Avto
389 ogledov

Slovenski kupec se kadilskemu avtomobilu najraje izogne

Kajenje v avtomobilu Gregor Prebil
Prodajalce rabljenih vozil smo povprašali o tem, kako kajenje v avtomobilu vpliva na njegovo nadaljnjo prodajo. Pravijo, da pri oceni vrednosti upoštevajo morebitne stroške čiščenja in popravil in izpostavljajo dejstvo, da je takšne avtomobile velikokrat precej težje prodati.

Iz navad in lastnosti lastnika avtomobila lahko marsikaj sklepamo. Od tega, da imajo avtomobili iz mestnih središč povsem drugačne znake obrabe kot tisti z dežele, pa do razlik med tem ali je bil avtomobil v lasti mlade družine ali pri upokojenskem paru. Seveda ni rečeno, da naše domneve vselej držijo, a se takšnim zaključkom le težko upremo. Ali avtomobil prihaja od kadilca ali ne, pa je zagotovo eden najbolj pogostih kamnov spotike pri prodaji oziroma nakupu rabljenega avtomobila. Da ne bo pomote, pri tem seveda govorimo o kajenju v avtomobilu.

Če bi lahko izbirali, jih raje nebi prodajali

O primerih, ko v prodajo dobijo kadilski avtomobil, smo se pogovarjali s tremi velikimi trgovci rabljenih vozil. Vsi so povedali, da pri kupcih tovrstni avtomobili niso zaželeni, eden izmed njih pa je izdal, da je imel primer, ko kupec izrecno ni želel avtomobila od kadilca, pa čeprav je bil tudi sam strasten kadilec. Kljub temu, da to pomeni oviro pri prodaji vozila pa Eurotax pri cenitvi vrednosti kadilskega porekla avtomobila ne upošteva. Mimogrede, posebne opombe, da gre za avto kadilca v oglasu na spletni strani www.avto.net tudi ne boste zasledili.

Kajenje v avtomobilu | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Potencialni stroški so lahko zelo različni

Pred kratkim smo poročali o britanski raziskavi, ki je razkrila, da je lahko kadilski avtomobil vreden tudi več tisočakov manj kot nekadilski. Pri nas, tako trdijo prodajalci, tako velikih razlik zagotovo ni, a stroški čiščenja in popravil vseeno niso zanemarljivi. V najboljšem primeru je znesek globinskega čiščenja med 50 in 100 evri, če se smrad po cigaretnem dimu globlje zažre, pa tudi več. Tomaž Kolman iz centra rabljenih vozil 1A Avto pravi, da je za smrad v notranjosti najbolj dovzetna stropna obloga. Dodal je še: 'temeljito globinsko čiščenje avtomobila, ki največkrat odstrani vse posledice kajenja, stane okoli 250 evrov. Če je treba zamenjati tudi filter klimatske naprave, pa je k temu treba prišteti še od 10 do 50 evrov.'

Smrad je nekaj, poškodbe pa so povsem druga zgodba

Pri bolj ekstremnih primerih kajenja v avtomobilu se rado zgodi, da je na sedežu ali kakšni drugi površini luknjica od padlega cigaretnega ogorka. Zažgano tkanino se le v redkih primerih lahko popravi, ampak je treba vsaj del nje zamenjati. V podjetju Avtotapetništvo Kermavner so nam povedali, da se povprečni stroški popravila največkrat gibajo okoli 100 evrov. Seveda pa je vse odvisno od tega ali imajo na voljo enak ali vsaj dovolj podoben material, sicer je tovrstno popravilo manj smiselno. Kot je izpostavil Sebastjan Kovačič iz podjetja Summit Avto, pa se stvari lahko veliko bolj zakomplicirajo: 'Če je poškodovana obloga vrat, ki je ni mogoče le delno zamenjati, lahko celoten novi del stane tudi 400 evrov.' Enako velja za sredinsko konzolo, kjer se nahaja pepelnik okoli katerega se rada najde kakšna ožganina.

Kajenje v avtomobilu | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Kako prepoznam kadilski avtomobil

Večina prodajalcev sicer iskreno pove, da je rabljen avtomobil vozil kadilec, a vsakemu na slepo vseeno ne gre zaupati. Poleg očitnih znakov kot so neprijetne vonjave in zgoraj naštete poškodbe, lahko kadilsko preteklost izdajo tudi kakšni manj očitni znaki. Je bil kot nov avtomobil opremljen s paketom za kadilce? Sodobni avtomobili v osnovi nimajo pepelnikov, so pa ti na voljo s seznama doplačil, torej jih je kupec naročil z namenom. Ali v vozilu prevladujejo močne vonjave po čistilih ali pa po dišavah? Včasih prodajalci vonj po cigaretah poskušajo zakriti z drugimi močnimi vonjavami, kar je za previdnega kupca resen opozorilni znak. Če avtomobil kupujete neposredno od lastnika, pa boste verjetno hitro dobili občutek ali je le-ta kadilec in ali je kadil tudi v vozilu.

Komentarjev 8
  • Žurnalček 13:42 12.marec 2017.

    Pepel se stresa v pepelnik , zato se ta stvar tako tudi imenuje ! Stresaš skozi okno , da avtomobili potem TVOJ pepel dvignejo in pride v notranjost drugih vozil ! Potem sigurno tudi čike ven mečeš !1 Ti je ...prikaži več že kdo rekel da si navaden nekulturni gnoj ?

  • kapibara 06:46 12.marec 2017.

    V tem primeru grem k drugemu prodajalcu, ki je za začetek vsaj vljuden-prijazenPa sem kuupul rabljen avto res da ta 3.500 pa se je pupša vrtela okli men ob nakupu..Prodsajalci se imate za "careve" kar večinoma tudi "ste" ...prikaži več uvožebi, vsaj lastnikiPa kaj misliš, če prodajaš avto za 2 jurja da si zdaj "car"..

  • dusan72 22:10 11.marec 2017.

    Po mojem malo pretiravate. Vsak avto se da v enem popoldnevu pripravit za prodajo. Če se pa prodaja teden ali mesec... se pa tako ali tako kar precej "razkadi". Eno so vonjave, ki se jih da relativno dobro odstranit, drugo ...prikaži več so pa res "poškodbe" na armaturi, tepihih, prevlekah. Konec koncev ga pač prodaš kadilcu, ki po enem solidnem čiščenju sploh vedel ne bo, da se je v avtu kdaj kadilo. Jaz v avtu sicer kadim, ampak ponavadi samo v koloni s spuščeno šipo. Pa v pepelnik ne otresam, ker tisto je pa res "gravž" zjutraj, ko se vsedeš v avto, sploh od jeseni do pomladi, ko je zraven še vlaga. Smrdi kot kuga, celo meni :)