Avto
35 ogledov

Izmenjave informacij o prometnih prekrških znotraj EU

Nadzor policije Saša Despot
Vlada je v medresorsko usklajevanje dala predlog novele zakona o motornih vozilih, po kateri bi lahko prišlo do izmenjave informacij o prometnih prekrških znotraj EU in ureditve dostopa do zbirk podatkov.

Rok za pripombe znotraj vladne procedure je 6. februar, predvidoma prihodnji teden pa bodo predlog novele obravnavali odbori DZ.

Med glavnimi razlogi za pripravo novele zakona o motornih vozilih so imenovanje in ureditev delovanja nacionalne kontaktne točke za potrebe čezmejne izmenjave informacij o prometnih prekrških in ureditev dostopa do zbirk podatkov. Poleg tega bi s sprejetjem novele uredili ločevanje kršitev, da bi lahko posebej sporočali podatke o kršitvah prevoznikov in upravljavcev prevozov v nacionalni elektronski register cestnih prevoznikov ter uredili dostop do podatkov o vozilih vsem nacionalnim kontaktnim točkam v EU.

Zaradi sprememb zakona bo treba vzpostaviti sistem za samodejno računalniško izmenjavo podatkov med nacionalnimi kontaktnimi točkami, zato na vladi ocenjujejo, da bo treba zagotoviti vsaj dve osebi, ki bosta skrbeli za delovanje tega sistema.

Novela bo omogočila izvajanje uredbe Evropskega parlamenta in Sveta EU z dne 21. oktobra 2009 o skupnih pravilih glede pogojev za opravljanje dejavnosti cestnega prevoznika in o razveljavitvi direktive Sveta v delu, ki se nanaša na zakon o motornih vozilih ter delni prenos direktive o lažji čezmejni izmenjavi informacij o prekrških, povezanih z varnostjo v cestnem prometu.

Dosedanji zakon o motornih vozilih, ki se je začel uporabljati 1. julija 2011, celovito ureja pogoje za dajanje motornih in priklopnih vozil na trg, njihovo registracijo in udeležbo v cestnem prometu. Zaradi novih predpisov EU pa je prišlo do potrebe po dopolnitvi tega besedila s predlogom novele zakona.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.