Avto
3329 ogledov

Z avtom iz Gradca električni avtomobili odpirajo novo poglavje

Jaguar i-pace
1/8
Jaguar
Jaguar je predstavil električnega križanca i-pace, ki ga bodo zaupali v sestavljanje tudi slovenskim rokam.

Jaguar bo tako kot križanca e-pace, tudi povsem električni model i-pace, s katerim se bo postavil po robu tesli model X, proizvajali v Magnini tovarni v Gradcu, kamor vsak dan na delo romajo številni Slovenci. Električni avtomobili resno vstopajo v segment, ki je med Evropejci najbolj v porastu.

Jaguar je končno razkril finalno podobo svojega električnega križanca i-pace, ki daje poudarek dizajnu, tehniki, prostornosti in je seveda polno električen SUV.

Jaguar F-pace Svetovni avto leta Avto Svetovni avto leta je jaguar F-pace

4,5 sekunde od o do 100 km/h

Šef dizajna pri Jaguarju ian Cullum je ob predstavitvi dejal, da so imeli oblikovalci pri oblikovanju električnega i-paca popolno svobodo. Cullum pravi, da ga odlikujejo čiste linije, dramatično oblikovana motorna maska, ki je najbolj izrazit del vozila in proporci, s katerimi so omogočili izdelavo zelo prostorne potovalne kabine. 

Jaguar i-pace | Avtor: Jaguar Jaguar

"Želeli smo narediti kar najbolj prostoren SUV, ki bo na čustva voznikov vplival bolj kot katerikoli drug avtomobil. Samozavesten sem, da smo bili uspešni," je šef oblikovanja dejal ob predstavitvi novega modela, ki je zelo podoben konceptu premierno razkritem na avtomobilskem salonu v Los Angelesu leta 2016. Ta je nakazal, da bo serijski SUV zelo kupejevski.

Jaguar XF sportbrake Avto Jaguar predstavil karavanski XF sportbrake

Narejen je na novi aluminijasti arhitekturi, v katero so zapakirali litij-ionsko baterijo s kapaciteto 90kWh, ki v eni enoti, shranjeni v dno avtomobila med obe osi, združuje 432 celic. Zato je motorna maska kratka, potovalna kabina zelo prostorna, zadek pa s kupejevskimi prijemi zelo aerodinamičen.

Jaguar i-pace | Avtor: Jaguar Jaguar

Pri Jaguarju pravijo, da je znotraj tako prostoren kot velika SUV vozila. I-pace v dolžino meri 4,68 metra. Za primerjavo tesla model X v dolžino meri 5,05 metra. Nadeli so mu 22-palčna kolesa, kljub temu pa je z 1,68 metra še vedno nižji od tesle model X.

I-pace ima po en elektromotor na vsaki osi, s čimer so ustvarili pogon na vsa štiri kolesa. Sistemska moč je 294 kilovatov (394 KM), pospešek od 0 do 100 km/h je 4,5 sekunde. 

Baterija polna v 45 minutah

Baterija se na hitri polnilnici (50 kW) do 80 odstotkov kapacitete napolni v 85 minutah, trdijo pri Jaguarju. Avto se lahko polni tudi na (High Power Charging) polnilnicah s stalnim tokom z zmogljivostjo najmanj 100 kilovatov (na voljo bodo tudi v Sloveniji), ki še dodatno razpolovijo čas polnjenja. Doseg z enim polnjenjem baterije je po novem protokolu WLPT, ki je lani septembra v Evropi zamenjal 30 let star protokol merjenja emisij in porabe NEDC, 640 kilometrov. Pri Jaguarju sicer pravijo, da bo možno z enim polnjenjem baterije prevoziti 480 kilometrov.

Jaguar i-pace | Avtor: Jaguar Jaguar

Jaguar F-Pace Tako dober je Avto Jaguar F-pace je resnični predator

Jaguar z modelom i-pace uvaja novo različico multimedijskega sistema Touch Pro, s katerim želijo konkurirati predvsem Tesli. Infotainment sistem omogoča prvovrstne posodobitve programske opreme. Satelitska navigacija shrani podatke o prejšnjih potovanjih in voznikovem slogu vožnje, ki si ga zapomni. Na podlagi vseh zbranih podatkov in vnesene poti v navigacijske karte, se sistemi prilagodijo čim manjši porabi baterije, pravijo pri Jaguarju.

Cena in konkurenca

V Veliki Britaniji bo jaguar i-pace stal 71.440 evrov, kar je dobrih 13 tisočakov manj od tesle model X. Električni i-pace stane toliko kot limuzinski jaguar XJ. I-paca proizvajajo v tovarni Magna Steyr v avstrijskem Gradcu. Prvi kupci bodo vozilo dobili julija.

Jaguar i-pace | Avtor: Jaguar Jaguar

Jaguar E-pace Avto Jaguar predstavil SUV, ki ga izdelujejo tudi slovenske roke

Poleg tesle model X bo glavni konkurent Audijev električni SUV e-tron in tudi limuzinski porsche mission E, ki ju pričakujemo konec leta. Cenejša alternativa med električnimi SUV vozili bo hyundai kona EV, ki bo premiero doživela na avtomobilskem salonu v Ženevi, v Evropi pa bo na prodaj sredi leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.