Avto
2920 ogledov

Z avtom iz Gradca električni avtomobili odpirajo novo poglavje

Jaguar i-pace
1/8
Jaguar
Jaguar je predstavil električnega križanca i-pace, ki ga bodo zaupali v sestavljanje tudi slovenskim rokam.

Jaguar bo tako kot križanca e-pace, tudi povsem električni model i-pace, s katerim se bo postavil po robu tesli model X, proizvajali v Magnini tovarni v Gradcu, kamor vsak dan na delo romajo številni Slovenci. Električni avtomobili resno vstopajo v segment, ki je med Evropejci najbolj v porastu.

Jaguar je končno razkril finalno podobo svojega električnega križanca i-pace, ki daje poudarek dizajnu, tehniki, prostornosti in je seveda polno električen SUV.

Jaguar F-pace Svetovni avto leta Avto Svetovni avto leta je jaguar F-pace

4,5 sekunde od o do 100 km/h

Šef dizajna pri Jaguarju ian Cullum je ob predstavitvi dejal, da so imeli oblikovalci pri oblikovanju električnega i-paca popolno svobodo. Cullum pravi, da ga odlikujejo čiste linije, dramatično oblikovana motorna maska, ki je najbolj izrazit del vozila in proporci, s katerimi so omogočili izdelavo zelo prostorne potovalne kabine.

Jaguar i-pace | Avtor: Jaguar Jaguar

"Želeli smo narediti kar najbolj prostoren SUV, ki bo na čustva voznikov vplival bolj kot katerikoli drug avtomobil. Samozavesten sem, da smo bili uspešni," j e šef oblikovanja dejal ob predstavitvi novega modela, ki je zelo podoben konceptu premierno razkritem na avtomobilskem salonu v Los Angelesu leta 2016. Ta je nakazal, da bo serijski SUV zelo kupejevski.

Jaguar XF sportbrake Avto Jaguar predstavil karavanski XF sportbrake

Narejen je na novi aluminijasti arhitekturi, v katero so zapakirali litij-ionsko baterijo s kapaciteto 90kWh, ki v eni enoti, shranjeni v dno avtomobila med obe osi, združuje 432 celic. Zato je motorna maska kratka, potovalna kabina zelo prostorna, zadek pa s kupejevskimi prijemi zelo aerodinamičen.

Jaguar i-pace | Avtor: Jaguar Jaguar

Pri Jaguarju pravijo, da je znotraj tako prostoren kot velika SUV vozila. I-pace v dolžino meri 4,68 metra. Za primerjavo tesla model X v dolžino meri 5,05 metra. Nadeli so mu 22-palčna kolesa, kljub temu pa je z 1,68 metra še vedno nižji od tesle model X.

I-pace ima po en elektromotor na vsaki osi, s čimer so ustvarili pogon na vsa štiri kolesa. Sistemska moč je 294 kilovatov (394 KM), pospešek od 0 do 100 km/h je 4,5 sekunde.

Baterija polna v 45 minutah

Baterija se na hitri polnilnici (50 kW) do 80 odstotkov kapacitete napolni v 85 minutah, trdijo pri Jaguarju. Avto se lahko polni tudi na (High Power Charging) polnilnicah s stalnim tokom z zmogljivostjo najmanj 100 kilovatov (na voljo bodo tudi v Sloveniji), ki še dodatno razpolovijo čas polnjenja. Doseg z enim polnjenjem baterije je po novem protokolu WLPT, ki je lani septembra v Evropi zamenjal 30 let star protokol merjenja emisij in porabe NEDC, 640 kilometrov. Pri Jaguarju sicer pravijo, da bo možno z enim polnjenjem baterije prevoziti 480 kilometrov.

Jaguar i-pace | Avtor: Jaguar Jaguar

Jaguar F-Pace Tako dober je Avto Jaguar F-pace je resnični predator

Jaguar z modelom i-pace uvaja novo različico multimedijskega sistema Touch Pro, s katerim želijo konkurirati predvsem Tesli. Infotainment sistem omogoča prvovrstne posodobitve programske opreme. Satelitska navigacija shrani podatke o prejšnjih potovanjih in voznikovem slogu vožnje, ki si ga zapomni. Na podlagi vseh zbranih podatkov in vnesene poti v navigacijske karte, se sistemi prilagodijo čim manjši porabi baterije, pravijo pri Jaguarju.

Cena in konkurenca

V Veliki Britaniji bo jaguar i-pace stal 71.440 evrov, kar je dobrih 13 tisočakov manj od tesle model X. Električni i-pace stane toliko kot limuzinski jaguar XJ. I-paca proizvajajo v tovarni Magna Steyr v avstrijskem Gradcu. Prvi kupci bodo vozilo dobili julija.

Jaguar i-pace | Avtor: Jaguar Jaguar

Jaguar E-pace Avto Jaguar predstavil SUV, ki ga izdelujejo tudi slovenske roke

Poleg tesle model X bo glavni konkurent Audijev električni SUV e-tron in tudi limuzinski porsche mission E, ki ju pričakujemo konec leta. Cenejša alternativa med električnimi SUV vozili bo hyundai kona EV, ki bo premiero doživela na avtomobilskem salonu v Ženevi, v Evropi pa bo na prodaj sredi leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.