Avto
206 ogledov

Bi imeli raje vžigalnik ali USB?

USB priključek Toyota
Kdaj ste nazadnje v avtomobilu uporabili režo za cigarete? Že daleč nazaj? Očitno so ji dnevi šteti v korist precej uporabnejšega USB-priključka.

Kasetofoni so v avtomobilih vztrajali še potem, ko avdiokaset že dolgo ni več nihče poslušal. Se spomnite izmenjevalcev zgoščenk v prtljažniku? Reže za zgoščenke v svojih avdionapravah še danes ponuja večina novih avtomobilov, čeprav bi si marsikdo želel serijske povezave z glasbo na mobilnem telefonu.

Cigaretni vžigalnik je v avtomobilih že nekaj desetletij. Nekoč je bil to logičen dodatek, kajenje je bilo precej bolj razširjeno, v pomanjkanju drugih pritiklin pa vžigalnik na vzmet uporaben in tudi zanimiv dodatek. Življenje so 12-voltni vtičnici podaljšale sodobne napravice, saj je v okroglo režo z napajanjem mogoče vtakniti kabel navigacijske naprave ali pa prek nje polniti mobilni telefon. Tudi v prtljažniku pride vtičnica prav za napajanje hladilnih skrinj, tisti na zadnji klopi pa nanjo priklopijo DVD-predvajalnik.

A danes je na trgu za pogon večine napravic že kopica udobnejših rešitev, ki bi lahko sproščale prostor ob vozniku, po drugi strani pa so v številnih avtomobilih prikrajšani potniki zadaj. V prvi vrsti USB-priključek, ki zavzame precej manj prostora in je veliko univerzalnejši, a ga nekateri proizvajalci (Audi!) serijsko še ne ponujajo v vseh modelih, po drugi strani pa uporabniki ugotavljajo, da je za vse večjo mobilnost današnjega sveta en samcat USB preprosto premalo. Kot vedno so šli najdlje Američani; tamkajšnji novi chevy suburban potnikom tako ponuja kar šest USB-rež.

V hyundaiih se bodo morali kadilci znajti po svoje

Hyundai je na korejskem trgu nedavno izvedel raziskavo, ki je pokazala, da 84 odstotkov voznikov še ni prižgala vžigalnika v avtomobilu, 92 odstotkov pa bi jih raje imelo USB-režo, piše Jalopnik. Zato je korejski gigant za začetek na domačem trgu s tem mesecem v avtomobilih povsem ukinil cigaretne vžigalnike, a za vsak primer bo v avtomobilih pustil 12-voltno vtičnico. Kdor bo še želel gojiti razvado kajenja v avtomobilu, ima tako zdaj na voljo dve možnosti: USB-vžigalnik ali pa dva evra vreden klasični vžigalnik iz žepa.

Komentarjev 2
  • vzev 11:05 09.oktober 2013.

    Kaj telefona ne moreš polnit preko USB-ja?

  • mph 10:03 09.oktober 2013.

    Kakšno je to butasto vprašanje ali/ali. OBOJE rabi. Vsaj dokler bomo ljudje imeli potrebo po polnjenju telefonov na poti, navigaciji, .... Resnici na ljubo je USB samo komoditeta, ni noben problem zaenkrat zapečt na CD, če bi že moral izbirat.