Avto > Iz druge roke
1715 ogledov

To so legla mikroorganizmov v vašem avtomobilu

Sesanje avtomobila Shutterstock
Večina voznikov nas je prepričanih, da je notranjost našega avtomobila čista, vendar je večkrat ravno nasprotno. Ali veste, kateri so najbolj umazani predeli potniške kabine, ki jih gotovo ne očistimo prav pogosto?

Vozniki imamo različne navade. Medtem, ko nekateri avtomobil pogosto očistijo, se drugi ne zmenijo za njegovo čistost. Večini pa je skupno, da v notranjosti avtomobilov pogosto pozabimo na tiste dele, na katerih se najpogosteje nabira umazanija.

Varnostni pas | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Ameriška potrošniška organizacija Healthy House Instutute je v svoji študiji opozorila na nekatere predele v avtomobilski kabini, ki so lahko pravo leglo plesni in bakterij. Takšen je denimo gumb za prižiganje in ugašanje radia oziroma nastavljanje njegove glasnosti. Tega dnevno uporabljajo voznik in potniki in je odlično mesto za razvoj bakterij, vendar pa se nanj le redko kdo spomni celo med rednim čiščenjem notranjosti avtomobila.

Pranje avtomobila Avto Avto peremo od strehe navzdol

Drugo mesto, ki je odlično za razvoj bakterij in plesni, so varnostni pasovi. Vprašajmo se, kdaj smo v našem avtomobilu nazadnje očistili varnostne pasove. Postopek njihovega čiščenja je sicer malce zamuden, saj jih moramo povsem izvleči iz ležišča, jih oprati v blagi raztopini milnice in pred uporabo tudi popolnoma posušiti, vendar se splača.

Mercedes-Benz GLC volan | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Poleg teh dveh mest, ki sta na prvih mestih najbolj onesnaženih predelov potniške kabine, stikalo radia, ko gre  za bakterije, in varnostni pas, ko gre za plesni, se visoko uvrščajo še stikala za odpiranje oken, volanski obroč, ročica menjalnika, sedeži, predal za kovance, nosilci za plastenke in armaturna plošča nasploh.

Zračne reže toyota klimatska naprava klima Zdaj je čas Avto Za ta trik pri klimatski napravi zelo verjetno še niste slišali

Vseh teh delov se namreč med uporabo avtomobila redno dotikamo in na njih nanašamo mikroorganizme ali hranila zanje, med čiščenjem avtomobila pa nanje pogosto pozabimo.

dezurni@styria-media.si

Držalo za pijačo v avtu | Avtor: Profimedias Profimedias

Komentarjev 1
  • Avatar NickMason
    NickMason 08:36 08.maj 2023.

    Tam je zgolj umazanija ,plesen ne preživi na plastiki ,če ni vlage oz. se sploh ne more naredit