Avto
89 ogledov

Ježevke na avtocestah še vedno v oblakih

Ježevke Youtube
Obljube o tako imenovanih ježevkah že dolgo, a konkretno slovenske avtoceste še brez naprave, ki bi preprečila nevestnim voznikom vožnjo v napačno smer in morebitno tragedijo.

Kljub veliki pozornosti javnosti do vožnje v napačno smer na avtocestah se tovrstni dogodki še vedno zelo pogosto dogajajo, nazadnje na začetku decembra na dolenjski avtocesti, če izvzamemo dogodek v petek, ko so roparji na ta način bežali pred policijo na ljubljanskem obroču kar med začudenimi vozniki. 

  • Več o sodobnih gradbenih tehnikah TUKAJ.

Čeprav obstajajo primeri, ko voznik iz neznanega razloga na avtocesti preprosto obrne na svoji polovici avtoceste in zapelje v nasprotno smer, pa je največ primerov, ko voznik v napačno smer zapelje prek priključka na avtocesto, tudi zaradi slabe vidljivosti, ponoči ... Pogosto je vmes tudi alkohol.

Krožišče | Avtor: Fakulteta za gradbeništvo MB Fakulteta za gradbeništvo MB
To se še posebej pogosto dogaja na priključkih tipa diamant, kjer že sama zasnova uvozov in izvozov ne preprečuje napačne odločitve. Nasprotno pa moderni načrti že s samo usmeritvijo in navezavo na krožišča tik pred uvozi in izvozi preprečujejo napačne odločitve voznikov. 

Ker je rekonstrukcija diamantnega tipa draga, so bili zlasti po nesreči pri Arji vasi, ko je Branko Maček z vožnjo v nasprotno smer povzročil smrt treh mladih, prisotni pritiski, naj Dars po vzoru nekateri drugih držav uvede fizične ovire, ki s prebadanjem koles (ježevke) onemogočijo vozilo na napačni poti. Od tragedije je minilo pet let, pred meseci je vožnja v napačno smer dve življenji vzela tudi pri Jesenicah. 

Dars je na začetku letošnje jeseni napovedal, da utegne prav eden najbolj zloglasnih priključkov Arja vas postati prvi, pri katerem bodo uporabili novo pripravo. A pred dnevi so na Darsu za zurnal24.si pojasnili, da odločitev o ježevkah še vedno ni padla. Kot pravijo pri upraljalcu avtocestnega omrežja, je trenutno vse v rokah projektanta, ki pripravlja rekonstrukcijo priključka oziroma križišča. Če bo ta v svojem elaboratu ocenil, da so ježevke primerna zaščita za preprečevanje vožnje v napačno smer, bodo napravo vključili v projektno dokumentacijo.

Ali bo ostalo le pri besedah ali pa bo glavno besedo spet imelo varčevanje na kratki rok, bomo videli v prihodnjih mesecih. 

Komentarjev 3
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 10:35 11.december 2014.

    pametno,ostaneš brez gum, kazen dobiš,stroške avtovleke moraš še plačat ,ampak ostanejo vsi živi in zdravi

  • Skippy 21:09 10.december 2014.

    Jaz še tega v Avstriji nisem videl, pa pogosto vozim tam. Sicer pa je v Sloveniji teh voženj v napačno smer zelo malo in predvsem veliko, veliko manj kot drugje v Evropi.

  • STF 20:43 10.december 2014.

    Torej tocno to, kar se je v komentarjih po forumih govorilo ze 3 leta... res ste ekspeditivni ni kej.