrečo.

"Kupci ne bi smeli obravnavati rabljenih vozil kot novih," kot eno največjih zmot pri nakupu rabljenega vozila omenja Matas Buzelis, avtomobilski strokovnjak pri CarVertical. Dodaja, da vsak voznik pričakuje, da bo njegov avto v dobrem stanju, a v resnici ni vedno tako. "Ocenjujemo, da je bilo 52,4 odstotka rabljenih vozil vsaj enkrat poškodovanih. Zato preverjanje zgodovina vozila igra pomembno vlogo pri celotnem procesu nakupa avtomobila, pa tudi testna vožnja in fizični pregled na pooblaščenem servisu," še pravi Buzelis.

Podjetje, ki se ukvarja z raziskovanjem zgodovine vozil, je v obdobju 2021–2023 merilo razmerje med prevoženimi kilometri in prometnimi nesrečami. Podatki raziskave, ki jo povzemajo srbski mediji, saj so vključeni tudi podatki o srbski statistiki, razkrivajo, da je leta 2021 posamezno vozilo v Srbiji prevozilo v povprečju 315.339 kilometrov, preden je bilo udeleženo v nesrečo, leta 2022 279.303 kilometrov, leta 2023 pa 235.621 kilometrov. To kaže, da so vozila danes pogosteje poškodovana kot pred nekaj leti.

Rabljeni avtomobili na Doberavto.si | Avtor: Doberavto Doberavto

Kupite lahko nevarno vozilo

"Vozilo s 300.000 prevoženimi kilometri ima lahko eno ali več poškodb. Vendar pa se kot nesreča šteje tudi navadna 'praska', zato naj kupci rabljenih vozil pred nakupom raziščejo, kakšna škoda je bila povzročena na vozilu," pravi Buzelis in dodaja, da čeprav manjša škoda ne bi smela vplivati na odločitev o nakupu, lahko udeležba vozila v resni nesreči pomeni, da ima avto strukturno poškodbo in ni varen za vožnjo.

Nakup rabljenega avtomobila si lahko kupci olajšajo tudi s pomočjo AMZS portala DoberAvto.si, na katerem je poleg avtomobilov s transparentno zgodovino mogoče iskati še avtomobile z značko AMZS Preverjeno, kar pomeni, da je avto pregledal AMZS strokovnjak, ob oglasu pa je objavljeno poročilo o njegovem dejanskem stanju. Iz poročila o podrobnem pregledu 100+ kontrolnih točk na avtomobilu, ki so ga opravili AMZS strokovnjaki in je pripeto oglasu, so namreč razvidne vse ključne informacije, s katerimi naj bi bil kupec seznanjen, da bo lahko sprejel tehtno odločitev o nakupu.

CarVertical podoben vzorec škodnih primerov, kot v Srbiji opaža tudi v sosednji Romuniji, kjer je bilo povprečno vozilo leta 2021 v prometni nesreči prvič udeleženo s 160.909 kilometri, leta 2023 pa že pri 128.968 kilometrih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 10:08 16.julij 2023.

    Pri nas doma vedno kupimo nov avto, ki ga po 7 letih redne vožnje in rednega servisa prodamo in kupimo novega.Ko sem lani prodala 8 let staro mazdo sem imela željo kupit električni avto, mož ga pa ne mara vozit, ...prikaži več zato je obdržal svojega 9 let starega Forda.Naši avtomobili so bili vedno v garaži, ravno tako avtodom, ker je vozni park preveč drag hec, da bi lahko slabo ravnali z vozili, ne nazadnje, gre za našo varnost in življenje, zato kupujemo nove.

  • djdj 09:29 16.julij 2023.

    Jaz vem, kaj je v moji lasti doživel avto, ne vem, kaj je pri prejšnjemu lastniku. Vseeno ga bom prodajal kot nekarambolirano vozilo, kar piše na vseh oglasih, rabljenih avtomobilov.

  • Igxigx1 08:38 16.julij 2023.

    Četudi rabljen avto kupite od renomiranega dilerja, preverite, da ni bil zaleten. Imam slabo izkušnjo glede tega. Ob prvem močnem nalivu je začel pri vetrobranu teči noter. Kar jasno kaže, da je bil vetrobran menjan. Ne sicer nujno zaradi trka, ...prikaži več lahko bi bil kamen(ček), pa vseeno. So potem to zamenjali, slab priokus je pa ostal.