Slovenija
21 ogledov

Janković v štirih letih podvojil zaslužek s parkirninami

parkomat, plačilo parkirnine Saša Despot
V začetku lanskega julija so ljubljanski mestni svetniki razširili območje, kjer se zaračunava parkirnina. Skoraj pol leta je torej treba že plačati za parkiranje na katerem koli javnem parkirišču znotraj obvoznice.

V proračun ljubljanske občine se je pred petimi leti nateklo le 2,8 milijona evrov, leta 2014 pa kar 6,5 milijona.

Parkirnine | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Glede na to, da se je območje plačljivega parkiranja lani krepko povečalo, lahko pričakujemo, da bo znesek za leto 2015 presegel sedem milijonov evrov. 

"Ker se območje cone 3 širi, je pričakovati povečano število prosilcev za pridobitev parkirnih dovolilnic in temu posledično tudi več pobrane takse za parkiranje, ki je prihodek proračuna Mestne občine Ljubljana. Obenem se bo povečal prihodek iz naslova plačane parkirnine na novem območju cone 3," so takrat povedali na magistratu.  

Ura parkiranja v coni 1 stane 0,7 evra, v coni 2 je treba plačati 0,5 evra, v coni 3 pa boste odšteli 40 centov.

Parkirnino večinoma plačujemo z gotovino

Po prestolnici je raztresenih kar 470 parkomatov. Vozniki parkirnino večinoma, v skoraj štiri petinah primerov, plačujejo z gotovino. Z urbano pa, zanimivo, parkiranje plača le dobra desetina ljudi.

Parkirnine | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Zanimalo nas je tudi na katerem parkomatu ljubljanska občina zbere največ denarja, a so nam z magistrata sporočili, da teh podatkov ne zbirajo. 

Spodnji graf prikazuje vsa izdana obvestila o prekrških, izrečena opozorila in izdane plačilne naloge osebno kršiteljem na kraju prekrška. Zanimivo, od leta 2010 se je število izrečenih kazni praktično prepolovilo.

parkiranje | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Največja primerov nepravilnega parkiranja so ljubljanski redarji zabeležili v središču prestolnice, sledijo četrtne skupnosti, ki so znotraj obroča obvoznice. 

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:01 13.januar 2016.

    Da je ogromn folka ki hod mim tebe s katerim ne boš nikol navezal stike.

  • McBobo 05:24 13.januar 2016.

    Ne živim več v Ljubljani, tako da nimam problemov z raznoraznimi pakirninami. V mojih časih teh avtomatov ni bilo, pa nobeden te ni preganjal, če res nisi pusti avta bolj na cesti kot na pločniku. Kakšen je sploh še ...prikaži več smisel življenja v mestu?

  • h3o 14:23 12.januar 2016.

    denar od parkin gre naravnos v jankovićev žep haha