Avto
50 ogledov

Kaj bi bilo, če bi bili vsi avtomobili električni?

Google avto google+
Kaj bi se zgodilo , če bi vse avtomobile, ki danes vozijo po cestah po vsem svetu nadomestili avtonomni električni avtomobili? To so se vprašali raziskovalci v nacionalnem laboratoriju Lawrence Berkeley v Kaliforniji.

Raziskovalci verjamejo, da bi dihali povsem drugačen zrak. Po njihovih ugotovitvah bi se emisije toplogrednih plinov zmanjšale za kar 90 odstotkov, saj motorjev na notranje zgorevanje, ki za delovanje uporabljajo bencin in plinsko olje, ne bi bilo več. A tu se zanimiv del šele začne.

Če bi avtomobil vozil sami 24 ur na dan

Berkeleyjevi raziskovalci so bili presenečeni nad tem, kako učinkoviti bi bili električni avtomobili, če bi vozili sami in bi si jih delili. In to tudi, če bi stali nekajkrat več, kot stanejo danes. "Pravilo, da je najbolj ekološko vozilo tudi najcenejše, se ne zgodi pogosto," so soavtorja študije Jeffa Greenblatta citirali v reviji Popular Science.

Ocenil je, da bi lahko s floto vozilo veliko 15 odstotkov današnjega svetovnega avto parka, servisirali mobilnost celotnega prebivalstva planeta Zemlje. Če bi le ta bila pravilno načrtovana. "Prepričan sem, da bi mnogi imeli z deljenjem vozil težavo ali vsaj pomisleke. Tudi jaz bi jih imel. To bi bilo tako, kot če bi uporabljali javni prevoz. Kaj bi se zgodilo z občutkom svobode, ki ga prinaša lastništvo avtomobila?," se sprašuje Greenblatt.

To so retorična vprašanja meni in v članku nadaljuje, da so največji prihranki možni ravno pri stroških obratovanja vozila. Tudi, če bi električni avtomobil stal 130.000 evrov, bi se nakup obrestoval v manj kot petih letih, če bi vozil 24 ur na dan, sedem dni na teden. Pri tem ne bi bilo treba polniti posode za gorivo, polnil bi se med vožnjo s pomočjo induktivnega polnjenja, pa še voznika, ki bi nas prevažal naokoli, ne bi potrebovali, saj bi imel vgrajen samodejnega upravljanja.

Komentarjev 3
  • h3o 09:51 19.julij 2015.

    upam da bo to kmalu. Vendar pa, dvomim da bo vožnja kaj cenejša zaradi tega. Kravatarji hočejo vedno zaslužiti . Tudi kravatarje bi morali prepovedati

  • Nevtrino 06:07 19.julij 2015.

    "...Pri IHS ocenjujejo, da bodo avtonomni avtomobili verjetno precej cenejši. V primerjavi z avtomobili, kot jih poznamo danes, naj bi avtomobili z avtopiloti leta 2030 po njihovi oceni dražji le za okoli 4.000 evrov...."----- Ali je genij, ki je ...prikaži več zapisal ta dva stavka, šel zadnje čase kaj na psihiatrični pregled. Očitno mu kratkoročni spomin ne deluje.

  • devote 10:05 18.julij 2015.

    KAJ LE, kameltrajbarji bi pocrkali od lakote in revščine. in bila bi jih polna evropa