Avto
1308 ogledov

Pa kaj, če zakon prepoveduje "blendanje"

Žarometi Andrej Leban
Pomežikniti z lučmi in opozoriti druge voznike na radarsko kontrolo, ali ne? Zakon prepoveduje, a ugotovljenih kršitev razmeroma malo. V ZDA "blendanje" ustavna pravica.

Vsak avtomobil ima tudi funkcijo kratkega vklopa dolgih luči za dajanje svetlobnega opozorilnega signala. "Blendanje", kot funkcijo poznamo v pogovornem jeziku, je izvorno namenjeno zgolj opozarjanju, da je voznik ogrožen ali pa da je ogrožen kdo drug. Svetlobni zvočni signal se sme v skladu s prometnimi pravili dajati tudi ob prehitevanju, a je potrebno paziti, da se ob tem ne zaslepi drugih voznikov.

"Vsaka druga uporaba zvočne in svetlobne opreme je prekršek," opozarjajo na policiji, pri tem pa še posebej mislijo na opozarjanje z mežikanjem na bližnjo kontrolo prometa, ki da čaka opozorjenega.

Vseeno vozniki množično uporabljajo to "kolegialno" prakso, zelo se je razpaslo tudi svetlobno "dreganje" pred seboj vozečih, naj se umaknejo na desni avtocestni pas. Slednje običajno pride v kompletu s prekratko varnostno razdaljo, ki je še posebej nevarna. 

Policisti pa prav veliko kršiteljev ne odkrijejo, v letu 2013 so tako obravnavali 110 primerov kršitve 70. člena zakona v delu o zvočnih in svetlobnih opozorilnih znakih, kamor pa je všteto tudi nepotrebno hupanje. Kršiteljem grozi 40 evrov kazni, kar s "popustom" pomeni 20 evrov, če se kršitelji podvizajo s plačilom.

V Nemčiji nasprotujoče prakse, v ZDA ustavna pravica

Za primerjavo, podobno ureditev imajo tudi drugod, denimo v Nemčiji, kjer z opozarjanjem na radarske kontrole tvegate 10 evrov kazni. V Nemčiji precej več debate ustvarja prepoved opozarjanja na (stalne) kontrole prek navigacisjkih naprav in mobilnih aplikacij. Kot piše Express, je zmešnjava konkretna, saj policist uporabo takšnega opozarjanja težko dokaže, še posebej če imate sopotnika v avtomobilu, ki lahko povsem legalno uporablja tovrstne mobilne aplikacije. Je pa kazen za takšna opozorila precej višja, 75 evrov.

Expresss tudi izpostavlja na povsem legalno opozarjanje na radarske kontrole prek radijskih postaj, kar je pogosta praksa tudi v Sloveniji.

Zanimiv pa je tudi primer iz ZDA, saj je tamkajšnjo zvezno sodišče odločilo, da imajo vozniki s svetlobnimi signali na podlagi ustavne pravice do svobodnega izražanja možnost opozarjati druge na policijske kontrole.

Komentarjev 14
  • lazer999 00:23 22.november 2014.

    Blendanje si zaslužijo tisti ki vozijo na levi strani avtoceste!!!

  • logistika 12:11 21.november 2014.

    Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP). 70. člen (zvočni in svetlobni opozorilni znaki.

  • Žurnalček 12:02 21.november 2014.

    Blendanje nasproti vozečim vozilom , pomeni samo eno in to je da je pred njimi nevarnost . Kakšna in v kakšni obliki je ta nevarnost blendanje ne sporoča. Se pravi da lahko blendamo , ko je na cesti nevarnost , ...prikaži več da prihajajoče na to nevarnost opozorimo. Žalostno je pa to , da je po večini ta nevarnost Policaj , čudno pa ni , vsaj po razbitih službenih avtomobilih ne . Ko smo že pri prometu . Zakon jasno in glasno govori o prižganih kratkih lučeh. Kateri peder in pedri so to prevedli v led novoletne lučke -parkirne in jih prižgejo , nezavedajoč se , da v tem primeru ne gorijo zadnje luči , kar zakon ne dovoljuje. Pedri prižgite KRATKE LUČI !